Mestwetgeving 2013

He allemaal
ja ik weet er zijn vast heel veel andere topics over hier heb ik ook naar gezocht niets uit kunnen vinden

maar wij zitten thuis met een probleempje/vraag
wij hebben nu een simko bemester zo kliederbak deze is eigenlijk aan het einde van zijn leven en nu hoor je overal de verhalen van ja simko/tobroco mag 1 jan 2013 niet meer.

dus nu was mij eigenlijk de vraag wat mag er per 1 januarie 2013 nog wel kwa bemesters wij zitten zelf op het veen ben al even op zoek geweest op internet maar overal wordt wat anders gezecht......

ik hoop dat jullie mij wat meer informatie kunnen geven hier over

Deel dit topic

Reacties

jurgenkrijt
Vanaf 2013 mag je niet meer met ene sleepvoetbemester bemesten heb ik gelezen in de boerderij.
ADB996
Zo iets heb ik wel gehoord
basstompwijk
Ja maar voor welke grond is dit zand mag het zoiezo al niet meer heb ook op verschillende site's gelezen dat het per 1 jan 2014 pas over is ... en nu is het winter dus tank heb je tog niet nodig. als het nog ene jaar duurt hebben we nog een jaar de tijd om te kijken naar een ander..
JoranK
Zover ik weet mogen alle bemesters wel zolang het maar wordt ingewerkt. En dat is met bijv. de kwakbak van tobroco niet mogelijk.

Dus als de sleepvoet het gewoon netjes inwerkt mag het gewoon dacht ik.
sikuman
Ja dan is het op alle grond soorten een zodebemester
was nu alleen zand grond .
fendt-412
@jurgenkrijt

volgende keer even beter lezen 😉 is vanaf 1januari 2014. Maar die 1jan kun je wel vergeten denk ik, zal wel 15februari worden.

Je moet dan injecteren. Of je moet je mest voor de helft aanmengen met water, of de mest aanzuren.
jurgenkrijt
@fendt-412 owja kan ook 2014 wezen. in de kantine vaag iets gehoord
Wimsumar
Beste BasStompwijk: 2014:

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
jordi 1455
Het is eigenlijk van de zotte dat de overheid bepaald, wat met de mest moet doen hoe of wat. bijv. die datums van uitrijden het weer is niet aan datums gebonden. Dit jaar hadden we goed najaar. Door al die beperkingen van uitrijden van mest, verspreid het onkruid sneller dan tevoren.
Verder ik zie van het injecteren van mest op grasland totaal geen nut van in.
vanVliet
@jordi 1455 of wat dacht je van injecteren op veengrond in de zomer.. kunnen we turf steken 😛
Wimsumar
Beste @Jordi 1455 + @ vanVliet: Vanuit de veehouderij is (nog steeds) een gigantische ammoniakuitstoot. Jullie waren nog vloeibaar toen de overheid en bedrijfsleven (de veehouderij) actieplannen hebben afgesproken de uitstoot drastisch te gaan beperken. Mestinjecteren is daarbij 1 van de minst slechte methoden om de emissie fors te reduceren. Sterker nog: mestinjecteren geeft een beter benutting van de mest voor relatief weinig kosten.
Helaas blijkt mestinjectie niet op alle grondsoorten even gemakkelijk toe te passen.
Men kan kiezen: Of de emissie beperken door injecteren, of de emissie beperken door op "moeilijke grondsoorten" de veestapel drastisch in te krimpen.
ricooo12
Je moet gewoon een bemester nemen die de mest in de grond doet zoals bijv. met schijven
jordi 1455
@Wimsumar
Als het aan de overheid lag liep elke koe met een poepzak aan de kont.
vanVliet
@Wimsumar helemaal mee eens, de emissie moet terug, maar of injecteren het beste is? ik weet het niet, maar het blijft natuurlijk een oneindige discussie en aan de wetgeving ontkom je niet dus zullen we er in 2014 ook aan moeten geloven op het veen.
Joop3
Quote @Wimsumar:
Of de emissie beperken door injecteren, of de emissie beperken door op "moeilijke grondsoorten" de veestapel drastisch in te krimpen

Vaak zijn die "moeilijke grondsoorten" alleen maar geschikt om gras te verbouwen. En tot op heden is gras ongeschikt gebleken voor menselijke consumptie, dus is er een tussenstap nodig, om dit om te zetten naar melk of vlees. Grondsoorten die ook geschikt zijn voor het verbouwen van granen zullen hier in de (verre) toekomst ook voor gebruikt gaan worden, dit alles om zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk voedsel van zo weinig mogelijk oppervlakte te halen.
joris
@jordi 1455

koe met (l)uier haha
Deutzstap
@ Wimsumar
En wat denk je dat je met injecteren uitstoot op een heel klein stukje grond? Alle levende beestjes die daar leven spuit je in 1 keer dood met injecteren.
fendt-412
@Wimsumar

emissie moet je bij de bron aanpakken. En niet pas bij het aller laatste stadium, zodeverpesten. Ammoniak onstaat alleen maar als de urine bij de mest komt.
Waarom niet urine en mest grotendeels gescheiden opvangen en bemesten op maat?

urine met veel stikstof op grasland en de meer fosfaathoudende mest op bouwland. In het voorjaar kun je een deel van de dikke mest ook op grasland bemesten waardoor de fosfaat geleidelijk in het seizoen vrij kan komen. In het najaar heb je nog wel een nalevering en in de dunnen fractie zit voldoende fosfaat om het gras aan de gang te houden. In het najaar heb je juist stikstof nodig.

maar dat is weer te lastig te meten en te controleren door de overheid dus pomp het dan maar de grond in, met alle gevolgen van dien.

