Verlichting raadsel!

Beste tf'ers

wij hebben een merlo p32.7 evt. turbofarmer.
nu zijn de werklichten voor (5stuks) ineens allemaal kapot.
nu dachten we een zekering maar dat is het niet,en de bolletjes zijn ook niet kapot, en de schakelaars ook niet. heeft iemand een idee wat het kan zijn????

gr Rick deerefan

Deel dit topic

Reacties

radium45
Het makkelijkste is inruilen denk ik.
Rick deerefan
@radium45 haha ja we hebben m net een paar maanden
radium45
@Rick deerefan Oh? Hahah
jmos
Kabelbreuk ??
Rick deerefan
@jmos ja het lijkt me sterk van de een op de andere dag was hij kapot
JD3010
@Rick deerefan Je draad kan toch van de ene op de andere dag kapot zijn gegaan?
jmos
@Rick deerefan
daarom juist. Een kabel maakt geen contact of wel contact. kan best gebroken zijn. 😄 pak anders een multimeter en zet hem op volts en schakel alles uit behalve de lampen. Ga dan meten. Hoeveel meet je over de schakelaar?, hoeveel over de lampen zelf?, hoeveel over de kabels? Als alles goed zou zijn zou alleen bij de lampen 12 volt moeten staan. als er ergens anders 12 volt tevoorschijn komt dan zit daar het probleem in.
Rick deerefan
@jmos ja we hadden bij de lampen doorgemeten en daar gaf hij geen 12 volt maar die werklampen zitten weer op de lampen eronder aangesloten en die doen het wel en de schakelaars zitten rechtstreeks op de printplaat dus waar zou je de moetten meten?
jmos
@Rick deerefan
zitten rechtstreeks op de lampen eronder zeg je? Zitten ze parralel of in serie?
Rick deerefan
@jmos parallel
jmos
@Rick deerefan
hoe zitten ze parralel dan? Alle vijf kabels van de lampen komen op een plek bijeen en die gaat naar de onderste lampen toe?
Rick deerefan
Ja je hebt 2 lampen die zitten boven de 2 stadlichten en dan nog drie boven de cabine maar wat jij zegt daar komt het uiteindelijk wel op neer ze komen alle 5 bij elkaar en dan naar de schakelaar
jmos
@Rick deerefan
en de twee boven de stadslichten doen het ook niet meer? Dan zit het probleem hem wss in de kabel vanaf de lamp boven het stadslicht naar de kabel van het stadslicht. de kabel die afgetakt is vanaf het stadslicht naar de werklampen.
nhmonteur
@jmos dit is niet helemaal waar wat je zegt, een kabel heeft wel of geen verbinding.
Het kan ook zijn dat je kabel gewoon heel is maar dat er een hoge weerstand inzit doormiddel van een slechte verbinding bijvoorbeeld. Dan heb je kans dat een kabel wel heel is maar de verlichting nooit gaat branden.

@Rick deerefan
is het niet zo dat er nog een relais tussen de schakelaar en je lampen zit? Want 5 lampen aanzetten door alleen schakelaar gaat meestal niet goed, dan brand vaak je schakelaar door.
Je moet dus gewoon eens voor de schakelaar meten of je hier 12 volt meet, en dan ook meten of dit na de schakelaar komt.
Is dit goed dan heb je kans dat er ergens een defect relais tussen zit of een kabelbreuk naar je lampen
jmos
@nhmonteur
daar heb je gelijk aan. maar dan zou je alsnog daar een spanningsverschil over moeten meten.
nhmonteur
@jmos ja dat is waar.
Maar ik kan niet geloven dat er 5 werklampen met 1 schakelaar worden geschakeld. of ze moeten dit zelf zo gemaakt hebben. Want dit houd een schakelaar nooit lang vol.
jmos
@nhmonteur
ik denk dat origineel de stadslichten geschakeld worden door middel van een relais met een schakelaar en dat ze de werklampen daar vanaf getakt hebben. en in die aftakking zal ergens een kapotte kabel zitten denk ik.
Rick deerefan
@nhmonteur nee er zijn 2 schakelaars 1 voor de 2 werklampen boven de stadslichten en 1 voor de werklichten boven de cabine maar ze zijn er inderdaad zelf opgebouwd door de vorige eigenaar
nhmonteur
@Rick deerefan okay.
Weet niet of je ze al aan de gang hebtmaar gewoon van begin af aan meten.
Dus begin bij de schakelaars en kijk of hier spanning komt. Is dit goed dan de bedrading goed volgen en meten bij de lampen of relais als die er tussen zitten.
Is dit ook allemaal goed, dan nameten of de massa goed is van je lampen en of relais.
DESLAGERURRE
Zit vast een doorgebrande relai tussen ..
IH214d
Gewoon terugop beginnen te meten, met een pooltester, dan vind je gauw genoeg het euvel.
Rick deerefan
@nhmonteur oke ik zal eens kijken bedankt voor de info
fendtinterfan
@Rick deerefan waarschijnlijk een relais voor de werkverlichting kapot.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2