Suikerbieten.

Hey mensen.
Nu werd mij gevraagd hoe je kan zien wanneer een suikerbiet oost klaar is.
Nu kon ik hierop geen antwoord geven en wilde het ook wel weten.
Dus dacht da plaats ik hier is.
Gr Eric

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste EJBFarming: Een suikerbiet is over een heel lange periode oogstklaar. Vanaf het moment dat de suikerfabrieken beginnen met de verwerking (september) kunnen bieten worden gerooid. De oogst kan plaatsvinden totdat serieus winterweer invalt.
Een bietenteler heeft een suikerquotum. Dit is een maximale hoeveelheid suiker die hij mag leveren. De teler zal dan aan de hand van proefrooiingen zijn bietenopbrengst moeten bepalen. De suikerfabrieken presenteren gedurende het groeiseizoen regelmatig uitslagen van suikergehalten op bepaalde datums, ook aan de hand van genomen proefmonsters.
Zo kan de teler met de tonnage te oogsten bieten X suikerpercentage berekenen wanneer zijn quotum bereikt is en tot oogsten over kan gaan.
Moeilijkheidsgraad is dat naarmate het groeiseizoen vordert de oogstomstandigheden vaak verslechteren (natte grond) terwijl juist in de laatste weken/maanden erg veel suiker in de bieten wordt geproduceerd.
stannetje96
@Wimsumar volgens mij zijn er weinig boeren die dit berekenen. Tenminste me vader niet. Gewoon voor de datum dat ze moeten liggen en voor de vorst.
Wimsumar
Beste @Stannetje96: Daar heb je wel een beetje gelijk aan. Door ervaring kan een teler aan het begin van het groeiseizoen besluiten hoeveel hectare bieten hij wil zaaien. Opbrengsten en suikerpercentages zijn over reeks van jaren redelijk constant.
Daarnaast wordt teveel geleverde suiker toch uitbetaald, welliswaar tegen een lage prijs maar niet zoals bij teveel geleverde melk, waarover een boete moet worden betaald.
stannetje96
@Wimsumar dat is toch pas laatste paar jaar dat alles word uit betaalt?
Eerst werd het doorgeschoven naar het volgende jaar.
Wimsumar
Beste Stannetje: Ik houd me al 30 jaar niet meer bezig met de bietenteelt maar ook toen werd suiker uitbetaald in A, B en C-suikerprijzen.

Hoe het nu zit: nav.nl/2012/09/…
stannetje96
@Wimsumar zal het morgen even bekijken. Zit nu via mobiel 😉
EJBFarming
Oke das super uitleg.
maar nu het volgende.
het gaat dus bij mijn broertje om een meerkeuze vraag.
met deze antwoorden:

a: De blad top is zwart.
b: Er komen steeds meer knoppen.
c: De blad toppen draaien geel.
😛 Het Meikever groeien van de gevormd knoppen.
e: Ze ruiken als rozen.

Staat nu niet steekproef gewijs bij.
Wimsumar
Beste @EJBFarming: Nou, dan vind ik antwoord C, de bladeren worden geel, het minst slechte antwoord. 😄
stannetje96
@EJBFarming wat voor quiz is dat? Niet echt logische vragen!
'ze ruiken als rozen' lijkt op een prijsvraag bij zappelin ofzo
EJBFarming
Was geen quiz maar lagere school biologie.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
3