Zomer diesel te gebruiken na de winter?

Ik heb nog zomer diesel staan van afgelopen zomer, de jerrycan heeft niet verwarmd gestaan (dus gewoon buitentemperatuur). kan ik die gewoon gebruik nu na de winter als brandstof voor men tractor?
zo nee, wat kan ik er anders nog mee doen? (onderdelen schoonmaken....)

Deel dit topic

Reacties

ford5000
Kun je gewoon gebruiken hoor. Niks mis mee.
Er wel even van uitgaande dat er een toevoeging tegen algengroei in zit.
looper321
@ford5000
wat is dan met die toevoeging tegen algengroei?
ford5000
@looper321 Omdat er in de huidige laagzwavelige EN 590 diesel een aandeel biodiesel zit kan daar, mits er een toevoeging zoals bij Traxx diesel in zit, algengroei in voor komen.
Zeker waneer het goedje een poos gestaan heeft in een niet te koude omgeving. Als je dat diesel waarin algengroei de kans heeft gehad zich te uit te breiden in je trekker gooit zal het filter en de rest van het brandstofsysteem vol met die algendrab komen te zitten waardoor hij niet meer wil lopen en je alles kunt gaan schoonmaken.
Landini 6500
Als het rode is moet het wel op 1juni 2013 op zijn
looper321
@Landini 6500
ik woon in belgie, is't daar dan ook al zo ver?
en hoe streng zullen ze controleren?
Wilting NH
@Landini 6500 ag daar moei ook niet zo krek na kijken, denk je dat de gene met een combine die eerst gaan leeg pompen om er vervolgens witte in te doen?
Boemrang
Gewoon er in pleuren die zooi en op maken....
JD 6430 The Best
@Wilting NH dat denk ik niet, in onze rooier zit ook nog 800 liter, die gaan we niet leeg pompen, we zijn niet gek 😄
orangpower
@looper321 In belgie mag nog steeds op rode gereden worden hoor.
Boerenjongen16
@orangpower Hier kan het ook wel, maar als je na een bepaalde tijd gepakt wordt ben je zwaar de sjaak...
orangpower
@Boerenjongen16 het moet spannend blijven ook he 😃
Wiebe
Als zomerdiesel te koud word gaat de parafine die erin zit vlokken. Dit word een soort van gelatine achtig goedje. Als de diesel dan weer opwarmt lost de parafine NIET weer op. Mischien moet je het eerst even filteren voordat je het weer in een trekker gooit.
trean
Pak een trechter hang er een oude handdoek of tshirt boven en laat de diesel erdoor lopen. Dan word het een beetje gefilterd en dan kan je het gebruiken en de doek kan je in de afvalbak gooien of op een veilige plaats verbranden (pas op dat je je zelf niet in brand steek omdat er steekvlammen kunnen onstaan)
Nhpaultje
In oogstmachine die normaliter worden gebruikt in het najaar. Zoals een bietenrooier of combine, mag er nog rode diesel in de tank zitten bij de start van de oogst. Daarna moet er gewoon witte getankt worden.
malcon
@looper321 zomerdiesel gebruiken na de winter? Lentediesel zou ik nemen..
chef-mf
@malcon
Mwa ik heb ook nog niet echt een zomer gevoel nee
ramrod
@Wiebe
Weet je heel zeker dat de parafine niet oplost?
Volgens mijn olieleverancier wel, maar dan moet de diesel zelf ergens tussen de 10 en 15 graden zijn (weet niet meer precies). Als de vlokken weg zijn is de diesel weer prima bruikbaar.
ford5000
Quote @Wiebe:
Als de diesel dan weer opwarmt lost de parafine NIET weer op.

Als dat het geval zou zijn had ik al verscheidene keren een probleem gehad.
Mijn trekkers staan zomer en winter buiten, dus ook in de vrieskou bij - 15, met daarin gewoon zomerdiesel aangezien de trekkers alleen voor oldtimer en hobby doeleinden gebruikt worden. Ze overwinteren dus met de zomerdiesel nog in de tank, en na de winter is het gewoon weer starten en lopen.
Dat de parafine niet oplost is dus onzin.
Zomer diesel is na overwintering nog gewoon bruikbaar.
twand2505
Diesel kan niet echt kapot gaan tenzij je er gekke dingen mee gaat doen dus dat wil wel het kan alleen een ander verbrandings schema krijgen maar dat is niet erg

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
22