Spitten donker onkruidbestrijding

We hebben een oude imants spitter gekocht. Deze krijgt nieuwe lagers en een likje verf. Nu is de bovenkant open met gaas. Ik heb ooit gehoord dat bijvoorbeeld schoffelen in het donker beter is ivm onkruidkieming. Zijn daarom de nieuwe spitmachines ook dicht? en is dit dan veel beter?

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

dalton
Heb nog nooit gehoord van in het donker schoffelen. Dat de nieuwe spitmachines helemaal dicht zijn is uit veiligheidsoverwegingen gedaan volgens mij. Als je de grond spit maak je de grond los waardoor het onkruid meer ruimte heeft om te groeien. Net als bij schoffelen. Omdat je de bovenste laag opentrekt kan het kiempje makkelijker boven de grond komen. Mij is altijd verteld dat schoffelen het beste is als het goed warm is. Dan droogt het geschoffelde onkruid sneller uit en is de kans dat het opnieuw aangroeit kleiner.
bikkertie
Het spat minder op anders had je de teekker er nig wel eens onder
LeonV
Okee bedankt voor de reactie. ja ik hoorde dat sommige onkruiden maar een korte lichtimpuls nodig hadden om door te schieten. dat zou dus gebeuren met deze open spitter
johnnydutch
Ja dat klopt, dan heb je minder opkomend onkruid is bewezen. Alleen dit is haast onmogelijk want je kan zelfs geen werkverlichting voeren. In de test gebruikten ze een blauwe lamp om nog iets te kunnen zien tijdens het werken. Dit is niet de reden waarom de spitmachines dicht zijn. Want het idee is dat het onkruidzaad uitdroogt in de donkere nacht-uren. En onder een spitmachine zit het maar enkele seconden.
Boemrang
Dit valt onder de noemer, kan het daglicht niet verdragen....
Enne het grote gespuis werkt veelal in de nachturen... 😃
Loeideutz
@LeonV Dat klopt inderdaad. Tijdens je grondbewerking komt er onkruidzaad boven, dat ziet even het licht, en wordt vervolgens weer onder gestopt. Sommige soorten hebben daaraan genoeg om te kiemen. Als je nu je werktuig afdekt kan dat zaad niet kiemen, dus staat er minder onkruid. De vraag is hoeveel, en of het de moeite is. Sommige maken ook eerst een vals zaadbed om een deel van het onkruid kwijt te raken. Na het zaaien van het gewas is er dan minder druk. Op schoffelen heeft het overigens geen effect, want dan trek je onkruid om dat al is gekiemd.
Fendt926Driver
Licht minnende zaden heten die dingen die bij een lichtimpuls beginnen te ontkiemen. hier in de buurt zijn wel biologische boeren die ook over de cultivator een doek hebben om zaden niet aan daglicht bloot te stellen.
jehan
@Fendt926Driver aha vandaar dat veel mensen het onder de dekens doen
711feldliebe
Kopegen in het donker is ook beter voor het onkruid.
Patrick 2020
@jehan Ik zat meer te denken aan bourka's 😛
jehan
@Patrick 2020 nee dank je
Patrick 2020
@jehan Maarjah, die bourka's houden het kiemen van onkruid helaas ook niet tegen.. 😞 😃
valmet 605
De gedachte is goed licht inpuls en kiemen, pracktijk is dat er altijd bijna wel een beetje licht is waardoor het onkruid toch kiemd. Het is niet voor niets ONkruid.
Fendt926Driver
Quote @valmet 605:
Het is niet voor niets ONkruid

de defenitie van onkruid is: alles wat je niet op de plek wilt hebben waar het staat. dus mais in de aatrdappelen is mais onkruid en aardappelen in de mais dan is de aardappel onkruid.

maar als je nu alles wel wilt hebben staan........ is er toch ook geen onkruid??
Fendt926Driver
Quote @jehan:
vandaar dat veel mensen het onder de dekens doen
bij sommige mocht je dan ook wensen dat het zaad niet ging kiemen in het donker
valmet 605
@Fendt926Driver nee maar dan hoef je je toch ook geen ONgeluk te werken om het kwijt te raken?
valmet 605
@Fendt926Driver aardappels in de mais? mcpa of mcpc toch???
meen ik me tenminste te herrineren.
jehan
@Fendt926Driver hahahahahaha

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0