Hebben hier niet hele zware kleigrond, zit er alleen totaal niet op te wachten om de zode 5x per jaar open te snijden en wat extra liters diesel er tegenaan te gooien.
jmos
Snap het nut van injecteren ook niet. me vader zegt ook al, met een perceel van 6ha wordt er 1ha helemaal ondergekwakt en de rest ligt niks omdat het in rijtjes ligt in plaats van helemaal verdeelt.
bart H
Het zou beter zijn dat we in duitsland zaten want daar mogen ze volgens mij niet met schijven of sleufkouter injecteren alleen mee slangen of bovengronds.
dus daar heb je da gezijk van die bemesters niet
fendt-412
@bart H

in duitsland krijg je er wel ander gezeik voor terug.
In sommige gebieden mag je niet eens grasland scheuren. Wat vanuit de DDR tijd grasland is, blijft grasland. Je mag doorzaaien maar niet omploegen en opnieuw inzaaien. Moet je ook niet willen.

Als je echt geen regeltjes wilt moet je naar rusland toe, krijg je alleen weer zaken opgelegd van andere minder vriendelijke partijen.
Wimsumar
Beste
Quote @jordi 1455:
Als het aan de overheid lag

De veehouderijsector mag zelf de oplossingen bedenken, testen, uitvoeren. De overheid kijkt alleen toe of de doelstelling wordt gehaald en grijpt pas dan in.
Wimsumar
Beste
Quote @fendt-412:
emissie moet je bij de bron aanpakken. En niet pas bij het aller laatste stadium, zodeverpesten. Ammoniak onstaat alleen maar als de urine bij de mest komt.
Waarom niet urine en mest grotendeels gescheiden opvangen en bemesten op maat?

Mest en urine gescheiden houden is (zeker in de huisvesting zoals nu algemeen wordt toegepast) practisch (en economisch) onmogelijk.

Quote:

Hebben hier niet hele zware kleigrond, zit er alleen totaal niet op te wachten om de zode 5x per jaar open te snijden
:?
De maksimaal te plaatsen hoeveelheid mest ( 250 kgN uit dierlijke mest) is over het algemeen in 2X per jaar toe te dienen.
Bovendien, als nu na 20 jaar de zode herhaaldelijk de zode open te snijden zoveel bodemleven was vergiftigd/ doodgedrukt als men beweert, dan zou er inmiddels geen gras meer kunnen groeien.
Wimsumar
Beste
Quote @jmos:
de rest ligt niks omdat het in rijtjes ligt

Na het kunstmeststrooien is het grasperceel toch ook niet egaal wit? 😉

''Bemesten'' moet je zien als het aanvullen van de bodemvoorraad ( of als het vullen van de brandstoftank van de trekker).
Dat deze bodemvoorraad, ook met aangescherpte bemestingsnormen nog lang niet uitgeput raakt toont volgend rekenvoorbeeld:
De bovenste 20 cm van 1 hectare grasland op humeuze (4% organische stof) zandgrond bevat 120.000 kg organische stof.
Organische stof bevat 5% stikstof. De bovenste 20 cm op grasland bevat dus 6.000 kg organisch gebonden stikstof. Hiervan komt jaarlijks een fractie (enkele procenten) vrij en wordt weer aangevuld door organische bemesting en plantenresten. (kringloop).

P.S.: Via het gegroeide gras wordt jaarlijks ongeveer (hangt enorm van de opbrengst af) 300 kilo stikstof per hectare onttrokken.
fendt-412
Quote @Wimsumar:
Beste
Quote @fendt-412:
emissie moet je bij de bron aanpakken. En niet pas bij het aller laatste stadium, zodeverpesten. Ammoniak onstaat alleen maar als de urine bij de mest komt.
Waarom niet urine en mest grotendeels gescheiden opvangen en bemesten op maat?

Mest en urine gescheiden houden is (zeker in de huisvesting zoals nu algemeen wordt toegepast) practisch (en economisch) onmogelijk.

hcibeton.nl/hcibeton-nl/Nederlands/…

stal bouw je op 1% afschot naar het midden toe, urine loopt door de goot naar voren toe en de mest schuif je in een afstort.

boerderij.cdn.rbsrv.nl/Resizes/photoplayergallery/…

Deze asfaltvloer zie je ook heel erg snel opdrogen na het schuiven. Urine loopt direct weg en loopt voor de mest aan tijdens het schuiven. Eerst komt er een soort fijn rooster waar de urine door stroomt, 90% van de dikke mest schuift over het rooster heen en valt in de afstort. Is bij nieuwbouw niet zo heel moeilijk te realiseren.
Wimsumar
Beste @Fendt-412: De nadelen van vlakke, dichte vloeren wegen niet op tegen de behaalde ammoniakemissiereductie van 'slechts' enkel kilo's.

AANVULLING:

Zie met name bladzijde 20:

nmv.nu/edit/uploads/…
bart H
@fendt-412
het zou ook kunnen dat in Nederland die regel gaat komen dacht ik dat als je 10 jaar grasland had dat je het niet meer mocht om ploegen
fendt-412
@Wimsumar

dan heb je alles alsnog in een kelder gemengd zitten en daar de emissie nog van.

Emissiebeperking lijkt mij niet het grootste voordeel, grootste voordeel is dat je wat kan spelen met soorten mest.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
grootste voordeel is dat je wat kan spelen met soorten mest.

Alleen met goed mixbare drijfmest kun je spelenderwijs omgaan.
Hoe dikker de mest wordt, hoe groter de ellende.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0