Illustratie van:

Vicon Sprintmaster - afstelling

Ik heb een sprintmaster 1050 gekocht en opgeknapt, met 9 zonnen. De zonnen worden hydraulisch geheven met een stang, waaraan 9 klemmen zitten. Bij mij zit tussen die klem en de zon een veer plus een stuk ketting (15 cm), maar soms is de ketting langer en loopt door de veer heen, die dan nergens voor lijkt te dienen. Weet iemand hoe dit origineel zit, liefst met een foto of maten (hoeveel schakels, hoe lange veer en / of ketting).

ook andere tips en trucs voor gebruik en onderhoud zijn welkom

alvast bedankt, Wouter

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste WouterF: Ik heb er ook 1. Ik heb de "9-bords" een seizoen geprobeerd om aan te wennen maar het is een hopeloze/waardeloze machine! Ondanks de hydraulische besturing op het achterste wiel die ik er op heb/had is het bochtenwerk een kompleet drama met dat ding! Er is een grote draaicirkel nodig en de wiers recht afwerken gaat eigenlijk niet. De ''staartjes'' van de wiers mee harken in de kopakkerwiers gaat niet: de harkborden krijgen er geen vat op en rollen er overheen. Op het 'lange eind' van het te harken perceel was het wel te doen, behalve langs een afrastering en het tweede keer opnemen van het reeds gemaakte zwad.
Daar nog aan toegevoegd, met 4 of 5 of 6 of 9 harkborden, het maakt niet uit: met tegenwind knoeien dit soort harkmachines enorm door voordrooggras-/hooiplukken die met de borden omhoogdraaien.

Bordafstelling: zet de machine in werkstand (borden op de grond). Dan moet de bodemdruk van bord 1 t/m 9 licht oplopend zijn (immers bord 1 doet 'vrijwel niets' en bord 9 moet het gehele zwad omrollen). Dus, met een unster de bodemdruk van bord 1 wegen en vervolgens de rest minstens deze bodemdruk geven. Dit kan door de ketting langer/korter aan de veer te maken.

Nog beter: gebruik 'm niet. 😞
johan6640
Zijn machines om vloeken te leeren
Wimsumar
Beste
Quote @Johan6640:
vloeken te leeren

Nou, dat kon ik al, dus ik dacht "dit kan alleen maar meevallen" toen ik die 9-bords Sprintmaster kocht.
@)&@#%$?!%€#$@(, het werd nog veel erger.
johan6640
@Wimsumar haha idd maar een sprintmaster en wind nou dan ben je er mee gezegend.wij wiersten meestal met zijn 2 en 1 met de sptint master en dan de ander met de strela de wiers af en los maken.dat lade en stuk mooier want wij hadden toen nog en strautmann lbf met balk in voer
Renze
Met een acrobaat reed ik altijd volgas in de 5 met de wind mee. 2 meter brede zwillen, niks geen last van ingewikkelde worsten. De laatste keer tegen de wind in in de 4 bij stationair toerental om een strakke zwil te krijgen.
Fendt412vip
Het afstellen is niet zo moeilijk, dat gaat heel makkelijk met de kettinkjes met een beetje gevoel. De breedte afstelling is ook van belang, bij een zwaarder gewas moet je wat smaller harken anders gaat het gras er onderdoor. Wij harken meestal op het 3e gat. Het 4e gat kun je eigenlijk alleen bij hooi gebruiken of een hele lichte snede.

@Wimsumar Ik snap niet dat jij het zo'n waardeloze machine vindt. De problemen die jij ondervond zijn namelijk met een beetje handigheid en een andere manier van werken prima op te lossen. Om hopen op de kopakker te voorkomen moet je gewoon eerst de wiers op de kopakker maken met voldoende ruimte om in te zetten (ongeveer 10m). Daarnaast is het handig om bij het afwerken van het einde van de wiers linksom weg te draaien om daarna met een rechtse draai weer voor de volgende wiers te komen. (zie onderstaand filmpje) Je kunt namelijk rechtsom veel scherper draaien dan linksom omdat de machine links achter de trekker loopt. Voor het windprobleem is ook een oplossing, de vorige eigenaar van onze Vicon H1050 heeft de borden dichtgemaakt met licht kunststofplaten. Dit werkt perfect, je hebt nu bijna gaan last van de wind meer.

