Toerental kleine pakkenpers,vervolg

Vorige week vroeg ik in een topic met welk toerental je best kan persen.Ik heb ondertussen al jullie tips uitgeprobeert en voor de geintresseerden zijn dit zijn mijn bevindingen:
-Toerental tussen de 510 en 540 toeren (600 toeren geeft weliswaar een hogere capaciteit maar geeft geen mooiere pakken en lijkt me niet zo goed voor het materiaal)
-540 toerige aftakas inschakelen en niet de 750 toerige
-proberen een zo gelijk mogelijke gewasstroom op te nemen (werd door velen aanbevolen en klopt ook,al is het in hooi niet zo makkelijk,in stro zijn de rij'en mooier gelijk
-rustig rijden,niet jagen. De invoerkamer overvol rijden geeft echt geen mooier gelijke pakken

Bedankt voor jullie reacties!

Deel dit topic

Reacties

mrpieter
Misschien is deze tip al gegeven, maar je zou de slagen per pak kunnen tellen... 12 voor een pak hooi, dan heb je een keurig stevig pak en niet lomp zwaar
hansjee
Denk dat je met hooi mooiere egale duinen kunt krijgen dan met stro, als er 540 op staat zou ik ook gewoon met 540 werken en niet andere dingen gaan proberen. En idd rustig aan de gang blijven is beter dan 1 keer een breekbout vervangen
ford-nh
waarom niet op 540E(750)? geef je tog minder gas om aan 540 te komen ?is ook nog zuiniger
kerstrunner
@ford-nh,ik reed altijd al op 750 met 1500 motortoeren,lekker zuinig. Ik heb van de week geprobeert om op 540 toeren,ook met 540 toeren te werken,dan zakt de motor niet terug in toeren omdat hij dan op 2100 toeren draait,op 750 gaat de motor bij ongelijke rij'en of hopen nogal eens 100 toeren terug,op de aftakas is dat dan al rap 40 toeren ofzo,ik vermoed dat dat dan de oorzaak is van meer ongelijke pakken?
kerstrunner
@mrpieter:12 slagen is wel heel erg veel,het zullen wel heel mooie pakjes zijn,maar de capaciteit ligt dan wel heel erg laag
shovel-joopie
@kerstrunner Wij draaien met de Claas Markant 65 90/95 slagen per minuut, dus wat mr pieter zegt komt ongeveer wel overeen.
goeiedag eem
In de instructie boeken die ik heb van onze New Holland pers 377 en van de kola rivale3 pers staat gemiddeld 10 slagen per pak, dus is die 12 slagen van "mrpieter" niet abnormaal veel. En ik denk zo; liever 40 pak per uur minder met een mooi en netjes resultaat en de boel heel houden, dan met een rot gang de boel persen, slordige pakken een niet al te tevreden klant waar je niet weer hoeft te komen en de boel aan gort jagen. (dan verdien je echt geen geld) Als je een keer de breekbout er uit jaagt haal je die 40 pak niet weer in.
kerstrunner
@shovel-joopie en goeiedag eem: klopt inderdaad wat jullie zeggen
goeiedag eem
Heb nog even met een toerentalmeter gemeten aan de aftakas, en ik pers op 510 aftakas toeren,( kanhetniet exact aflezen op het dashboard) gaat het mooist, want 540 is het maximaal toerental!!!
kerstrunner
Op mijn pers staat op:max 610 rpm,dus zal ze er normaal wel tegen kunnen,maar ik vind het toch niet aangenaam meer om te zien en horen,max 540 vind ik ook het mooist werken,en dan niet jagen maar rustig rijden,dan zullen die 10 slagen per pak inderdaad niet zo ver af zijn
Wimsumar
Beste Kerstrunner (e.a.): Ik heb wel eens een 'middagje' pakken geperst en weet er dus niet veel van maar "kromme pakken" kunnen volgens mij alleen maar ontstaan doordat de invoervorken het hooi/stro onvoldoende ver in het perskanaal brengen. ( Afstelproblem dus).
kerstrunner
@Wimsumar,kromme pakken heb ik niet,enkel pakken van ongelijke lengte.
goeiedag eem
@ wimsumar, als een pers nieuw wordt afgelevert wordt deze afgesteld, en worden de invoer vorken ook afgesteld, echter zou je deze in de loop der tijd wat kunnen verzetten omdater wat slijtage optreed. maar als een pers tijden het persen normaal gewoon rechte pakken perst en zo ineens een aantal kromme dan ligt het puur aan je gewas toevoer. Als je een dun zwad hebt krijg je de invoer kamer niet mooi vol en wordt er alleen maar onder in het perskanaal hooi geperst met als gevolg dat je een pakje krijgt dat rond staat. Voer je aan een kant in perst hij wel over de volle breedte van het pak maar aan 1 kant meer met het gevolg dat je kromme pakken krijgt. Dit kom door geen goede gewas invoer, je moet het invoer kanaal mooi "vol"rijden dan heb je dit probleem niet. Met name de oudere new holland persen (276,376) kunnen hier wat meer last van hebben (377 en de persen hierna is dit euvel nagenoeg over omdat er toen nieuwe invoervorken zijn gemaakt die beter instelbaar zijn.
Heb je een pers met zo`n spiraal voor in de invoer en 1 hark die hem in het perskanaal invoert heb je een heel ander invoer systeem en heb j ook bijna nooit last met kromme pakken omdat deze het gewas mooier verdeelt, maar met iedere pers moet je mee leen werken, hooi/stro persen is meer dan een pers achter de trekker knopen en ram er maar op los met dat ding, je moet er mee leren werken en dan kun je met iedere pers goed persen.

