Relaisschakeling

Hallo Iedereen,
Vorige week kreeg ik van iemand een elektrisch relais in de handen gestopt met 2 aansluitingen: 86 en 86a. Normaal is 86 de ingang van de stuurstroom dacht ik, maar waarvoor dient de aansluiting 86a dan. tussen de 2 aansluitingen zit een diode en tussen 86 en 85 zit een weerstand geschakeld.
Kan iemand mij uitleggen waar dit soort relais voor gebruikt wordt.

Bedankt alvast

Deel dit topic

Reacties

jammermaarhelaas
Hier alvast een duiding voor de aansluitklemmen:

ankan.nl/download/DIN72552%20nl.htm/

In mijn auto wordt de ECU ook door een dergelijk relais geschakeld. Bij het op groot contact zetten wordt 12V geschakeld. Bij het van groot contact afzetten blijft het relais enkele tientallen seconden gesloten voor het weer opend. (Relais 458 bij een VW Golf 5).
johan101
Dan kun je dat relais op je lampen zetten en dan blijven ze nog ff branden als je weg loopt van de trekker
KubotaB6001
@johan101 Hoe heet zo een relais dan?
IH1055XL
@jammermaarhelaas Dit maakt al het een en ander duidelijk, maar waar wordt zo een relais dan gebruikt?
jammermaarhelaas
@IH1055XL

Veel meer weet ik er zo ook niet van, naar ik heb vernomen schakeld een dergelijk relais bv. de ECU, de Electronic Control Unit van de motor (in dit geval een TDI dieselmotor in een auto met allerlei uitstootbeperkende meet en regel electronica).

Maar zoals @johan101 zegt, zul je hem bv. ook voor verlichting kunen gebruiken die nog even blijft branden wanneer je het uitzet. "Comming home" noemen ze dat ook wel, je kunt dan nog even zien waar je loopt als je uitstapt/afstapt en wegloopt in het donker.

Hoe je hem aan moet sluiten (85, 86 en 86a) weet ik je zo niet te zeggen, anders dan dat het allicht zal werken als je op 85 de aarde en op 86 de schakelstroom zet.

Allicht staat er een code op de behuizing, deze kun je googelen, er is namelijk een universeel aanduidingssysteem voor relais.
Zo kun je allicht te weten komen hoe het werkt, en hoe je het dus aan dient te sluiten.
IH1055XL
@jammermaarhelaas Googlen heb ik al gedaan tot vervelens toe. Ik word er maar niet wijzer van, vandaar dit topic.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2