Advies boxenstrooier

Hallo,

We zijn momenteel aan het oriënteren naar een boxenstrooier die overweg kan met zand. Nu ben ik benieuwd of er ook TF'ers zijn die ervaring hebben met boxenstrooiers en zand.

Heeft iemand toevallig ervaring met deze strooier van Horst Welding uit de USA?

Een ander type is een Woodchuck, via via hebben we gehoord dat deze geimporteerd wordt door ene Smeitink uit Zelhem. Nu heb ik deze naam wel eens op TF langs zien komen. Kent iemand deze mensen misschien of heeft een telefoonnummer?
Een filmpje van deze machine:

Heeft iemand ervaring met een van deze machines of misschien een goede ervaring met een andere machine?
De machine moet wel met zand overweg kunnen. De machines van Nederlands makelij zijn veel te licht gebouwd.

Robert.

Deel dit topic

Reacties

bart H
Hoeveel kilo moet er ongeveer in de bak kunnen?
fendt-412
@bart H
Deze types die hierboven staan gaan tot ongeveer 1000liter, hangen in de usa/canada meestal voor aan een skidsteer.
Komt bij ons waarschijnlijk achter de trekker in de hefinrichting.
Ongeveer 2000liter zou mooi zijn.

We zitten niet te wachten op een verbouwde kalkstrooier met afvoerband. Is te zwaar en te lomp op een gangpad van 3meter
bart H
Want met een hele zware bak kun je minder zand in de bak doen en vierlies je vdw.be/index.php/Produkten/…
Dus in wat voor opzicht zijn ze te licht gebouwd?
Te lichte hydromoter of gewoon te kleine bak ofzo?

Anders hier eens naar kijken en ik denk dat ze ook machines op maat kunnen maken
Jasperfendt
Zoiets dan
fendt-412
@bart H
zand weegt 1500kg per kuub, zaagsel nog geen 500kg per kuub. Dat gaat dat transportbandje niet houden. Heb al meer foto's gezien van de machine op het eerste filmpje. Is niet met elkaar te vergelijken.

@Jasperfendt
Dat merk was ik nog vergeten om naar te kijken, bedankt. Zal eens wat rondkijken op het internet.
Jasperfendt
@fendt-412 een jaar geleden heb je er nog naar gekeken 😄
fendt-412
@Jasperfendt
klopt ja, nooit bij nagedacht.
Is bij een achterneef van me, zullen eens verder kijken 😛
Jasperfendt
@fendt-412 Maar denk er wel aan zand goed voor de koeien slecht voor de boer 😄
fendt-412
@Jasperfendt
Dat eerste is zeker waar. Voor het laatste geld dat je aardig wat maatregelen kunt nemen waarmee je een hoop ergernis voorkomt.

Met een goed mestverwerkingssysteem en bezinkput is de ervaring dat het heel erg goed gaat. In de veeteelt of de Boerderij staat nu nog een stukje over zand in de ligboxen. Ene Neimeijer uit Friesland, die heeft het perfect voor elkaar en hebben we het systeem vanaf gekeken. hebben een systeem dat 80% van het zand bezinkt in een open put. De rest is zo fijn dat het zo weer op te mixen is in de silo.

Dat het zand gaat worden zijn we al wel over uit 😄
Hebben gescheiden mest overwogen, durven het niet aan. Gezondheid bij die koeien verminderd niet, dat is ons te weinig.
Jasperfendt
@fendt-412 Wij hebben nu ook sins een paar maanden geschieden mest in de boxsen bevalt ons wel goed maar we gooien er elke dag een klein laagje in en niet 1 keer in de week zoals somigen het doen. Zand is bij ons helemaal niks want we heben 2 melkrobots en dan slijt dat alemaal als een gek als je zand in de boxen hebt.
fendt-412
@Jasperfendt
M'n vader is twee week terug op zandag van vetvice geweest en ook bij een robot boer. Neimeijer, staat deze week ook wel in een vakblad. Enige extra werk was om de twee week touwtjes in korten van de tepelbekers. Liever dat preventief dan een koe die je moet behandelen. Winnaar van ugcn waard heeft ook zand en lely robot. Wil nooit weer wat anders, geen een mastitis geval gehad afgelopen jaar.

