Wedstrijdploegen, uitleg geer?

Een vraag over het uitzetten van de merkstreep voor de geer / 3e wendakker wedstrijdveld.
Is er iemand die WEL ervaring heeft met het uitzetten van de merkstreep voor de geer?
Ik ploeg op 35cm dus voor de verplichte 5 werkgangen met een 4 schaar heb ik 7 mtr nodig. Dus hoe zet ik dan mijn stokken uit als ik de beginvoor heb gemaakt en de merkstreep voor de geer wil gaan trekken?
Dan kan je je stokken toch niet vanaf de beginvoor op 7 meter zetten? Want naar mijn idee moet je die stokken uitzetten op 7 meter min de helft van de breedte van de trekker? Want je zicht op het midden van de trekker.
vast bedank voor de info.

Deel dit topic

Reacties

marcpd
Beste is dat je dat gewoon eventjes uitprobeert, je kan een theoretische berekening maken, maar die gaat dan meestal de mist in, afhankelijk van hou je werkelijk in-en uitzet aan de geer en hou je hem terug aanstort. Hou gewoon het midden van de trekker als maat bij het trekken van de merkstreep, ongeacht je de merkstreep gaat trekken met de staart van de ploeg,met een wielspoor of om het even welke methode.
magerehein
Je moet eerst die 7 meter uitzetten vanuit de begin voor.Als je dat punt weet zet je de trekker met de neus op de 7 meter stokken.Dan is de vraag waar zet je je merkstreep mee uit is dat het laatste rister?Dan moet je het verschil verrekenen.Zorg er altijd voordat de risterpunt over die 7 meter loopt,want daar moet je later op uitkomen!Dat betekend dat je er wat bij op moet tellen of er wat af moet trekken,hangt er van af met welke kant je het merkvoortje maakt links of rechts.

Meestal rechts want daar word uit mijn hoofd ook de begin voor mee uitgeploegd.... ;-D
mickheijboer
Die moet je in de midden van de trekker uitrekenen ja en je moet zo uitkomem dat de schijf strak tegen de vol van de buurman kom. Zet ook een stok buiten je veld.

Let ook op dat je recht stop op kopakker en zo min mogelijk uitloop daar werk een hydr topstang mooi bij.
jelledexta
@magerehein
ja precies, de begin voor wordt met het rechter rister uitgeploegd, dus de merkstreep van de geer ook. dus stel, de trekker is bijvoorbeeld 2mtr breed, dan zet ik die stok op 6 meter van de begin voor, en dan rij ik de merkstreep uit ?

En dan moet je er wat bij optellen vat ik niet helemaal?
of ja, die paar cm die je er bij op moet tellen zijn die cmers die je ploeg (laatste schaar) binnen de trekker loopt.
dus stel je ploeg ploegt 4x35cm=140cm en je trekker is 2 meter dan moet je je stok 60 cm meer naar rechts zetten?
zodat je laatste schaar precies op de 7 meter ploegt?
dus je hebt 7 meter nodig voor je 3e wendakker, en je ploegt 1,40 dan zet je je stokken niet 7 meter maar 7 meter 40

@marcdp
proberen wordt lastig, morgen heb ik m'n eerste wedstrijd :S
ik probeer met het ploegen van de geer het geploegde precies tot de merkstreep te ploegen, zodat ik met de 1e gang met het wiel langs de merkstreep rij

(hopelijk nog begrijpelijk)
jelledexta
@mickheijboer
uuh, je derde wendakker ploeg je vanaf je zelf geploegde geer tot je zelf geploegde beginvoor toch?
of word ik nu helemaal gek?

vandaag zoveel cijfertjes en maten moeten onthouden 😛
Fendt-Hoenkoop
Je moet gewoon zo ploegen:

😛
jelledexta
@Fendt-Hoenkoop
Haha, daar ben ik vast beter in 😛
gertdl
Het makkelijkste is dat je je merkstreep zo rijdt dat je deze niet wegploegt. normaal trek je je merkstreep zo dat je met het wiel dat op het land loopt op je merkstreep loopt, zo kan je altijd op je streep rijden en je geer recht aanrijden.

als je ploegt tot aan je merkstreep dan moet je zo dicht tegen je merkstreep ploegen om later je geer toe te krijgen dat je op veel plaatsen je merkstreep wegploegt, en dan moet je gaan gokken tijdens het geeren.

zeker met een 4 schaar heb je dat probleem.