@ kerstrunner, ongelijke pakken kan meerder oorzaken hebben, welke pers heb je? (belangrijk om te weten ivm waarschijnlijk oplossen van je probleem, moet weten hoe de paklengte ingesteld wordt omdat per merk pers kan verschillen) Want je ontkomt er niet aan dat er wel eens een pers slag verschil in zit, hij staat net op afslaan of er moet nog een klein stukje maar dan krijg je de volledige perslag er bij, daar ontkom je niet aan. maar hoeveel verschil heb je dan in de pakken zitten, 10 cm of meer en is het steeds wisselend dus dus dan weer eentje van bv 80 cm en dan weer eentje van 110 of is het merendeel wel dezelfde lengte en dan weer eentje niet?
Wimsumar
Quote @Beste Kerstrunner:
pakken van ongelijke lengte.

Dan verloopt de stang die in het V-vormige rolletje van het tastwiel ligt. (Door de klappen/trilling veroorzaakt door de perswagen).
goeiedag eem
Ja bij een new holland en deutz-fahr enz en zo wel maar claas heeft een ander systeem. Als het is met een rolletje waar de beugel door loopt kun je heelmooi het tandwieltje eraf draaien, is vaak gedeelt,(2 zij schijven en een kleiner midden wieltje) deze draai je iets af op diameter, en maakt er een ring van Eladuur. (Bepaald soort rubber, harder als normaal)maakt deze 1 mm breeder als het wieltje en doe hem om het wieltje en draai het geheel weer vast. pak nu de arm die daar door heer loopt en maak daar met een ijzerzaag weer een vertanding op en plaats hem weer terug, door die vertanding slipt hij niet meer en is dat euvel opgelost, en is beter als dan het origineel was, hebben wij ok is onze kola pers gedaan, en werk super
kerstrunner
@goeiedag eem,Het is een Gallignani 7100,het is inderdaad zo dat het er kan aan liggen dat de knopers juist wel of niet afslaan. Er kan wel 20 cm verschil in de pakken zitten. Stel dat ze ingesteld staat op 90 cm,zal ik er regelmatig 1 van 70 cm tussen hebben maar ook wel eens van 1,1 meter of zo.
@Wimsumar:Het rolletje is vernieuwd,de stang is nog goed en de veer is voldoende gespannen,daar zit het probleem dus niet.
goeiedag eem
Denk dat je vertanding op de stang over de tanden slipt, hebben wij ook gehad, we hebben het toen zo opgelost zoals ik beschreven heb en het euvel was over, om er zeker van te zijn zou ikeens een poosje achterop de pers gaan zitten tijdens het persen en dan kun je kijken of hij daar daadwerkelijk ook slipt, of dat hij ergens anders blijft hangen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
5