Graszaad dorsen, doek of maaibord?

Wij willen thuis misschien graszaad gaan verbouwen. We hebben zelf een combine. We hebben alleen een maaibord voor tarwe etc. Als je graszaad wilt dorsen moet je dan perse een opraapdoek hebben of kun je ook gewoon van stam af maaien met het standaard maaibord.
Ik heb ook bijvoorbeeld op youtube gekeken en daar zie je ook combine's graszaad dorsen met zowel een standaard maaibord en ook met opraapdoeken.

Heeft iemand hier ervaring mee en wat zijn de voor/nadelen.

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

CASE1455xl
Wij doen het met een matje
shovel-joopie
Hier in de regio is het een beetje 50/50 oprapen en van stam dorsen, persoonlijk zou ik ook liever van stam dorsen, als je gaat maaien velies je meestal al wat zaad.
Bart 512
Ja dat is mijn idee ook. Hoeven we ook geen opraapdoek te kopen. Maar wat zijn de voordeel dan van eerst in het zwad maaien en daarna oprapen.
Rene2506
Heeft uit te staan met het tijstip van dorsen, rijpheid en weer.
Wimsumar
Beste @Bart 512: Net als Renze denk ik dat met zwadmaaien en dan oprapen de aartjes richting 100% afrijping zijn te sturen door het enkele dagen in het zwad te laten drogen. Dus, ondanks de groter kans op uitval toch meer graszaad 'in de tank'.
Met 'maaibord'-dorsen moet je misschien rekening houden met hiervoor geschikte grassoorten.
huib
Het voordeel van maaien en dorsen heeft voor en nadelen. Nadeel van maaien, meer verlies van zaad. Voordeel van maaien je kan droger dorsen (meestal zonder droogkosten) Nadeel van stam dorsen, als je niet kan dorsen vanwege het weer, dan kan je graszaad uitwaaien.I kheb zelf ruim 30 hectare graszaad en doe alles maaien met een brede zwadmaaier.
valmet6400power
Wij doen al sinds we graszaad hebben (en dat is al een aantal tiental jaren) met een kleedje. Bevalt prima, doordat het in het zwad ligt te drogen komt het zo goed als droog je tank in! Daarentegen, als je regen in je zwad krijgt en dus langer laat liggen is er grote kans dat er gras onder gaat groeien, dus moet je het nog een x maaien, moet je weer door het zwad en daardoor zaadverlies.. Maar verder is een kleedje gewoon het beste, maar of het een investering waard is durf ik niet te zeggen!
Boerenjongen16
@Bart 512 Zoals mijn vader al zei. Hier is het 50/ 50. Ligt aan verschillende omstandigheden, als stam, zaad en weer.

Nadeel van stam dorsen: Als de stam zelf nog behoorlijk groen is, wilt deze nog wel eens stroppen.

Nadeel van zwad dorsen is meer zaadverlies als van stam.
Bart 512
Bedankt voor de reacties! Ik weet genoeg. We zijn bezig met een (bijna) nieuwe combine. Vandaar deze vraag nu kun je nog mooi onderhandelen over zaken die je er bij wilt hebben. Zoals bijvoorbeeld een opraapdoek.
groenvinger
Bij mijn kennis staat schuur nog een maaidorsapperaat voor graszaad
met 2 kleden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
7