Kipper

Beste

We zijn bezig aan een zelfbouw kipper. Het word een tandem. we hebben 1 as liggen met bladveren en 1zonder bladveren. Bijde assen zijn 10 tonners.
Zou dit goed lukken om onder de kipper 1met bladveren en 1 zonder te steken.
Er zou maximum 15ton geladen worden.
En welke as moet vanvoor en welke vanachter?

Dank bij voorbat

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Ik zeg met bladveren voor 😉! Dan vangt die de grooste schok op.
Boemrang
Je kunt het ook anders bekijken, de as met bladveren achteraan monteren, vangt hij tenminste de na schokken op.. 😉
newholland6640
@Boemrang

Tja, voor gewone onregelmatigheden lijkt mij voor het beste, maar als je over een drempel gaat maakt het weer niks uit omdat je ook weer de drempel af moet 😉!
Dr Fendt
Misschien wel een 'domme' opmerking..? maar is het mogelijk om de bladveren eraf te halen???

en ben je niet bang dat de bladveren zover doorbuigen dat ze eigenlijk niks meer doen, of dat de bladveren zo sterk zijn dat de vaste as niks meer doet?
JD3010
Vaste as achter ivm. het bochtenwerk. De wagen zal meer over de geveerde as glijden.
deutzPJ
@Dr Fendt
De bladveren kunnen eraf.

Maar ik zou eerst de geveerde eronder zetten.
En dan een het chassis een '10'cm opheffen, en dan pas de vaste eronder steken, zodat als ik leeg rij de vaste as niet te veel zou belast worden dan zal de vaste minder wringen.
en als ik dan geladen ben zal hij genoeg doorbuigen.
Buigt hij teveel door dan los ik snel even de druk op de banden van de achteras.
deutzPJ
@JD3010 Bedoel je dan de geveerde gebruiken vanachter?
JD3010
@deutzPJ Nee, sorry voor de onduidelijkheid, maar de vaste as achter.
deutzPJ
@JD3010 Idd, ik denk ook voor de voorste as geveerd en de laatste vast 😄
JD3010
@deutzPJ Ik zat trouwens zelf ook te denken om evt. onder een enkelas kieper een as bij te plaatsen. Een geveerde as ervoor was ook mijn optie.
deutzPJ
@JD3010 Onder onze ander kar zit al een geveerde as, maar die kar is 8meter lang en die as zit ver vanachter, om beter te draaien gaan we nog een as ervoor steken. en dan zorgen dat het meeste gewicht op de eerste as ligt. normaal gezien zal hij dan minder lang draaien.
Een as bijzetten is eigelijk nog een gemakkelijke opdracht.
dx11
Liever nog even een setje bladveren bij de vrachtwagensloop halen, en dan een schommelstukje er tussen.Dat is sowieso het mooiste, en kost een keer 100 a 250 euro.

Of anders dit, maar lijkt mij vrij complex. [url]modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php/…]
deutzPJ
@dx11 Dat lijkt eigenlijk nog beter maar die kipper die wij maken zal hoogstens eens 25km rijden en we gaan de dissel laten veren met 2cilindertjes en een stikstofbal dus ga ik het met een geveerde en een niet geveerde as houden 😄
dx11
@deutzPJ Dan kun je volgens mij beter beide assen ongeveerd maken. Zo krijgt je de nadelen van een tandem, en de nadelen van een enkelas bij elkaar.

Maar zoals gezegd, zelf weten.
deutzPJ
@dx11 Maar als ik die eerste as met bladveren maak en monteer die zodat als ik leeg rij, de tweede as (niet-geveerd) niet belast word. De helft van de rit rijden wij toch leeg dus heeft het geen zin dat ze beide belast worden. Als hij dan belast word zakt hij hopelijk genoeg door zodat de achterste as ook belast word.

Maar als de twee assen ongeveerd lopen zal dat toch niet zo lekker rijden langs de baan?
bartjuh
Als jij de voorste as het meest gaat belasten krijg jij ook dat de kieper de grond in wil denk ik. normaal heeft een tandem op de achteras meer druk volgens mij want de vooras gaat meestal glijden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
86