Fordson super dexta Lager stuuras

Hoeveel kogeltjes moet hierin zitten? Hij zit maar voor 1/4 vol? Hoeveel horen erin? Zie foto 😉!

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
😄
robbertk
Zal wel blind worden, maar ik zie geen foto... maar instinct zegt helemaal vol! Geen gek geknars? Of losse kogeltjes gevonden?

Edit en daar is de foto. En ja normaliter zit zoiets toch wel vol
newholland6640
@robbertk

was er nog mee bezig. Foto staat er nu. Geen geknars gehoord. Maar het risico bestaat natuurlijk dat er toch 1 is ingevallen.
robbertk
Tja is mogelijk. Niks horen vallen toen je het uitelkaar haalde? Zo niet zo ik daar niet al te bang voor zijn
newholland6640
@robbertk

Niks gehoord. Maarja. Als die er toch in zit heb ik wel een probleem denk ik.
robbertk
Ik heb een beetje moeite om te zien waar dat ding precies heen gaat/eindigt. Maar lijkt een kleine moeite om die pijp onderaan ook ff los te bouten
newholland6640
@robbertk

Dat leid helemaal naar onderen in het stuurhuis 😉!
robbertk
Hmm. Je kan de vooras ff van de grond halen en via de wielen het geheel ff draaien en goed luisteren naar abnormale geluiden en zware punten
Nou zit ik nog is goed te kijken. Ik kan geen lagerschalen zien. Klopt dat?
ADB996
Zo als ik lees en zie, moet je de lager vervangen.
de lager moeten vol zitten met kogel.
de kogels moeten dan ook in een kooi zitten.
robbertk
@ADB996 ja het ligt dus niet aan mij dat er geen lagerschaal te zien is?
newholland6640
@ADB996

Nee, in dit geval volgens mij niet. Er zit een groef in het bovenste onderdeel. Dit zit op schroefdraad. De kogels zitten dus gedeeltelijk in het bovenste onderdeel en duwen op de conische ring totdat dat niet meer gaat. En dan gaat die as dus draaien waarop het bovenste onderdeel op zit. De andere kant op werkt het net zo. Hier moet dus nog een conische ring op liggen die word afgesloten met een plaatje.

Ja, ik heb heb me eerst ook een hele poos afgevraagd hoe dat zat.
robbertk
@newholland6640 als ik jou goed begrijp betekent dus dat als je een nieuw lager koopt de balletjes ook los liggen. En nog moet opletten dat je ze niet laat vallen met monteren?
newholland6640
@robbertk

Als ik het goed heb wel.

@ford5000 Heeft u enig idee?
robbertk
Dan lijkt het mij dat je het idd mag vervangen. Alleen wel raar dat er zoveel balletjes verdwenen zijn. Zat er ruimte of heel veel spelling op voor je het los maakte? Want lijkt me dan eigenlijk dat ze over tijd er tussen uit gevallen zijn
ADB996
@newholland6640 ik heb op school geleerd dat er altijd een kooi om heen zit, zo dat de kogels elkaar niet kunnen raken en op vreten, om het zo even te zeggen.
dat hij conisch is om hem nog na te stellen als hij een tijdje heeft gelopen en dat er merkbaar spelling op zit.
jammermaarhelaas
@newholland6640

Er horen volgens de fabrikant 15 losse kogels in te zitten. En die worden zo te zien tussen 2 schalen (?) bijeengehouden.

Zie: partstore.agriculture.newholland.com/us/…

klik: Find Parts By Model
klik: find by model
klik: TRACTORS
klik: AGRICULTURAL
klik: LEGACY FORD
selecteer nu super dexta en selecteer wat je zien wilt...

(Bij bv. de 100 serie zit er gewoon een rubber-bus bovenin de stuurhuiskolom, hier loopt dan de stuuras doorheen)

Nu weet ik niet hoeveel kogels je er nog in hebt zitten, maar zo te zien lijkt het er op dat het wel eens gewoon genoeg kan zijn om voldoende goed te functioneren?
oldtimergek
Newholland6640 er zit gewoon een onderste ring in , bij het los halen moet je heel erg uitkijken dat de kogels niet naar onder vallen. Bij monteren doe ik er een krans van vet in en daar leg ik de kogeltjes mooi in een cirkel in. Dan bovenst ring weer erop. Dan moet je de spindel zo draaien dat er geen speling meer op zit. ( voorzichtig ) Dan plaat met de boutjes weer monteren. Je kunt er eventueel een sim ring tussen uit laten. Komt ie iets vaster te zitten. Zitten nl opvul plaatjes tussen.
newholland6640
@jammermaarhelaas @oldtimergek

Ik weet het al. Met demonteren heb ik niet goed opgelet. Er waren er een stuk of 4 ingevallen! Maar dat komt denk ik ook omdat ik niet wist hoe t zat 😉!

Heb nu het hele stuurhuis in elkaar. Zat aardig rommel in. Maar die schaal die er bij de meeste lagers in zit heb ik dus niet nodig?
ford5000
Helaas heb ik geen pasklaar antwoord voor je.
Ik heb nog nooit zo'n Dexta stuurhuis open gehad.
jammermaarhelaas
@newholland6640

Ik weet niet hoe dit zit, heb het vroeger ook bij onze SuperDexta nooit zover los gehad. Hebben toen wel een paar shimms weggehaald zodat er minder speling overbleef.

Het zal me niet verbazen wanneer de kogels gewoon los in hun baan liggen, net zoals bij het balhoofd van een fiets (vroeger in elk geval). Dit lager draait maar langzaam rond, en daarbij, als je het opsluit in een soort frame, dan nog moet er genoeg ruimte tussen blijven om op de conus te kunnen aansluiten na opspannen. Of je moet een lager hebben zoals je in een voorwielnaaf vind, die je op een conus opstelt, en dit is een ander lager.

Succes ermee!
oldtimergek
Newholland6640
kogels liggen gewoon los in hun baan met een onderconus en de stuurspindel. Het is een vrij simpel systeem.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0