As stappenwiel zaaimachine lely polymat

Hallo,
Wij hebben een lely polymat zaaimachine, een pneumaat met schijfkouters. Prima zaaimachine, alleen lopen we telkens tegen een probleem aan. De as die van het stappenwiel naar de zaadverdeler loopt slijt heel snel, en dan bedoel ik die cardannetje op de hoeken die slijten tot ze kapot gaan. Nou is die niet z'n probleem als je die die onderdelen voor een redelijke normale prijs kan krijgen. Het probleem is echter dat zo'n as bijna 300 euro kost, en dat terwijl dit toch echt niet veel voorstelt.
Ter illustratie:


kramp.com/shop-be/nl/…

Een mooie oplossing leek ons een cardan te gebruiken van een dopsleutelset, deze dingen kosten ongeveer 20 euro voor goede kwaliteit (facom), en dan die eraan te lassen, en gat op juiste grote boren.
Het probleem is echter dat het staal van zodannige kwaliteit is dat er geen gat in te krijgen is....

Mijn vraag? Weten jullie hoe ik goedkoper aan z'n cardan as kan komen? Aangezien ok heel veel zaaimachines het op dezelfde manier zit, ook weet ik dat er in de industrie ook gebruikt word gemaakt van dergelijke constructies, helaas heb ik nog steeds niet z'n as kunnen vinden.

Alvast bedankt!!

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
Heb je al een gekeken naar universele (of andere merken) Soms wordt er bij de een schandalige prijs gevraagd terwijl het bij het andere merk een lachertje is..

BTW ergens geen gat in krijgen? Lijkt me heel sterk 😄
jjthefrenchman
Ik ben nu idd aan het kijken naar andere merken, accord heeft hezelfde systeen en lemken ook..... Maar eens even langs meerdere dealers een dezer dagen...
AW217
Van de sloop een aandrijfas van een voorwielaangedreven auto, mooi met vethoes eromheen.
Wimsumar
Beste JjtheFrenchman: Maak er een (kleine) kruiskoppeling, zoals je in aftakassen hebt, aan.
Of, nog beter, een lichte/dunne aftaktussenas in z'n geheel (inclusief de profielbuizen).
Boemrang
Ik zat al te denken aan een as van een autostuur, zit toch een kruiskoppeling op, en niet te zwaar.
jjthefrenchman
Het moet natuurlijk wel in en uit elkaar kunnen schuiven, volgens mij word, andere oplossing al gauw te zwaar.
Iemand een idee welk merk ook deze onderdelen levert tegen een normaal tarief?
Boemrang
Hier heb je voor de aardigheid nog een paar links.
Kijk er maar eens op, wellicht zit er toch er iets bij.
bonnekamp.nl/nl_NL/…
groneman.nl/aandrijftechniek/cardanassen/…
jjthefrenchman
Bedankt Boemrang, zulke onderdelen zoek ik. Zou ik zo'n bedrijf kunnen opbellen voor een bestelling?

Andere sugesties zijn nog steeds welkom!
Boemrang
@jjthefrenchman

Volgens mij moet dit geen probleem zijn, ze willen toch verkopen denk ik zo.
Dus, als ik jou was, gewoon een telefoontje wagen, nee heb en ja kun je krijgen, succes er mee.
jjthefrenchman
Ik denk dat ik maar met die referentie van kramp naar een dealer ga om te kijken wat het moet kosten, dat is precies wat ik moet hebben, en ook goede kwaliteit (DIN 808 ), net als in die link van @Boemrang.
Joop3
@jjthefrenchman Ik zou als ik jou was toch eens kijken naar een licht uitgevoerde aftakas (eigenlijk aftaktussenas, maar ik denk dat aftakas duidelijker is...)
Aan de kruiskoppelingen die ik hier langs zie komen, en het idee dat jij aandracht m.b.t. de doppendooskruisstukjes kleeft een groot nadeel: Ze zijn niet te smeren, en hoogstwaarschijnlijk niet geschikt voor permanente belasting. Als je een aftakasje van een tuintrekkertje neemt, weegt het niks, en houdt langer vol, omdat dit bedoeld is om lange tijd vermogen over te brengen.
jjthefrenchman
@Joop3 Fabriek af is het toch op die manier geleverd? Daarom snap ik ook niet waarom het zo snel slijt, ook hebben andere fabrikanten de overbrenging van het stappenwiel naar de verdeler op dezelfde manier.
Overigens hebben wij nog nooit stofhoezen om die kruiskoppelingen gehad,terwijl die wel op de tekening staan staan! Ik denk dat als ik deze plaats met vet erin, het probleem ook al groten deels is opgelost.

Overigens zou ik dan koppelings nemen met lagers, net als het origineel... Zoals deze kramp.com/shop-nl/nl/…
Wimsumar
Beste
Quote @jjthefrenchman:
met vet erin,

Als je dan toch smeren gaat, maak dan de profielbuizen ook glad en vet ze in. Zoals ze op de foto te zien zijn, schuiven ze te zwaar en belasten de kruisjes veel te veel.

(Nog beter: Wat Joop3 en ik al schreven: monteer er een echt aftaktussenasje er tussen).
jjthefrenchman
Deze foto is gewoon internet geplukt, maar het is wel precies zo bij mij.
Mijn profielbuizen zijn keurig ingevet hoor 😛.
Ik zal eens kijken naar een echt klein aftaktussenasje, al ben ik nog steeds bang dat dat al gauw te zwaar is.
Wimsumar
Beste
Quote @jjthefrenchman:
te zwaar

De beide asstompjes zijn toch 'gewoon' goed gelagerd?
Dan zegt het gewicht van een mooi soepel draaiend tussenasje niet zo veel.
jjthefrenchman
Dat klopt, ook moet ik dan nog die cardanas aanpassen omdat hij om rond ijzer (diam 15 mm) moet passen met alleen een gat waar een splitpen in moet.

Toch blijf ik het raar vinden dat ik hier zelf een alternatief op moet verzinnen, terwijl heel veel fabrikanten dit toepassen en ik daar ook geen problemen over hoor...
Wimsumar
Beste Frenchman: De "Willy Wortel"-methode:

Maak van een hydrauliekslang een 'tussenas'.
jjthefrenchman
Daar heb ik idd in het begin ook al over gedacht, maar volgens mijn pa was dit toch ook niet oplossing, omdat hij wel wat spelling moet hebben in lengte...
JD3010
@jjthefrenchman Zaai je er dan heel veel mee? Mijn zaaimachine, Accord, is van 1984 en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Met smeren zou ik niet zomaar doen, omdat het ook stof aantrekt wat slijtage bevordert.
jjthefrenchman
@JD3010 Wij zaaien er ongeveer tussen de 80 en 90ha mee. De koker en staaf die in en uit elkaar kunnen worden elke dag schoon gemaakt en gesmeerd en ik ervaar daar geen problemen mee.
Er moeten alleen wel stofhoezen om de kruiskoppelingen en daar wil ik dan wel vet inspuiten. Ik verwacht dat dan het probleem grotendeels is opgelost.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2