Illustratie van:

Fordson Dexta - schakelbak en starten

Hallo,

wij hebben sinds vorige week een ford dexta gekocht.
maar schakelen ging slecht hij pakte afentoe 2 versnellingen te gelijk.

We hebben hem open gehad en gekeken we konden niks vinden.
we hebben alleen even de veertjes en de kogeltjes eruit gehaald en de veertjes wat uitgetrokken. daarna ging het schakelen stukken beter maar nu pakt hij afentoe nog steeds 2 versnellingen. Wat kan dit zijn???

nog een vraag;

onze dexta start ook slecht.

we gloeien 40 sec of meer starten. we moeten dit wel 3/4 x doen.

hij heeft ook weinig compresie met starten, hij gaat maar net rond met starten.

Ligt dit aan de zuigeren veren en de sproeiers??

Hopelijk weet iemand hiermeer van....

groet,

Deel dit topic

Reacties

boerekebart
Kan zijn dat je compressieverlies hebt via de zuigerveren. maar als je soms al meerdere keren 40 sec moet voorgloeien denk ik dat je blok al meer aan revisie toe is
Robert87
Het gebeurd wel met die schakelhendels dat de kopjes die eronder rond worden en dus niet goed meer willen schakelen. Even iets oplassen en bijslijpen en je zult beter kunnen schakelen.
Over het starten, ga er maar wel vanuit dat het motortje de meeste draaiuren wel heeft gehad als ik dit zo hoor. Dit ligt idd voor een groot deel aan je zuigerveren, maar er zijn meer delen die zorgen voor een goede compressie!
jmos
Als hij maar net rond gaat ligt dat niet aan de compressie!!! Dat is vaak een teken dat de accu of de contacten/massa slecht is!
valmet6400power
@jmos

Maar 40 seconden gloeien en hij pakt hem niet zegt wel genoeg 😉
roalt97
Op de schakelpook hebben we een moertje opgelast en stukje bijgeslepen dit hielp, maar nu pak hij soms 2 versnellingen als ik hem in zn achteruit zet.

we gaan volgendeweek de motor los halen en dan kijken of er nieuwe sproeiers of zuigers/veren in moeten.

mn temp meter doet het niet, hij is net nieuw. heb wel gekeken naar bedrading die gaat wel naar het dashbordje toe en ook naar de motor. wat zou hier mee kunnen zijn?
roalt97
Hoe kan ik zien of de gloeispieral het nog doet?
jmos
@valmet6400power
dat zou ook kunnen komen doordat hij amper rondgaat. als de motor goed rondgaat dan slaat hij veel sneller aan.

en kan het zijn dat die moer nog te breed is? Dat hij twee “vorken“ (of hoe het ook heet) tegelijk pakt. die dingen waar die moer inzit. (Waarom kan ik niet op die naam komen? :P)
gert super dexta
Als je er een moertje op hebt gelast en nu 2 versnellingen pakt heb je het moertje nog te groot iets meer afslijpen!!
jmos
@roalt97
die gloeispiraal weet ik niet zeker maar goed naar de lampjes op het dashbord kijken. als je gloeit zouden ze iets minder fel moeten gaan branden. goed kijken want je ziet het amper maar het is te zien.
roalt97
@jmos dat klopt lampje gaat iets minder branden. dus dat betekend dat hij het gewoon doet.

@gertsuperdexta als je de versnellingsbak los haalt zie je 2 stangetjes die je naar voren drukt om hem in zn versnelling te doen. daar zitten iets slijtplekjes op dus die blijven dan voor hangen en als je dan achteruitwilt staan die pinnetjes daarin nog. dan moet ik hem eerst in zn 2 en dan 3 doen en dan kan hij in zn achteruit
Valtra-Fordpower
Over het gloeien en starten, 40sec is te lang. Doe maar eens 20 sec en probeer het nog eens. Probeer ook eens zonder gloeien te starten, gaat de motor dan sneller rond, dan is de accu stuk of te klein.
jammermaarhelaas
De Dexta heeft een indirekt ingespoten diesel, 40 seconden gloeien is de normale gloetijd voor een Dexta (staat op de gloeiknop in het dashboard).
Bij deze buitentemperaturen moet ie ook zonder enig gloeien aanslaan, al is gloeien voor een dergelijke motor altijd goed.