als je op deze manier je merkstreep wil rijden en je moet 7m wendakker hebben dan moet je je merkstreep op 5.6m trekken. om ze op 5.6m te rijden moet je je stokken dan zetten op ong 5.6m -halve trekker ( hangt wat af van hoebreedt je trekker staat binnenkant banden)

als je je merkstreep gaat trekken zoals je nu vertelt, dus tot waar je ploegt, dan moet je merkstreep op 7 m liggen, dan moet je de stokken op 7m - halve trekker zetten.
( probleem is dan dan je voorbij je merkstreep moet ploegen om je geer dicht te krijgen, als je tot aan de streep ploegt blijft je zowiso met gaten zitten)

vandaar dat je best je merkstreep op het uiterste wiel rijdt zodat je altijd nog je richtpunt kunt blijven behouden voor het geeren en je toch ver genoeg kan ploegen om je geer dicht te krijgen.

de derde wendakker ploeg je idd naar je eigen geer aan zodat je eindvoor naast je aanstorting komt te liggen.

opening rechts aanrijden, merkstreep rechts aanrijden, links aanstorten, 8 sneeden rijden naar je buurman op, dan inpikken bij je rechtse buurman tot aan je geer, geeren, en dan aanploegen in 20 sneden tot tegen je eigen opening

klinkt chinees, maar wijst zichzelf uit, zolang je je buurman niet tegenkomt in dezelfde voor zit je helemaal juist 😄
jelledexta
@gertdl geweldig!
deze uitleg had ik nodig, ik ga het nu proberen te snappen, alvast bedankt.
jelledexta
@gertdl dus eigenlijk zet je 7 meter uit vanaf de aanstorting, en van die 7 meter trek je de helft van de binnenkant spoorbreedte trekker af.
maar dan rij je je eerste gang van de 3e wendakker geheel over het geploegde heen?
dus dan is het geen 5,6 meter - je binnenkantspoorbreedt maar 5,6 meter + gerekend vanaf je aanstorting.
toch?
gertdl
Nee, je rijdt niet geheel over je geploegde.

tis kei simpel maar zo moelijk uit te leggen, kga men best doen
jelledexta
@gertdl ik doe keihard m'n best het te snappen 😄
jelledexta
@gertdl
dit is hoe ik het snap:

je hebt een 3e wendakker van 7 meter nodig.
Je meet 7 meter, min de halve binnenspoorbreedte trekker uitzetten.
en dan ploegt je achterste rister op 5,6 meter een merkstreep.

dan ploeg je je geer.
en als je die geploegd heb en je begint aan je 3e wendakker, dan kan je met je een wiel af en toe in de merkstreep van de geer rijden ( wat er dan nog van die merkstreep over is)
gertdl
Je moet 20 sneden ploegen vanaf je geer tot aan je eindvoor. voor jou ploeg is dan 5*1.4m dus 7m.

stel dat je een lijn trekt op die 7m. dan weet je perfect waar je moet beginnen en stoppen met ploegen. maar doordat je met een 4 schaar ploegt ga je zien dat wanneer je eerste schaar aan de lijn is om te stoppen, je achterste er nog niet is. aangezien je geen ongeploegde delen mag hebben moet je op die moment dus rijden tot je laaste schaar aan de streep is. op dat moment is je eerste snee al voorbij je merkstreep en is je merkstreep dus deels weggeploegt. bij het ween inzetten heb je hetzelfde, je eerste zet je op de lijn om te vertrekken maar je zal zien dat je laaste veel te vroeg in de grond gaat en dus weer een stuk merkstreep wegploegt.

als je dan gaat geren heb je geen richtpunt meer omdat je merkstreep deels weggereden is.

om dit te voorkomen rij je je merkstreep op het buitenste wiel van de trekker zodat je deze niet wegploegt. als je dan je geer gaat aanrijden heb je nog altijd je merkstreep volledig zichtbaar waar je dan met je wiel op kan richten om je geer recht aan te rijden.

het is nu veel makkelijker om je geer recht aan te rijden, aleen heb je geen lijn liggen om je ploeg juist in en uit te zetten. die merkstreep trek je dan op 5.6m ( palen dan zetten op 5.6- halve trekekr ongeveer)

wanneer je dan bij je buur begint aan te ploegen en je komt in het schuin gedeelte moet je weten waar je juist je ploeg moet in en uitzetten ( want je merkstreep is de lijn voor het richten van de trekker en dus niet meer de lijn tot waartegen je ploegt). je meet 1.4m voorbij je merkstreep en je ploegt tot je laatste schaar op dat punt is. dan kijk je even naar een richtpunt op je trekker tegenover je merkstreep zodat je weet dat welk punt je trekker moet staan op de merkstreep. bij het inzetten zet je je eerste schaar op 1.4m van je merkstreep en kijkt weer naar een richtpunt. dan ploeg je gewoon op en neer telkens tot aan je richtpunt. zo heb je nu je ploeg in en uit gezet op 1 lijn zonder je merkstreep weg te ploegen.

