Snijbrander aanschaffen, graag informatie

Hallo allemaal,

Ik plaats dit maar even hier omdat er zat mensen zijn met verstand ervan, ook al gaat het niet direct over trekkers.

Ik wil een snijbranderset kopen, voornamelijk om ijzer warm te stoken om het te kunnen buigen. Snijden zal ik weinig gebruiken denk ik.

Kan iemand mij meer vertellen wat aan te raden is, welke hulpstukken ik nodig heb, of acetyleen of propaangas beter is enz.

Flessen is denk ik het handigst om te huren? Doe dat ook met m'n lasapparaat en bevalt goed. Flesje wisselen en klaar.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

gprumo
Gas kan je volgens mij alleen maar huren.
en propaangas is volgens mij beter, ik heb namelijk bij Bus handelmij stage gelopen.
selten
Gas flessen kun je toch gewoon kopen???
gprumo
@selten je huurt ze als ze op zijn breng je de fles terug want die moet je retour terug doen. en dan krijg je een nieuwe mee.
newholland6640
@gprumo

Je kunt wel degelijk een eigen gasfles hebben. Gebeurt bij ons ook. Komen genoeg mensen met eigen gasfles die wij dan moeten vullen 😉
gprumo
@newholland6640 bij bus kon je niks kopen. je moest de fles gewoon altijd terug brengen.
Ernst-Jan
Mag je acetyleen zo hebben? Heb wel es gehoord dat je er heel wat papieren met veiligheidsvoorschriften voor kreeg. Dus zal wel geregistreerd worden...

Enkel warmstoken is propaangas voldoende denk ik
dirkao
Voor alleen warmstoken is propaan praktieser en goedkoper.autogeen lassen gaat alleen met acetyleen. voor snijden maakt het weinig uit, alleen heb je bij mijn weten pecifieke branders voor acetyleen en andere voor propaan. succes, groeten.
Ernst-Jan
@dirkao voor snijden en lassen heb je sowieso andere gereedschappen. Dingen die op aardgas werken willen ook niet op butaan dus denk dat je gelijk hebt
fendtjuh
Klopt, had ik ook al gelezen dat daar verschil in zit qua brander.

Fles kopen kan, maar vullen kost dan een paar week en dat vind ik niet werken. Huurfles kun je zo omwisselen.
selten
@gprumo
ja dat als huur. Ik dacht dat wij statiegeld kregen op de flessen. En dat wij geen huur hoeven te betalen.
FORDSONsupermajor
Het verschil tussen propaan en acetyleen is dat propaan/zuurstof ongeveer 900 graden word en acetyleen/zuurstof ongeveer 1200 graden, acetyleen/zuurstof word daarom dus vaker gebruikt om te snijden.

of er ook nog meer regelgeving aan acetyleen zit weet ik zo niet.

om alleen dus dingen warm te stoken zou ik zeggen dat propaan/zuurstof genoeg moet zijn, maar als je er ook echt mee wilt gaan snijden moet je op zoek gaan naar acetyleen.
dirkao
@FORDSONsupermajor snijden met propaan gaat wel,je moet er dus wel de bijbehorende brander voor hebben. ik vind echter wel dat het met acetyleen wat makkelijker en vlotter gaat. (met acetyleen kan zelfs een knuppel als ik snijden, propaan gaat wat lastiger.)
menke
Misschien even over na te denken, nu wil je alleen dingen warm stoken, waar wat wil je in de toekomst? Misschien een keer een miskoop in de handel. En dan gaat vaak de snijbrander er door. En dan kun je beter acetyleen hebben, dat wordt veel heter. Heb zelf slechte ervaring met een snijbrander op propaan, het duurt een eeuwigheid om een beetje dik staal mooi rood gloeiend te hebben. Heeft mij maar een brander op acetyleen. En dan direct z'n setje nemen met brander 1 t/m ..... er in. Weet de nummers niet zo uit me hoofd.
heimans
Snijden met acetyleen is idd mooier, maar acetyleen is ook duurder dan propaan, dus het is maar net waar je prioriteiten liggen.
Wij snijden altijd gewoon met propaan en een 50l zuurstoffles, dat is zo'n grote fles, als je aan het warmstoken bent is zo'n klein flesje zo maar leeg.
Er zijn prachtige snijsets te koop, maar als ik jou was zou ik gewoon een branderhandgreep + snijvoorstuk + warmstookbrander kopen. Die warmstookbranders zijn dan ook weer in verschillende maten verkrijgbaar, ik zou dan gewoon de middelste nemen, die is niet te groot en niet te klein.
Hoekloos en harris zijn goede merken.
Valtra-Fordpower
Quote @fendtjuh:
Fles kopen kan, maar vullen kost dan een paar week en dat vind ik niet werken. Huurfles kun je zo omwisselen