Hoor van meerdere mensen dat het een hoop slijtage en gedonder is. Alleen niemand van hun heeft het zelf. Als je alles goed bouwt valt het allemaal hard mee. Er zijn inderdaad wel boeren die leergeld betaald hebben, hoeven wij dus niet meer te doen 😄

In noord amerika zie je niet anders dan zand op de grote bedrijven. Kelders en matten zie je er alleen bij Nederlanders.
jmos
In noord amerika hebben ze gewoon dichte vloeren en schuiven ze de stront naar een silo met een skidsteer. niks geen slijtage van kettingen van mestschuiven enzo. Simpeler kan het haast niet maar dat is met nederlandse regels bijna niet te doen. maar zand in de boxen hopelijk geen rooster oid? Alle mestopslag bereikbaar van boven?
maartendankers
Dat weet guido toch wel?
Siebenga
@Jasperfendt zal jou op je eigen opgedroogde stront laten liggen... koe gaat toch int land ook eerst kijken of ie niet op strotn gaat liggen..

Ik vind die boeren die koeien op gedroogde stront laten liggen eigenlijk lomp.. en dan maar zeuren dat er ziektes komen. ja vind je het vreemd..
bart H
Eigenlijk is een vraagje
Kun je het bezinksel (zand in dit geval) ook weer laten drogen en opnieiw gebruiken?
Eigenlijk lijkt mij bijna van niet maar jullie zullen hier ongetwijfeld meer over weten
fendt-412
@jmos
waarom is dat qua nederlandse regelgeving niet mogelijk?
De eerste mestsilo in het bouwblok mag de gemeente niet weigeren.

Tijdelijke mestopslag, dus een bezinkput hoeft niet eens overdekt te zijn. Meer heb je niet nodig. Bezinkput haal je 4x per jaar leeg met de kraan. Het zand dat in de silo zit is zo fijn dat het wel blijft zweven of wel weer op kunt mixen. Anders 1x per 10jaar even een overslagkraan erbij.

Met skidsteer zien we niet zitten. Moet je eigenlijk 3x melken per dag. Als je maar 2x schuift zijn we toch bang dat het een grote chaos gaat worden.

@bart H
Daar zijn wel systemen voor op de markt, die spoelen het zand volledig schoon. MOet er wel aardig wat water bij en 90% van het zand wordt terug gewonnen. Probleempje is alleen dat de hele installatie inclusief gebouw 5ton kost. Kan uit vanaf ongeveer 500koeien.
Zand wat uit de bezinkput komt gaan wij gewoon met de mestverspreider over het land heen doen. Loonwerker doet het al bij een andere boer en ging erg mooi. Wat er uit de bezinkput komt is half mest half zand.
Jasperfendt
@Siebenga We heben niks geen ziektes of gedonder hoor. Maar daarom strooien we het 2 keer per dag in met een dun laagje. Als je het 1 keer in de week is strooit word het wel minder want dan word het nat. En doe koeien zijn schooner dan toen we er zagsel in haden.
Jasperfendt
@fendt-412 Je moet wel goed bouwen ja. dat ze eerst door een ander hok gaan en dan pas in de robot. Dan is de slijtage wel minder maar er zal altijd wel meer slijtage zijn dan bij zaagsel of mest. Maar bij een melkstal zal dat wel meevalen.
fendt-412
@maartendankers
Zijn kennis houdt op bij oude schudders en ploegen denk ik 😛

@Jasperfendt
Het is maar net wat het je waard is. Ik vervang liever een bus, slang of touwtje dan meer problemen met de koeien. Ze zeggen niet voor niets dat je 80% aan de tijd bezig bent met 10% van de dieren. Dat is net het verschil waarom de een het druk heeft met 60koeien, en de ander makkelijk 90 aan kan.

Melken beide met robot:
edepot.wur.nl/242914/
vetvice.nl/upload/files/…
fendt-412
@john K
Vorig jaar ben ik bij je werkgever geweest en had ook zand in de boxen. Nu heb ik alleen niet op de manier van instrooien gelet. Heb jij hier toevallig ervaring mee?
jmos
@fendt-412
bijna niet te doen. dat wil zeggen op maar een of twee manieren dat het mag. en dat is niet veel. Maar het is wel mogelijk. zal alleen veel slijtage geven aan mestschuif maar dat is nog te doen. Bezinkput heb je gelijk aan, mag open. maar moet je wel zo hebben dat je er makkelijk bij kunt en dat het vanaf de mestgang in een keer in de bezinkput komt. geen tussengangen of buizen.
fendt-412
@jmos
Op welke manier zou het nog meer moeten? 😛
Je hebt direct een emissiearme vloer, wat bij nieuwbouw en opstallen al verplicht is. 40euro/m2 in het werk gestort + 5euro per m2 voor opruwen. Emissie arme vloeren beginnen bij 70-80euro.

