Auto ontploft bij 'autotrek': een lichtgewonde

KOOTWIJKERBROEK - Bij het evenement auto- en shoveltrek in Kootwijkerbroek heeft zaterdagmiddag een explosie plaatsgevonden in een auto. Volgens de politie raakte een persoon daarbij lichtgewond.

De ontploffing werd even na half vijf gemeld en zou plaatsgevonden hebben op het parkeerterrein bij de manege waar het evenement wordt gehouden. Over de oorzaak van de ontploffing kon de politie zaterdag nog niets zeggen. Diverse bronnen op sociale media melden dat gasflessen die in de auto lagen, zijn geëxplodeerd. De auto- en shoveltrek, qua opzet vergelijkbaar met tractor pulling, werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden in het dorp in de gemeente Barneveld.

Deel dit topic

Reacties

rickrenault
Dat is niet zo best maar wil dat wat trekken met een shovel
marco steyr
Gasflessen kunnen niet eens ontploffen, tenzij ze in een enorm heet vuur staan 😉
JOHNDEEREBOERTJE
Gaat het nu nog wel door? Want ik wil er ook nog even heen...
selten
@marco steyr
Het foute gas ontploft al als je de fles laat vallen....
marco steyr
@selten wat is het foute gas dan?
selten
@marco steyr
Acetyleen
Quote:

Acetyleen is een reactief gas met zeer brede explosiegrenzen in mengsels met lucht, wat wil zeggen dat het in een breed concentratiegebied, van 2,5% - 82%, met lucht een explosief mengsel vormt. Voor autogeen lassen wordt het meestal vervoerd in hogedrukcilinders waarbij het is opgelost in aceton omdat het in zuivere toestand spontaan kan exploderen als het tot meer dan ca. 30 atmosfeer wordt samengeperst. Dit omdat de ontledingsreactie exotherm verloopt, zelfs in afwezigheid van lucht of zuurstof.
marco steyr
@selten maar kan dat in pure vorm worden geleverd worden dan? Omdat het zo explosief is
mbvaltra
Quote @selten:
Het foute gas ontploft al als je de fles laat vallen....

En dat wil je niet mee maken. Ken iemand die het heeft zien gebeuren. De kop brak van een gasfles na een val.
Renze
Acetyleen kan chemisch gaan reageren als het warm wordt, wat je dan het best kunt doen is de flessen in het kanaal gooien. Kan soms wel 3 maand duren voordat de reactie weer over is en het gevaar geweken.

Da's ook een reden waarom ik een propaan snijbrander heb ipv een acetyleen brander: ten eerste is propaan veel hanteerbaarder, ten tweede betaal je jaarlijks geen huurprijs voor een acetyleenfles. Het nadeel is dat je er niet mee lassen kunt, omdat propaan reageert met het smeltbad en acetyleen niet. De snijkanten zijn ook iets minder zuiver, maar alles wat je met de vlam snijdt moet je toch blank slijpen als je het goed lassen wilt.

Wat ik nu nog wil is proberen of mijn brander het ook doet met propaan en perslucht, van de compressor, ipv zuurstof. Het meeste wat ik doe is toch maar een beetje warmstoken om vastzittende bouten enzo los te krijgen dus dan ben je geen snijzuurstof nodig.
GROENEDEERE
Niemand weet wat voor gas het was. Elke gas reageert weer anders. Betreft het een deelnemer?
Favorit614
Quote @Renze:
Wat ik nu nog wil is proberen of mijn brander het ook doet met propaan en perslucht, van de compressor, ipv zuurstof
kuj vergeten lukt nie
Renze
Snijden niet nee, maar warmstoken ook niet ?
fendt308-driver
Quote @marco steyr:
pure vorm worden geleverd worden dan

daar kan je mee cabit schieten 😃
fendt308-driver
@Renze
warmstoken kan al gauw bij ons is de fles al 10 jaar leeg (volgends de meter) en verwarmt nog best 😃
valmet6400power
Is shoveltrek niet pittig gay?
frank fendt
Die auto was aardig afgebrandt
PatrickNH
Wil dat een beetje met een auto trekken?
frank fendt
@PatrickNH
dat gaat best zolang die maar niet ontploft

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
4