Dus niet. Bij HWTS in Ede heb ik mijn 20L gasfles gekocht met menggas. Voor het lassen. Ik heb er 3jaar voor nodig om deze fles leeg te lassen, dus kopen is het goedkoopste. Is de fles leeg? Eenvoudig omruilen met alleen vulkosten en weer verder...
ramrod
Als je gebruikt spul koopt (wat ik zeker zou doen, er komen genoeg mooie spullen langs op marktplaats), kun je het best proberen een bekend merk zoals al genoemd te kopen, of kijk eens bij je leverancier wat voor pitten die levert. Dat kan veel ergernis achteraf voorkomen.

Acetyleen werkt idd prettiger, en je kunt wel met een kleine gasfles toe, en evt een grotere zuurstoffles. De laatste gaat sneller leeg.

Probeer iets aan te schaffen met een frisse slang, want die is best duur, en die oude dingen lekken snel; en dat kost snel veel geld aan verloren gas
fendtjuh
@menke

Heb je inderdaad een punt mee. Denk dat acetyleen niet zo gek is als ik het hier zo lees.

Setje met brander 1 t/m ...? Wat houdt dat in? Voorstukjes om verschillende diktes oid te kunnen snijden? Ik heb 0,0 verstand van snijbranders dus vandaar!

@heimans, 50L zuurstof en dan 10L propaan? Is dat ook ongeveer de goeie verhouding voor acetyleen en zuurstof?
Snijvoorstuk, kun je daar in principe alles mee snijden of is het verstandig meerdere te kopen voor verschillende diktes oid wat ik hierboven ook zei?

@Valtra-Fordpower, oke, hier gaat dat wel zo in ieder geval... Heb een 30L, wordt kleine 2x p/jaar gevuld denk ik.

@ramrod, slang valt mee toch? Op de site van kippersrijssen voor 5e de meter.
fendtjuh
Als ik het goed begrijp zou ik me hiermee dus kunnen redden?

link.marktplaats.nl/591089646/
Staat nl vlak bij me in de buurt. Vraag me alleen af hoe het met slijten van dat spul zit?

Dan nog slang, vlamdover, 2 reduceerventielen en gasflessen..?
menke
@fendtjuh
Als ik het zo snel bekeken heb, kun jij je wel redden met z'n setje. En idd paar nieuwe!! slangen, reduceren voor zuurstof en acetyleen. Let er op dat acetyleen een andere reduceer heeft!! Vlamdover kun je nemen, maar heb hem zelf nooit gebruikt.
laak
Guido heb nog twee setjes voor de handel staan helemaal compleet. En zeker acetyleen nemen en geen propaan.
vergis je ook niet in de huur van de flessen!
laak
Branders snijbrander slang reduceer ventielen flessen steekwagen
heimans
Als je met propaan gaat werken is 50L zuurstof en 10L propaan (de 'gewone gasfles') een gangbare combinatie.
Bij acetyleen zie je vaak dat de zuurstof en acetyleenfles beide even groot zijn. Als je niet zo vaak er mee werkt is 20L ook wel voldoende.
Een snijvoorstuk is een compleet onderdeel wat je rechtstreeks aan de handgreep vastschroeft, als je dan wil warmstoken, schroef je het snijvoorstuk ervoor weg en de stookbrander ervoor.
In het snijvoorstuk zit een losse branderpit die er weer in verschillende uivoeringen kunnen zijn.
Er zijn pitten voor propaan en acetyleen en je hebt ze voor verschillende plaatdiktes. Je hebt, zo uit mn hoofd, een pit van 0-20 mm, van 20-50 mm en vast nog voor daarboven maar dat durf ik zo niet te zeggen.
fendtjuh
@heimans

Bedankt voor je informatie.
Heb intussen een set gekocht. 10L Huurflesjes erbij, zullen eens zien hoevaak ik het ga gebruiken!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
248