dan gewoon je geer aanrijden met het buitenste wiel op de merkstreep en als je richtpunten juist waren ligt je geer dicht.

hoop dat het verstaanbaar is
jelledexta
@gertdl ja, dat snap ik helemaal en is me ook duidelijk.
het enige dat ik echt niet kan begrijpen is dat je je palen op 5,6 meter zet - de halve spoorbreedte trekker, dan ploeg je je merkstreep nog verder tegen de beginvoor aan.

mij lijkt het veel duidelijker als je 7 meter - halve spoorbreedte trekker doet en dan ploeg je precies een streep op 5,6 meter?
gertdl
Jaja, daar ben ik even fout, je moet 5.6 + halve trekker doen of 7 - halve trekker

helemaal gelijk, je bent helemaal mee precies 😄
AW217
Succes morgen Jelle ! Morgen wel ff foto van je verrichtingen plaatsen hoor.
jelledexta
@gertdl YES! Daar hoopte ik op, anders had ik het echt niet meer begrepen! Hehe 😄 nu snap ik het helemaal! Tot morgen! En bedankt!
jelledexta
@AW217 bedankt! zal ik zeker doen
gertdl
Als je je stokken op 6.3m zet is altijd goed he , dan komt je merkstreep op 5.6 te liggen doordat je rechts aanploegt. als je dan je richtpunt goed zoekt kan het niet verkeerd gaan.

een goeie geer aanrijden met een 4 is niet makkelijk, een doordat je nu met je wiel de streep kan blijven volgen kan je ook veel beter achterom kijken om je ploeg bij te stellen zonder dat je je richtpunt kan verliezen.

je merkstreep zo ondiep mogelijk he, die moet veel ondieper dan je opening anders heb je daar teveel last van bij het aanploegen.

ik hoop dat je wat wijs bent geraakt uit mijn uitleg. en veel succes morgen
magerehein
Euh Gert is dat allemaal wel zo?In de eerste plaats heeft Jelle een vaste ploeg of een vario?Als je met het op de 7 meter stokken rijden het midden van de motorkap aanhoud kan je met een vario de schaarpunt naar de stokken toebrengen.Zo kan je de verrekende breedte terug brengen.

Ik heb zelf jarenlang met een 4 schaar aan wedstrijden mee gedaan,heb nu een 2 schaar wedstrijd ploeg.
Verder zou ik de risters op de merkvoor laten uitkomen en niet op de buitenste trekkerwielen bijvoorbeeld.
Wanneer je met het achterste rister als eerste op je merkvoor aankomt moet die de grond uit,dan de derde dan de tweede en dan helemaal.Daar is ook nog een andere tactiek voor maar die moet jelle zelf maar eens uitvinden 😃

Je moet bij een 4 schaar wel een duidelijk punt hebben waar je risters de grond uitkomen anders word de eerste omgang op je derde wend akker een slagveld en dat neemt de jury je niet in dank af...
jelledexta
@magerehein dus jij zegt, de merkvoor wel op de 7 metr zetten? Maar waar moet je dan op rijden als je je 1e gang 3e wendakker ploegt?
Ja, is een vario maar ik kan hem niet naar het midden brengen.
ravestijn
Zeg jelle met welke ploeg doe je mee dan
magerehein
@jelledextaAls je de vario op zn smalst zet moet het te ver rekenen verschil kleiner worden, anders gezegd,de laatste schaarpunt komt dan meer naar het midden van de trekker toe.

Wat voor jou van belang is jelle is dat je na het geren een keurige aanstorting krijgt bij de 1e gang 3e wendakker.
Die moet de geren mooi aanvullen en recht zijn de rest is op dat moment bij zaak.
Als je de 1e keer er langs bent geweest meet je het overige wat je nog ploegen moet(breedte) en deelt dat op het aantal omgangen die je nog maken moet.Dan komt er een getal uit wat je per rister nog ploegen moet om op je begin voor uit te komen.
Je zet je rolmaat bijvoorbeeld op zoolijzer van risternummer 2 en schaarpunt nummer 3 en als je berekend hebt dat je nog bv 37 cm per schaar ploegen moet zet je zoolijzer en risterpunt op 37 cm met de vario.Als je nu recht rijd zou je in principe uit moeten komen.

