Xeobib vs dubbele wielen

Hallo,

Wat zijn jullie ervaringen met Xeobib banden? Zijn deze gelijkwaardig aan dubbellucht om land klaar te leggen of rooiwerkzaamheden? Ik zou moeten kiezen tussen 4x18.4 R38 ofwel 2x xeobib 650/60 R38. Een van de twee combinaties komen op een lichte 90 pk trekker. Ik zou graag meteen goed kiezen. Graag jullie meningen. Danku

Deel dit topic

Reacties

RuudBus
2x 650 op een 90 pk trekker? zou voor de 18.4 gaan. alhoewel de xeobib een zeer goed bandje is en het ook makkelijker is om zonder dubbellucht te rijden
Fendt_favorit
Xeobib nemen. Is veeel beter voor land klaar te leggen dan dubbellucht. Super soepele band, vormt heel mooi.
bert8210
@RuudBus is even hoog als de 18.4
dezw
Mooie band ideaal voor op het land maar niet mee op de weg komen of hard op pompen anders verslijten ze snel
interRick
Ligt eraan wat voor band die 18.4 is.

de voetprint van 2 keer 18,4 is misschien wel 50% groter, en dubbellucht drukt minder diep in de grond van een enkel wiel.
bert8210
@interRick zouden BKTs zijn
jmos
Voordeel van twee banden ipv een is dat je vier hielen hebt ipv twee. En als je geen brede banden nodig bent kun je de dubbellucht erafhalen zodat je smaller bent en de banden minder snel slijten.
selten
Quote @jmos:
En als je geen brede banden nodig bent kun je de dubbellucht erafhalen zodat je smaller bent en de banden minder snel slijten.

En dat dubbellucht beter voor je grond is 😉
interRick
@bert8210

de ervaring die ik heb met bkt is dat wel heel mooi soepel zijn, dan heeft dubbellucht een voordeel.

bij de buurman hadden we 2 jaar terug 1050/50r32 van alliance en die zijn later ingeruild op bkt omdat die veel soepeler is
jmos
@selten
inderdaad. twee banden naast mekaar drukken ook meer gelijk aan. een brede drukt vooral op de buitenkant. omdat daar de hiel zit.
selten
Quote @interRick:
bij de buurman hadden we 2 jaar terug 1050/50r32 van alliance en die zijn later ingeruild op bkt omdat die veel soepeler is

Waarop lagen die 1050's als ik vragen mag?
selten
@jmos
En dubbel 18.4 gaat niet hol staan zoals de echte brede banden doen 😉
bert8210
@interRick de trekkerbanden zijn BKT, de dubbele zijn oudere goodyears die ik nog staan heb, maar er zouden nog sterren moeten ingelast worden.
interRick
@selten

jd 6820
bert8210
@selten een xeobib gaat niet zo hol staan als een 800/65 R32 of een 1050/50 R32
JD 6430 The Best
Wij rijden al een paar jaar xebib, zeer mooie band! we rijden in het voorjaar met 0,3 bar erin. Je ziet haast niet waar je gereden hebt! 😄
jmos
@bert8210
maar een 650 gaat altijd meer hol staan dan een 18.4
selten
@interRick
Die holle banden. Ik zou niet willen ruilen 😉
selten
@bert8210
Die Xeobib is ook nog geen 80cm breed 😉. Ik raad dubbellucht aan trouwens.
bert8210
@JD 6430 The Best welke machine hangt er dan aan met 0.3 bar?
bert8210
@selten juist daarom
selten
@bert8210
Dubbellucht drukt minder aan. Maar ik zou voor een ander merk als BKT gaan. Een iets duurder merk als Kleber Traker (vind ik erg fijne banden)
bert8210
@selten dat zal het verschil niet maken. BKT is een goede soepele band.
JD 6430 The Best
Rotorkopeg in de achterhef en een zaaibed bereider in de fronthef 😉 Trekker is een JD 6430 😄
bert8210
@JD 6430 The Best OK, dat is ongeveer wat ik bedoel. 6430 is dat 100 pk?
Stef_S
Lees weer allemaal van die leuke theoretische verhaaltjes uit de boekjes.. Xeobib's: allemaal leuk en aardig, maar met zo'n lage druk draai je in een warme zomerdag zo de band van de velg. BKT een fijne soepele band? Ga op termijn maar eens kijken naar die oh zo 'fijne' band. Slijtvast 0,0 en daarbij slijten ze ook nog eens zo ongelijk als de @#$%

