Sleufsilo

Ervaringen met kant en klare sleufsilo's wat is de beste keus? welk merk ,leverancier, breken zulke elementen, worden deze elementen aangevreten door maissappen.

Deel dit topic

Reacties

fendt-412
Het is allemaal wel goed spul dacht ik.
Je kunt alleen wel kiezen tussen A en B klasse.
B klasse kan iets afwijken door oudere versleten mallen of een klein foutje. Is iets moeilijker om netjes recht te zetten alleen wel goedkoper.

Sappen vreten na verloop van tijd wel iets in, zou met prefab er wel altijd plastic langs doen en asfalt op de vloer.
Hebben zelf ook asfalt, na 15jaar nog niks aan te zien, beton begint na 7jaar al wel iets in te vreten, zou ook zuurbestendig moeten zijn. Met kuilvoer is het minder erg.
fendtjuh
Zit nog wel aardig verschil in prijzen, betonkwaliteit en bewapening.

Bel er eens een paar, wij hebben net stel stelconplaten gekocht en ook wat geinformeerd naar een silo en dan kom je er wel achter.

Mais vreet uiteindelijk overal in. Er is ook soort coating te krijgen wat het moet tegengaan. Hoe goed dat werkt? Geen idee.
HOOIJMAN
Onze mais silo ligt er ruim 30 jaar in.. nu komt het betongaas bloot te liggen.. tijd voor een laagje asfalt denk ik 😄
fendt-412
@fendtjuh
zelfde coating als die je ook op de voergang kan doen?
dat spul kun e volgens mij aanbrengen met een verf roller. Op voergangen kun je wel merken dat het voer minder snel aankoekt en blijft veel langer goed. beton vreet al gauw in.

Hebt inderdaad wel sleufsilowanden met verschillende sterkten, met of zonder steunberen. Als je er een grondwal tegen doet en geen 4meter boven de muren uit komt gaat het al snel goed verwacht ik.
fendtjuh
@fendt-412

Geen idee, ga er vanuit dat het ander spul is anders wordt het ook een grote gladde bende..
KHD Deutz-Fahr
Sleufsilo zetten met prefab wanden vind ik persoonlijk helemaal niks, verzakken gaat de boel toch, en als de boel gaat scheuren, dan heb je een zooi vocht in je kuil, aangezien het voer belangrijk deel van je bedrijfsvoering is, kun je daar maar beter niet op bezuinigen. Hoe zeggen ze dat ook al weer, goedkoop = duurkoop!
KHD Deutz-Fahr
Maar goed als je een goed beton product wil moet je bij Appel beton zijn, tegenwoordig Hebo:

hebobeton.nl/keerwanden/
newholland6640
@KHD Deutz-Fahr

Tja, dat jullie op apegrond zitten 😛 hier op zandgrond zakt er niks 😉!
fendtjuh
@KHD Deutz-Fahr

Wat een onzin... Goed zandpakket eronder en in laagjes aantrillen, gebeurt er niks mee. Hoeveel 'prefab' silo's staan er wel niet in nederland?
fendt-412
Scheuren van prefab valt ook hard mee, of de ondergrond moet nergens op lijken.
Wat minder is zijn de kieren tussen de elementen, je moet wel met wandfolie werken.

Storten is wel mooi, alleen uitbreiden/ombouwen is lastiger en was bij ons fors duurder.
Husqvarna
@fendtjuh
Ja en geput zand nog aantal dagen laten opdrogen, nog wat met de shovel ofzo aanrijden, en daarna niet met stratenmakers met rijlatten gaan kloten maar gewoon een shovel met egalisatiebak en afschotlaser, deze rijd de baan ondertussen ook nog vast:
fendtjuh
@Husqvarna

Wat bedoel je met geput zand? Shovel/bobcat met laser is het mooiste ja. Hier ook wel bezig geweest met latten ed ingraven en emt een kraan met brede balk afrijden, maar dat was ook niet alles.
Husqvarna
@fendtjuh
Nou het zand op die foto hebben we iets verderop uit de grond gehaald en dan is het nogal nat, maar met zo'n egalisatiebak zal het niet zo gauw verzakken, kost misschien wel wat, maar stratenmakers zijn ook duur, en vergeet niet, dat shoveltje rijd die 10cm hooguit die je aanbrengt ook nog eens vast, en het is in een dag klaar, je kunt er wel op biljarten.
fendt-412
@Husqvarna
nat zand wil super verdichten!
Zelfde als dat je op het strand net langs het water loopt. In de bouw ook wel eens een hele put onder water gezet en daarna met bronbemalingpomp en drains weer droog getrokken. Harder dan dat krijg je het niet 😄 Kon het op 100meter nog voelen dat een kraan een bak grond liet vallen, was net beton.
Husqvarna
@fendt-412
Ja klopt, wij hadden ook vaak watertanks rijden in de wegenbouw, maar dat was meestal spuitzand o.a. uit de noordzee. Hier hebben we fijn geel zand met een klein beetje leem er door, dan zakt iedere keer de trilplaat richting China 😃
KHD Deutz-Fahr
@newholland6640

Beste Gerd-Jan

Volgens mij is de meerderheid van Nederland slappe zooi 😉 😄. Dus dat iemand anders op zandgrond woont, dat is leuk, maar ik koop er niks voor 😃 😄.
KHD Deutz-Fahr
Quote @fendtjuh:
Hoeveel 'prefab' silo's staan er wel niet in nederland?

