Illustratie van:

Fordson Dexta - diesel filter vervange

Ik heb bij mijn ford dexta de dieselfilter vervangen hij starten daarna niet meer, lucht in de leiding? ik heb al heel lang gepompt en hebben hem aangetrokken maar start nog niet?

Deel dit topic

Reacties

jmos
De verstuifers iets losdraaien, en dan starten en als er diesel bij de verstuifers uit komt spuiten weer vast draaien.
jelledexta
Je moet hem op 2 plekken boven op het filter element ontluchten, ook kan er lucht in je pomp zitten. of misschien zelfs al tot in je verstuivers.. of gewoon het dieselkraantje open zetten? 😛
FENDT 308
Ik had geprobeert boven de filter te ontluchten maar kon er geen sleutel of tang meer op zetten zate zo vast
jammermaarhelaas
@FENDT 308

Wanneer je de ontluchtingsbout niet meer los kunt draaien, kun je de bout waarmee de pot waarin het brandstoffilterelement zit, een paar slagen lossen. Nu kan de pot iets naar onderen, zodat de dieselolie over kan stromen. Let even op dat het afdichtingsrubber op zijn plek blijft. Wanneer de dieselolie overstroomt, draai je de bout waar vast. Zo heb je dus tot en met het filter ontlucht.

Hierbij is het handig dat de dieselolietank minstens halfvol zit met dieselolie. Zodoende wil het voldoende vlot doorstromen.

Ik weet zo niet hoe het bij de brandstofpomp van jou Dexta zit, maar allicht zitten er op het blokje waar de verstuiverleidingen bovenop zitten, 2 bouten op de zijkant. Deze beiden 1 slag losdaaien en nu met het de hand met het opvoerpompje de lucht eruit pompen, tot je geen witte kringetjes van luchtbellen in de dieselolie meer ziet.

De bouten weer aandraaien, en nu de verstuiverleidingen bij de verstuivers een halve slag lossen, de motor met de startmotor laten draaien, handgas volgas, en wanneer er geen luchtbellen meer uit 1 van de leidingen komen, deze wartel weer aandraaien. Zo ook voor de andere 2. Grote kans dat ie inmiddels aanslaat.

Succes.
jelledexta
@jammermaarhelaas
beetje startpiloot bij het starten spuiten wil ook helpen 😛
jammermaarhelaas
@jelledexta

Wanneer je gewoon goed ontlucht, en das echt niet moeilijk, slaat de motor gewoon zo aan.

Startpiloot is hierbij niet nodig. Echt niet, heb al vaker motoren ontlucht, nooit sp gebruikt.
jelledexta
@jammermaarhelaas ja mja, geloof me. ik ben er ook dmv ervaring achter gekomen dat je je trekker op veel plekken goed moet ontluchten voor je hem start.. 😛 toen de accu bijna dood was en ik de hoop op gaf spoot ik er wat in, en ja hoor.. 😄
old man jose
@jmos
Wat voor dingen???????????????????
jammermaarhelaas
@jelledexta

Die keuze is aan jou. 😄

Maar ik ga ook pas starten bij een niet-zelfontluchter wanneer ik filter en pomp ontlucht heb. Dus alleen voor de verstuiverleidingen (en dat hoeft alleen wanneer hij drooggelopen was).
jelledexta
@jammermaarhelaas
ja natuurlijk ja. maarja, als je er geen erg in hebt dat er meerdere plekken zijn waar je moet ontluchten.. maar of die startpiloot goed voor de motor is... 😛
old man jose
Een lijnpomp ontluchten is het makkelijkste wat er is . De filter het eerst ontluchten dan de pomp ontluchten, als alles ontlucht is kun je gewoon starten verstuivers ontluchten is bij een lijnpomp overbodig.
Een Dexta of een Super Dexta heeft een lijnpomp.
Geen startpilote of verstuivers ontluchten gewoon simpel tot en met de pomp alles ontluchten dus.
mbvaltra
Quote @old man jose:
Geen startpilote of verstuivers ontluchten

Startpilote ontluchten? 😃
RobDeutz104
@old man jose
Niet helemaal waar, Was laatst ook aan een Dexta bezig, en die kreeg ik toch echt niet aan, verstuivers ontlucht, en lopen!
jmos
@old man jose
thuis zetten we altijd een tweede trekker halfgas erbij voor extra stroom en startkabels aansluiten en dan een starten en de ander de verstuiver ( in ieder geval die moer) losdraaien tot er diesel uitkomt en dan weer vastdraaien.
jammermaarhelaas
@jmos

Ik zou dan niet schrijven de verstuivers los te draaien, of die moer. Dat is niet nodig, en onduidelijk.
Het gaat je toch om de moeren van de verstuiverleidingen aan de kant van de verstuivers?
jmos
@jammermaarhelaas
ja sorry. Was wat onduidelijk maar die bedoelde ik ja. 😛
dennis fordson
Sterkte ik was zowat een uur kwijt om al het lucht uit het systeem tekrijgen maar goed daar staat ford om bekent slecht onluchten
jammermaarhelaas
@dennis fordson

Mijn ervaring met Ford en ontluchten is echt anders. Eigenlijk gewoon een fluitje van een cent, zeker bij de Fords waar de tank boven de pomp zit.
Wimsumar
Beste
Quote @Jammermaarhelaas:
Zo heb je dus tot en met het filter ontlucht.

Inderdaad, "tot en met het filter". De luchtbel bovenin het filterelement blijft bestaan. Dus ( @ Fendt-308) de ontluchtingsschroef bovenop het element wel los zien te krijgen!
old man jose
@mbvaltra
Grapjurk 3:)
jammermaarhelaas
Quote @Wimsumar:
Inderdaad, "tot en met het filter". De luchtbel bovenin het filterelement blijft bestaan. Dus ( @ Fendt-308) de ontluchtingsschroef bovenop het element wel los zien te krijgen!

Dank voor de opmerking.

@FENDT 308

Er zitten 2 ontluchtingsboutjes op de filterhouder.
1 onder een hoek van 45 graden, deze zit net voor en onder de bout waarmee je het potje waar het filterelement in zit, wordt vastgedraaid.
En 1 net boven en achter deze bout waarmee het potje wordt vastgedraaid.

Allicht zijn de koppen (engelse maat) van de ontluchtingsboutjes ongeveer rond (met dank aan metrisch gereedschap), dus gewoon een fatsoenlijke tang (bv. een echte waterpomptang, geen budget gamma spul) erop zetten en losdraaien. Geen pussy aanpak, maar even stevig ferme aanpak, linksom draaien want het is een rechtse draad.

Mijn advies zou zijn om naderhand (of als het uitkomt meteen) nieuwe ontluchtingsboutjes, met nieuw koperen ringetjes te monteren en deze met beleid (niet te vast, als het afsluit is het goed) aan te draaien. Zo kun je de volgende keer makkelijk ontluchten

Ik neem aan dat deze boutjes bij de NH-Ford of MF dealer wel te koop zijn (het betreft hier een Perkins motor).
FENDT 308
Ik heb hem lopende gekreken hij starte meteen na het onluchten de bout op het filter element niet losgekregen maar de pomp en verstuivers ontlucht en gas dr op
Eric MFUF
@FENDT 308 😃 zo die loopt!!

het wil nog wel eens voorkomen dat de nok van de opvoerpomp zo staat dat je er geen slag mee kan maken... ff een tipje tussendoor 😉
jammermaarhelaas
@FENDT 308

Mooi zo 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!