Let wel jelle je rijd met een 4 schaar en dat is voor wedstrijden niet de makkelijkste ploeg.Wanneer je derde wendakker er niet als een maanlandschap bij ligt kan je daar veel punten mee pakken,een goed jurylid erkend dat 😉

Veel succes!
gertdl
Of je nu die merkstreep korter bij die 7 m trekt of niet maakt op zich niet uit. het speelt geen rol waar je merkstreep ligt zolang je ze maar legt waar het voor jou als ploeger het makkelijkste is.

mijn ervaring is dat wanneer je je merkstreep trekt op het buitenste wiel van de trekker, je tijdens het aanrijden van je geer een heel goed merkpunt hebt.

als je je merkstreep gaat gebruiken als lijn om in en uit te zetten, dan ploeg je deze ( zelf met een echte wedstrijd ploeg met klapsysteem) deels weg.

als deze weggeploegt is heb je geen evenwijdig richtpunt meer met je opening en wordt het heel moeilijk je geer evenwijdig uit te ploegen.

met een 4 schaar kan je nooit perfect geeren, je verliest er altijd punten op, maar doe je het recht (op rechtheid kun je al veel punten scoren) en evenwijdig met je opening dan kan je nog een mooie eindvoor rijden en verlies je daar ook geen punten. want als je de geer moet aanrijden op de wilde gok dan moet je al veel geluk hebben dat die ook recht en evenwijdig zal zijn.

vandaar, rijdt altijd je merkstreep op je trekkerwiel.

als je een vario hebt kan je je eindvoor wel gaan berekenen en nog wat cm's corrigeren indien nodig.

met een 4 schaar kan je best openen en merkstreep rijden in het trekkerwiel, als je in het trekkerspoor ploegt heb je mooi vastgereden grond, deze snijd beter, draait beter , en is veel makkelijker ondiep te ploegen. gaan rotzooien ergens op 3/4 van trekker vind ik maar niks.

kijk maar eens op de wk's en Ek's hoe de meeste hun merkstrepen rijden 😉
jelledexta
@gertdl hoe dan ook, hartelijk dank voor de hulp!
Vandaag 4e van de 9 AOC ploegers geworden!
@magerhein
jelledexta
@ravestijn combi van koning henk 4 schaat en 6920 op veeeuul te brede banden.. 😄
jelledexta
@magerehein
Klopt ik weet nu uit ervaring dat een 4 schaar echt niet de makkelijkste ploeg is voor wedstrijden zeker niet met een trekker op 650 banden..
jelledexta
@gertdl fotos van mn geer etc komen er zsm op! 😄
magerehein
@gertdlJe hebt wel gelijk als je zegt dat een een merkvoor op het buitenste trekkerwiel het beste richtpunt is en het best zichtbaar blijft.

Feit blijft dat wanneer het laatste rister op de merkvoor komt het eerste rister er nog 1,05m vanaf is en met een gewone standaard ploeg is niet makkelijk zonder richtlijn de risters er op tijd uit te krijgen

Ha jelle ik heb je jury rapport even gelezen.... 😉

Tja als je 650 banden hebt en je vario al op 40 cm zet kom je nog 25 cm tekort.Dat word je eerste voor flink wat breder zetten om je trekkerband weer dicht te storten....

Jij hebt trouwens een illustere voorganger uit zeeland met john deere met een 4 schaar rumpstad ploeg,ben alleen even de naam kwijt...
jelledexta
@magerehein jij was er ook vandaag?
magerehein
Nee ik ben er niet.Ik heb nu een 2 schaar ploeg.Ben nu druk op het bedrijf.Voor de wedstrijden gaat er één trekker uit het werk en word om gebouwd.Ombouwen,3 dagen nederlands en 4 dagen regionale wedstrijden kosten me bijna 10 dagen tijd,die heb ik even niet.Heb dit jaar even een sabatical.

Wel is er dit voorjaar een knik trekker klaar gemaakt voor de 4 schaar cappon.Misschien dat die nog naar een regionale wedstrijd gaat maar die 2 lopen nog niet in wedstrijd trim.
JD3010
En, hoeveel ben je geworden met de wedstrijd?
jelledexta
@JD3010 4e van de 9 AOCers (leerlingploegers)
JD3010
@jelledexta Gefeliciteerd, niet slecht toch of had je hoger verwacht.
jelledexta
@JD3010 nee, ik hoorde het commentaar en dacht laatste te worden, en voor mn eerste veldje super tevreden!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
36
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
17