Afhankelijk van de ondergrond is het ook nog eens fors goedkoper. Als je op zand zit zelfs tot 30% goedkoper bouwen. Inclusief mestopslag en bezinkput. Silo is maar 30euro/kuub, kelder gaat over de 50euro. Bassin is nog goedkoper, alleen kun je niet weer in komen met kraan.

Er kan wel een buis tussen de bezinkput en de stal. Kan wel 10meter zijn, als hij maar op afschot ligt en er geen bochten in zitten. Er staat een dikke pomp die 4kuub/minuut verpompt in de bezinkbak. Deze pompt het dunne water door de afstort achter in de stal. Als er maar genoeg dunne mest bij komt gaat dat heel goed. Is juist gewenst, het zand wordt dan van de mest losgespoeld.
De silo kan zo honder meter van de bezinkput af staan, is geen enkel probleem.

Was er eerst ook huiverig voor, paar stallen gezien in Nederland en Canada. In Canada hebben alleen de enkele eigenwijze nederlanders nog kelders met roosters. De boeren die zand hebben willen nooit meer terug.
jmos
@fendt-412
tis goedkoop ja. 😄 maar je hebt er ook werk aan. 😄
In canada en amerika zie je haast geen putten. buurman is er ook een aantal jaar geweest. hij zei, sleufsilo‘s op afschot. mest wordt er aan de achterkant ingepompt vanuit bezinkput. dikke stront blijft liggen. dunne gier loopt naar beneden in een afvoergoot naar bassin. als silo vol is leegrijden met meststrooier. 😛 simpeler kan haast niet. 😄
fendt-412
@jmos
het is werk op een andere manier.
Heb ook stage gelopen bij een boer met dichte vloeren. Hij zei dat hij netzo lang bezig is met touwen vervangen, dan een andere boer is met mest mixen. Dat is bij 9 van de 10 ook drama.

Dat systeem heb je ook nog ja. Ook gezien in Canada, werkt opzich wel goed, alleen ben je zo een bezinkstraat nodig van 50meter, en moet elke dag het zand dat is blijven liggen weg schuiven.

Op deze foto kun je die bezinkstraat links wel zien. Melken 1000koeien. Die hebben alles zo strak voor elkaar, productie wordt je bang van.
facebook.com/walkerfarms1/
jmos
@fendt-412
inderdaad, wij mixen trouwens vaak wel regelmatig, dan is het ook zo rond. wacht je te lang wordt de korst te dik en kun je hem nog amper rond krijgen. foto kan ik er niet voor krijgen......
John k
Bezinkstraat is te veel werk, en bij die mensen met 1000 koeien word er niks van het zand opnieuw gebruikt.

bij mij op het werk bezinkt het en word het er met een vijzel uitgehaald, 85-90% opnieuw gebruikt een week later.

maken hier 1 keer per week zand in de boxen, 12-13 vracht voor de koe stal, doen we onder het melken.

gebeurd met een side shooter

menschmfg.com/trailer_ss.html/
fendt-412
@John k
Met 1000koeien ben je een beste bezinkput nodig ja.
Wij moeten de silo overdekken. Willen daar niet elk jaar het zand uithalen. Hergebruiken van zand zonder zon ding uit de mijnbouw is verkeerde zuinigheid.

Ook wel bedrijven gezien waar ze gewoon een betonnen kelder maken, zuigen eerst de mest eruit en vervolgens met de shovel het zand eruit laden.

Zon sideshooter bevalt verder goed? Geen gedoe met die transportbanden?
Zien er wel veel dikker uit als de europese strooibakjes.
Mn ervaringen zijn niet zo heel goed met transportbanden, bandjes die vast lopen, scheuren of er een spie breekt. Zit je op zulke momenten net niet op te wachten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
9