Voor zoiets is een Multibib prachtig, trouw bandje, zonder al die poespas rondom het aantal bar in de band.
bert8210
@Stef_S Is ook niet voor op de weg!! Heb je zelf ervaring met xeobib zoals JD640the best? Zij hebben het niet uit de boekjes.
Stef_S
@bert8210 Vlieg je naar het land dan? Nee, das flauwekul.. Ik begrijp wat je bedoelt. Vanuit dat opzicht lijken de Xeobib's een erg dure investering. Heb je al eens gekeken naar de Multibib's? Of heb je toevallig een speciale aanbieding lopen op de Xeobib's? Met BKT's kom je qua prijs wel goed weg denk ik, alleen de banden maken toch de 90 pk op de grond.. Veel om over na te denken dus.
Stef_S
@bert8210 Dat klopt helemaal. Twee sets test banden gehad en twee keer in de zomerdag de band van de velg gedraaid 😉
wouterdp
@Stef_S

ik denk dat jij toch zeer weinig ervaring hebt met bkt.
slijtvast heid is niet de sterkste kant idd, maar dat is die bij michelin zeker niet!!! soepelheid en trekkracht is gelijklopend dan van een michelin.
prijs is de helft van een michelin.
en heb hier een setje multibib lopen en ze slijten veel ongelijker dan de bkt"s die we lopen hebben dus keuze is voor mij rap gemaakt!
bert8210
@Stef_S het is mij meer te doen om het feit dubbellucht of niet, is het niet worden het xeobibs. Dubbellucht wordt moeilijk ivm de transportbreedte hier in belgie.
bert8210
Maar wat is nu beter voor het land?? Xeobibs enkellucht of andere (gelijk welk merk) banden in dubbellucht uitvoering? Daar is het mij om te doen. Indien Xeobib wordt er dan ook prei gerooid met die trekker, anders kan dat niet.
wouterdp
@bert8210
naar voetprint toe zal waarschijnlijk de dubbele banden beter zijn
bert8210
@wouterdp dat denk ik eigenlijk ook, maar hoor overal boffen met die xeobibs
Stef_S
@wouterdp Beste Wouter, wij maken veelvuldig gebruik van testbanden van verschillende merken, ter optimalisatie van ons machinepark. Je kunt stellen dat ik (wij) weet waarover ik praat. De beste man zoekt geen 'wegbanden', daar is het dus niet om te doen. Ik kan je ervaringen m.b.t. de Multbib's delen. Wij hebben namelijk ook geen goede ervaringen met BKT banden.
Stef_S
@bert8210 Als het puur om veldwerk gaat, zie ik de meerwaarde persoonlijk niet in van de Xeobib's. Bij Multibib's is de bandenspanning ook flink te reduceren. Ik zou de afweging maken van de voor- en nadelen en natuurlijk het kostenplaatje. Weet niet hoeveel uren de trekker per jaar draait en wat voor werkzaamheden die precies doet, misschien ben je dan wel net zo goed af met BKT banden.
bert8210
@Stef_S als de trekker prei zou rooien rond de 1000 u per jaar
selten
@bert8210
Ik heb gehoord, dat BKT geen goede landbouwband was, maar mooi voor de hobby.
bert8210
@selten ik heb al zoveel gehoord, dat maakt het zo moeilijk
JD 6430 The Best
De 6430 is ong 130 pk met boost 😉 ja ik heb er zelf ervaring mee, en dat van de velg draaien valt stukken mee! we zijn ook wel eens aan het landklaarleggen geweest met 25 graden, word hij alleen nog maar soepeler van! hij draait zowieso niet van de velg, of je moet het echt heeel raar doen 😉
selten
@bert8210
Ik zeg alleen dat ik het van iemand heb gehoord die zelf onder tractors BKT heeft liggen, en op zijn werk hebben ze die een tijdje gehad maar vlug weer weggedaan 😉
selten
Quote:
BKT kan wel onder een trekker ,maar niet geschikt voor zwaar transport.Het rubber is te zacht en het zijn ploffers.Als ze ploffen ....dan heb je een oerknal en is meteen je velg ook vierkant.Je moet een bkt band net zo bekijken als eeen laars met binnenvoering.De voering is dan de geweven koordlagen,met daaromheen het zachte rubber.
Op de weg voor lange afstanden vind ik de bkt geen veilige band om mee te thuis te komen.
Vaak kiest men voor goedkoop!.En dat is een bkt band ook.
MaartenMandemaker
Wij hebben 710/60R38 xeobib's onder onze 6475 liggen. Ze bevallen heel goed. Je kunt ze heel laag op spanning zetten, en dan word het loopvlak heel lang. Door de soepelheid blijven ze heel lang lossen als het zwaar gaat op bouwland en heb je enorm veel trekkracht. Op de weg lopen ze mooi stabiel.
interRick
@selten

als je er te weinig druk in hebt gaan ze idd hol staan, onder een andere trekker zit dubbellucht maar dan zijn we te breed voor de rijenfrees. zie foto's in mn profiel.
selten
@interRick
Je legt er toch geen 1050's op om op 1,5 bar te gaan rijden? Maar bij ons afgelopen jaar gezaaid met een 800/65R32, was 3 keer niks. Je kon zien waar de tractor reed...
interRick
@selten

