Lage landbouw subsidie, klopt dit?

De daling komt volgens de OESO niet door verandering in beleid, maar vooral door stijgende prijzen op de wereldmarkt. Door de hogere marktprijzen zijn minder subsidies nodig om boeren te ondersteunen.

Ik las dit op NOS. Hoge marktprijzen werken de boeren volgens mij alleen maar tegen. Of is dat in de akkerbouw anders? Melkvee en pluimvee in iedergeval wel 😉!

Deel dit topic

Reacties

fordnh
Hogere marktprijzen word het in mijn ogen niet slechter van. Ik zelf vind hoe minder susidie hoe beter!Het zou goed zijn als de sector zonder subsidie kan boeren!Dat betekent dus dat je minder afhankelijk word van de regering (financieel gezien)
fordnh
En om antwoord te geven op je vraag, op subdidies word straks flink gekort. Tenzij je inoverent of duurzaam bezig bent of gaat met je bedrijf.
newholland6640
M`n vraag was of het voor de akkerbouw klopt dat hoge marktprijzen gunstig zijn voor het inkomen 😉
suggs 73
@newholland6640

ja , natuurlijk , graanprijs dit jaar voor het eerst sinds +/- 25 jr op kostprijs en beetje meer , dus eens wat verdient aan het graan dit jr althans hoop ik en gelijk paniek in veevoersector want het is te duur ! nee jaren te weinig betaald
newholland6640
@suggs 73

Owja, ben benieuwd waar jij met een prijs van 30 euro je winst nog uit wilt halen. Geld zit op de verkeerde plek. Of praat je over veevoerfabrieken? Tja, die bereken het gewoon weer door...
jelledexta
Graan teel je over het algemeen niet voor de winst. Als de aardappelen wereldwijd schaarser zijn dan wordt er natuurlijk meer voor betaald.
suggs 73
@newholland6640

240 euro per ton vind ik een faire prijs voor tarwe , was ook de prijs in 83 en dan reken ik de verhoging in de kosten niet eens mee , die is mischien wel dubbel geworden , ben akkerbouwer voor de duidelijkheid en melkveesector moet eigenlijk niet klagen , wordt nog steeds geld verdiend daar
newholland6640
@suggs 73

Volgens wordt wordt er op verschillende teelten in de akkerbouw ook nog wel flink verdiend. Ik praat nu over pluimvee. Daar werd ook altijd redelijk verdiend. Maar de laatste tijd is het niks. Hoge eierprijzen zijn verleden tijd. En lagere voerprijzen zijn ook nog niet in het zicht. Ik heb over de prijs die pluimveehouders voor het voer moeten betalen. voerprijs is al meer dan de helft van de totale kosten. melkveehouder moet niet klagen? Zo denken wij over veel teelten in de akkerbouw. Wordt volgens mij in de bieten nog aardig geld verdiend. Maar dat zal binnenkort ook wel anders worden.
newholland6640
@jelledexta

Zover kan ik ook nog wel denken 😉!
johndeere6506
@newholland6640 weet je wat nou zo grappig is vorige week is een man van Agrifirm bij ons gekomen om het saldo van de varkens uit te rekenen. en raad een: sind 12 jaar nog nooit zoveel per varken winst gemaakt. en de vleeskuikens brengen nou ook nog wel een leuk bedrag op. ben zelf niet zo van de kippen dus hou mij er ook niet zo mee bezig 😃
newholland6640
@johndeere6506

Tja, ze zullen best een leuk bedrag opbrengen, maar je betaald je scheel aan het voer....
jelledexta
@newholland6640 watist probleem dan? Wat je vraagt is logisch te verklaren.
johndeere6506
@newholland6640 ja maar als de vleesprijs ook goed is maakt het verder ook niet uit ja
newholland6640
@jelledexta

Ik vraag of hoge marktprijzen in de akkerbouw automatisch voor hogere marges zorgen in de akkerbouw. Of dat het geld weer op de verkeerde plek zit.
suggs 73
Pootaard. zit goed , al jaren, en dat kun je zien ook , wij telen ze niet meer , gestopt met lage prijzen en goede tulpen prijzen , is nu andersom . de rest is sterk wisselend . graan is de spil en als je goed voor je grond zorgt is dat 50% van je bouwplan en als dat al onder kostprijs zit weegt dat wel vrij zwaar . eieren weet ik niet maar de slachtkuikens moet goud zijn , is er 1 hier die weet niet waar het geld heen moet zo goed moet dat zijn
suggs 73
Had nog een gesprek gehad met agrifirm direkteur Loman nadat ie een domme uitspraak deed bij de nos over hoge graan prijzen , probleem is gewoon dat er niets doorberekent kan worden en de winst komt bij de eindgebruiker terecht en wordt gehaald bij de grondstof leverancier , bij mij dus
newholland6640
@suggs 73

Eieren zijn gemiddeld enorm slecht. Vorig jaar zomer een enorme dip gehad. eieren amper 3,5 cent waard. In januarie een hele korte opleving. Prijs ging toen naar record hoogte van 12 cent. Maar dat is maar heel even geweest en heeft dus heel weinig geholpen. Voerprijs stijgt steeds verder en zit nu bijna aan de 30 euro. Omdat de voerprijs zo hoog is, kosten 'nieuwe kippen' ook veel meer. Scheelt 30 procent. Valt slecht rond te rekenen nu.
newholland6640
@suggs 73

Onder andere 😉! Zit hier aan de andere kant van de keten. En daar is het precies zo. Wij zitten tot nu toe nog heel goed omdat we een plafon hebben kunnen afspreken. Over 2 weken gaan de kippen weg. En als er dan nieuwe komen moeten we helaas ook aan de hoge voerprijs geloven.
johndeerefiat
@suggs 73 Ga je toch weer terug naar de poot aardappelen? De handel in de tulpen is verziekt door akkerbouwers die omgeschakeld zijn naar tulpen teelt en gelijk veel bunders zijn gaan maken.
suggs 73
@johndeerefiat

te klein , je hebt gelijk dat er veel teelten en sectoren kapot gemaakt zijn door akkerbouwers die zochten naar een 4de gewas en er groot in sprongen , was trouwens propaganda van lto , helaas word terug gaan in de pootaard een hele dure zaak en niet terug te verdienen , nadeel van pootaard , je bent geen baas daar over , handelshuisbepaald alles en als je net terug bent zul je zien dat deprijs instort van de aard.
johndeerefiat
@suggs 73 Ik geef je helemaal gelijk. Mooie tekst met veel goede informatie. In de bollen komt er ook wel een keer een betere tijd.
suggs 73
@johndeerefiat

Dank je , hoop het ook dat de tulpen eens weer wat gaan opbrengen , feit is wel dat er op dit moment 30% teveel staat , ik kan niet minder ben al klein , maar het is een luxe produkt en staan niet op het menu en de crisis werkt ook niet echt mee , dus ben wel even blij met de hogere graanprijs voor me

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0