Echter als ik lees dat ie maar langzaam tornt, zou ik denken aan een zwakke accu en/of slecht bijladen. In elk geval eerst even kijken naar de massakabel van de startmotor (of de contacten nog goed en schoon zijn).
Ook kan het dan nog de startmotor zijn die aan het eind van zijn latijn is. Ik zou dus even wachten met losdraaien van de motor!

Dat je temperatuurmeter niet werkt kan ook komen van een kapotte temperatuur sensor.

Het idee om een moertje op elk van de schakelvork-heveltjes te lassen is prima. Let er echter wel op of ze dan niet te breed geworden zijn. Dit is namelijk wat ik gezien je uitleg denk (de te breede hevelkop neemt 2 in plaats van 1 schuitje mee). Dus niet korter, maar wel smaller slijpen zou mijn advies zijn.
Sanderford
@jammermaarhelaas

Volgens mij is het motorblok niet precies hetzelfde bij de fergudon heeft de cilinderbus nog een kraag deze heeft (mijn) dexta niet.
jammermaarhelaas
@Sanderford

De details ken ik niet, dus ik zal dit uit mijn vorige bijdrage verwijderen. 😄
Wimsumar
Beste
Quote @Roalt97:
we gaan volgendeweek de motor los halen en dan kijken of er nieuwe sproeiers of zuigers/veren in moeten.

Dat je gaat kijken (testen / laten testen) of de verstuivers "sproeiers" ( slechte verstuivers zijn sproeiers) zijn is prima maar haal de motor (in dit stadium) zeker nog niet los om te kijken of er nieuwe zuigers/veren in moeten. Daarmee ga je van de regen in de drup komen! Ofwel: dan gaat het uitdraaien op een (kostbare) totale revisie.
Probeer eerst verbetering te krijgen in het starten door het moeizame rondgaan te verbeteren. ( Accucapaciteit en/of startmotor zijn aandachtspunt). Verstuiver testen is prima. Daarnaast ook klepspeling controleren, hetgeen ook goed is te doen. Om twijfel over de compressie weg te nemen kan in combinatie met het verstuiver-testen een compressiedrukmeter worden geplaatst.
HanomagR228
Neem anders even contact op met Harry Tijhuis uit Albergen.
Hij zit ook wel soms op dit forum maar weet naam zo niet.
Als je Harry Tijhuis Albergen even googled dan krijg je hem er zo voor.
Hij heeft veel verstand van Ford(son) wellicht kan hij je verder helpen
HanomagR228
Ja idd dat klopt
Wimsumar
Beste
Quote @HanomagR228:
wellicht kan hij je verder helpen

Dat kan hij ( ha189) zeker! Hij zal dat graag doen want hij kan de onderdelen leveren.
MAAR: Met een vraagstelling zoals in de topicopening is nauwelijks een goede diagnose te stellen, laat staan advies te geven wat wel en niet te doen (lees: wat wel en niet te vervangen door nieuwe onderdelen).
Met ander woorden: Topicvraagsteller Roalt97 moet het eerst maar met zelfredzaamheid en "ons" doen.
HanomagR228
Klopt niet helemaal wat je schrijft.
je kan hem ook alleen om advies vragen.
Wat betreft Ford(son) weet hij veel van.
clemens1967
Een dexta moet vlot rond gaan met starten.
Gebeurt dit niet krijg je hem ook bijna niet aan.
Meet even met een universeel meter of de startmotor wel ongeveer 12 volt heeft tijdens het starten.
Is dit niet het geval dan de bekabeling vervangen.
Is dit wel het geval dan de start motor reviseren.
roalt97
Hallo,

Wij wouden net even de Dexta starten maar toen we starte ging de startmotor eerst wel rond toen ik daarna ging gloeien en weer probeerde te starte wou de startmotor niet meer rond?

Ligt dit aan het relais? Want als we hem met een draadje door verbinden wilt hij wel iets rond. We hebben al met start kabels geprobeerd vanaf de auto.

Is het start relais kapot??

Groet
Wimsumar
Beste
Quote @Roalt97:
Is het start relais kapot??

Nee, alles wijst er op dat de accu te zwak is.
roalt97
@Wimsumar We hebben alles doorgemeten en de accu gaf gewoon 12 volt.

Het start relais was kapot.
roalt97
We hebben de hele moter los gehaald nieuwe zuigers erin en bussen en hoop andere dingen vernieuwd. hij start en loopt nu als een zonnetje!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!