nee maar 0,5 gaat prima. andere trekker staat op 0,3
interRick
Nadeel van dubbellucht is dat wanneer je een soepele en een stugge band naast elkaar zet het moeilijk is om de juiste bandenspanning te bepalen per band.
selten
@interRick
Ik rijd continu op 0,8 😉
MaartenMandemaker
@selten Dan heb je er niet veel gewicht op staan
selten
@MaartenMandemaker
Giertank, genoeg oplegdruk 😉. Ow wacht nee klopt niet, nu zit ie op 1 bar. De ander tractro staat op 0,8 😉
gertdl
@Stef_S helemaal gelijk met die bkt's, soepel zijn ze niet (tenzij op "te" lage druk), slijten doen ze vooral slecht. ik heb ze 4jaar terug van bkt gekregen als sponsering voor het ploegen,ze hebben nu 250uur gelopen om wedstrijd te ploegen, en je ziet de verkeerde slijtage al aardig. ik heb ze als sponsering en moet er dus mee rond blijven rijden, maar zelf zal ik ze nooit kopen
MaartenMandemaker
@selten Hang er maar een zaaicombinatie achter, dan word het anders
selten
@MaartenMandemaker
Giertank heeft aardig wat oplegdruk. Meer als een zaaibedcombinatie. Die zijn zo 'zwaar' omdat ze lang zijn.
MaartenMandemaker
@selten haha hang er maar een rotorkopeg met zaaimachine achter, dan heb je veel meer gewicht op je achterwielen. Idd omdat ze zo lang zijn, een ploeg is ook niet heel zwaar maar door die lengte heb je heel veel gewichtsoverdracht.
selten
@MaartenMandemaker
Giertank is erg zwaar, 8 kuubs tank op 1 as, en de as zit erg ver achteraan. Ik denk dat die aardige druk heeft 😃. En zn zaaimachine, zaaien wij nooit 😃
jmos
@selten
met rotoreg en pijpenzaaier achterop zie je een 140pk trekker met frontgewichten nog een behoorlijk eind veren met zakken en optillen. En dat is een 6-cil. die steyr van jou gaat er mee achterover als de zaadbak vol is. 😛
dx11
Quote @selten:
Giertank is erg zwaar

Heb nog nooit een met de giertank zien stijgeren, me een ploeg daarintegen zelf met 2 ton in de neus nog wel 😉
selten
@jmos
Nu op 1 bar, zakt de band volgens mij al haast 10cm 😃
selten
@dx11
760 slipte gewoon voor de tank. Met voldoende grip trekt ie m zo omhoog 😉
jmos
@selten
dat bedoel ik. 😛
selten
@jmos
Rijdt heel fijn 😉
william brooymans
Wil je alleen banden hebben voor land klaar te rijden neem dan Michelin multibib in de maat 600/65R38. aflaten tot 0.5 bar zonder problemen en je ziet praktisch niet waar je rijdt.
fendt-412
@dx11

als je geen zware bemester hebt als contragewicht heb je aardig oplegdruk. Als wij de 10kuubs tank goed vol hebben heeft de trekker amper druk op de voorwielen. Als de beton glad is gaat de trekker soms wat rechtdoor zonder frontgewichten. Kogelkop zit erg kort op de trekker.
sjonnies
Is niet wat xeobib met dubbellucht
dx11
@sjonnies te breed stond ergens
dx11
Van de zomer stond er een artikel over in de boerderij. Echter kan ik het niet vinden. Daar stond meen ik dat bij een gelijke oppervlakte van de (gezamelijke) voetprint de dubbellucht aanzienlijk minder structuurbederf aanrichtte. Echter kan ik het artikel niet vinden. Misschien dat @boerderij het kan vinden
selten
@dx11
Dat klopt en is juist 😉
MaartenMandemaker
Xeobib's moet je eigenlijk een keer aan het werk gezien hebben. Je blijft mooi binnen de breedte en ook met ander werk heb je er gemak van.
bert8210
Wat een discussie, dank voor de reacties. Ga er nog een nacht of twee moeten over slapen denk ik.
CaseCS130
@bert8210 Ik zou beide keuzes proberen in de praktijk te bekijken en dan zelf je conclusies trekken. Het is helaas onmogelijk om de exacte voetprint van beide opties te achterhalen bij de belasting en bandenspanning die jij wilt toepassen. Op basis van bandbreedte wint de dubbellucht natuurlijk met 93,5 cm bandbreedte t.o.v. 65 cm van de xeobib. Die Xeobib zal in de lengte een grotere voetprint hebben vanwege zijn karkas. In hoeverre dit het gemis aan breedte compenseert blijft giswerk.
JD 6430 The Best
@CaseCS130 xeobib is er ook breder dan 650 😉
JD 6430 The Best
In prijs is dubbellucht goedkoper 😉
tjerk-koetje
Wij werken zelf ook met Xeonbib. het zijn mooie soepele banden.
de rijden ook zeer goed.
dus daar zou ik persoonlijk voor kiezen.

(de banden zitten om een JD 6430, 120 pk, 4 cilinder)
Fendttrisixfan
@bert8210
ik zou voor de xeobib gaan, soepele zachte band die je op lage druk kan plaatsen waardoor je weinig insporing hebt, en die dubbellucht aan en af doen zal je ook wel vlug moe worden... En voor prei uitrijden is xeobib ook wel een ideale band 😉
burnie
En geen fan van kooiwielen????

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
75
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
13