En hoeveel van die dingen staan er scheef? Is een beetje beun werk, prefab elementen, behalve op zand dan... Niemand zet prefab elementen neer omdat ze zo goed zijn, altijd omdat het goedkoper is dan storten 😉. Machines en trekkers worden ook nog eens steeds zwaarder lijkt me ook niet echt bevorderlijk voor prefab.
KHD Deutz-Fahr
@Husqvarna



Ja ik had eerst ook wat onderzoek gedaan, ik heb een ander kaartje 😃.
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr Wat hebben zwaardere trekkers met sleufsilo elementen te maken, op die trekkers zit toch ook een stuur?

Als je een beetje kunt verdelen houd je de bult hol en kun je de kanten super aanrijden zonder te slopen. Op je koopt elementen van 100-110 graden.
KHD Deutz-Fahr
Quote @fendt-412:
Wat hebben zwaardere trekkers met sleufsilo elementen te maken, op die trekkers zit toch ook een stuur?

Met al dat geweld wat er tegenwoordig op los word gelaten, zal een prefab element eerder naar buiten gaan staan, dan een dubbel bewapende gestorte wand.
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr Bij boivergisters met bulten van 10 meter+ komt er druk op. Bij 9/10 boeren houdt het bij 4meter wel op, dan is er met steunberen of grondwal niets aan de hand.

Hebben zelf een maissilo met recht opstaande betonplaten en ijzeren steunberen. Staat er al 30 jaar en nog niks verzakt, gescheurd of krom. Beton is geen 15cm dik. Staat een 14tons shovel met stuur op. Niks aan de hand.

Roosterbalken houden toch ook 4ton aslast? Vind ik er niet steviger uit zien. Scheef staan zegt meer over de boer/inkuilpiloot en ondergrond dan over de kwaliteit vd elementen.
KHD Deutz-Fahr
@fendt-412

Ja, dat is wel zo, daar heb je gelijk in. Sorry.
weurding
Net een silo laten zetten, B65 platen van 2 bij 2 meter en wanden van 4 meter bij 1,5 , valt reuze mee de kosten, echter goed grondwerk is een prè, zoals aangegeven al hierboven geput zand, aantrillen met een 10 ton's trilplaat en laseren met een kleine shovel gaat prima, wanden kosten 75 euro/meter met hak (300 euro/stuk)
Husqvarna
@weurding
Dat is ook het hele eieren eten, hoe vaak ze hier in de buurt wel niet sleufsilowanden zetten met een zware vrachtwagen die de de volle trailer over de pas gelegde betonplaten stuurt en er dan een stratenmaker met een rijlat die er nog vooruit kruipt om baan te maken voor de elementen, dan weet je zeker dat ze gaan verzakken.
KHD Deutz-Fahr
Hier in het westen van het land, is het heien, en storten, anders kan je na een tijdje weer over nieuw beginnen 😞...
newholland6640
@KHD Deutz-Fahr

verkeerde kant van de grote rivieren 😃
KHD Deutz-Fahr
@newholland6640

Zou best nog wat in kunnen zitten, ik zeg altijd maar, de wijzen komen uit het oosten, de dwazen uit het westen 😃!
Dat is niet alleen in het westen. Er zijn meer plekken waar je geen sleufsilo's kunt aanleggen of alleen als je het heel duur maakt. dat is 1 van de redenen dat sommige boeren wel wat zien zitten in een voercentrum, dan zijn ze van die kosten af.
Ik ken een boer die allemaal oude kuilplaten heeft, elk jaar vele duizenden euro's kwijt is aan het herstellen van wegezakte/schuingezakte platen. Hij wil het inkuilen graag overlaten aan een voercentrum, dan kan hij dát geld en werk besparen.
jehan
Hahah ik ken een boer had ook oude silos ..heedf er 1 een beetje opgeknapt voor mais en het gras laat ie in ronde balen persen .mooie oplossing vindt ik
KHD Deutz-Fahr
@HeersinkVoedertechniek

Hier in het westen, gaan ze voor die hobby boertjes denk ik geen voercentrum neer zetten. Boeren worden hier wel beetje creatief, geen sleufsilo, of een zo hoog mogelijke kuil maken, ja er kleven nadelen aan, ik weet het, maar je moet toch wat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2