Ik snap dat sommige mensen niet goed uit de voeten kunnen met een Vicon Sprintmaster maar als je er goed mee omgaat (en niet extreem zwaar maait) kun je er prachtige wiersen mee maken 😄.

Filmpje van onze H1050: tractorfan.nl/movie/26732/
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt412vip:
Ik snap niet dat jij het zo'n waardeloze machine vindt

Na ruim 20 jaar tot grote tevredenheid met een 6-bords Sprintmaster te hebben gewerkt wilde ik graag een iets breder machine zodat ik van het 'harde jakkeren' (om toch nog redelijk capaciteit te halen) bij het harken af zou kunnen zijn. 'Toevallig' ontdekte ik een nette 9-bords Sprintmaster en heb deze toen gekocht voor (guldens omgerekend) een kleine € 1.000,- ( inclusief opbouw hydraulische breedteverstelling).
Zoals jij in je filmpje laat zien, op het lange eind is het 'een pracht'. Met in de rechterspiegel een stuk Sprintmaster, met in de linkerspiegel een stuk Sprintmaster en flink snelheid was dit precies wat ik zocht. Maar voor 'keren op' en het harken en afwerken van de kopakker en het harken langs afrastering dacht ik met weemoed terug aan de vééééééél gemakkelijker bestuurbare 6-bords. Het duurde dus niet lang of ik greep terug naar de 6-bords (die had ik 'gewoon' gehouden), daar kon/kan ik, door ervaring, "met de ogen dicht" mee harken.
Ongeveer 10 jaar geleden heb ik er een NiemeyerDH470 enkelrotorhark ( hydraulisch kantelbaar) bij gekocht waarmee bij 'iets' lager rijsnelheid toch sneller geharkt kan worden dan de 6-bords Sprintmaster. De rotorhark werkt schoner, met minder grond in het produkt en kan (bij mij) goed onder de afrasteringsdraad harken.
De 9-border is deels gedemonteerd (harkborden verkocht).

Kortom, ik blijf erbij: De 9-bords Sprintmaster is een onhandige, gammele en verre van perfecte harkmachine. Ofwel: een waardeloos ding. 😉

Foto 9-bords: Niet schoongeharkt en iets teleurstellende werkbreedte.
Fendt412vip
@Wimsumar Die foto is net het eerste perceel dat ik met die machine geharkt heb dus daar moet je niet te veel op letten 😉.

Toch heb je wel een punt: wij hebben ook nog twee 6 bords Sprintmasters en die zijn inderdaad een stuk wendbaarder en ze werken ook gemakkelijker.

Van de week heb ik ook weer met de 9 bords geharkt en merk je toch dat je weer even wat handigheid moet krijgen om netjes te werken; dat vind ik juist de sport. Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat je op kleinere percelen veel liever de 6 bords gebruikt, hoeken uithalen met de 9 bords is namelijk erg lastig.

Gebruik je de 6 bords Sprintmaster nog wel eens? Of ben je helemaal afgestapt van het Sprintmaster geloof? 😄
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt412vip:
Gebruik je de 6 bords Sprintmaster nog wel eens?

Ja, ik heb de 6-bords bij de aanschaf van de 9-bords en later de rotorhark gewoon gehouden. Inruilwaarde zit er niet in.
Vanwege het aankoppelgemak gebruik ik 'm bij kleine hoeveelheden nog wel eens. Ook werd ik wel eens gevraagd te helpen op woest begreppelde natuurlandpercelen bij anderen. Percelen waar je alleen met een Sprintmaster uit de voeten kan(!).

Bijzonderheid aan mijn 6-border is dat ik 'm uitgebalanceerd heb.
Op de naaf van het derde bord hangt +/_ 3 kg ijzer om het derde bord iets meer bodemdruk te geven en het eerste bord juist lichter te laten lopen. ( Bord 1 duikt anders altijd als eerste 'in de grond' als je de machine laat zakken).
De draagarm van bord 4, 5 en 6 zit vol zand ( 15 à 20 kilo) omdat deze borden een steeds zwaarder hoeveelheid gras opzij moeten leggen. Omdat door het laatste de machine bij opheffen achterover ging hangen zit de dissel en de 'wielasbuis' ook vol zand.
Tot slot heb ik de standaardbandjes vervangen door hogere/bredere 10-15 banden.
Tussen de beide ''trekhaaklippen'' heb ik een trekoog gelast waardoor de Sprintmaster in de gewone wagentrekhaak van de trekker gekoppeld kan worden.
Al met al kleine ingrepen die de anders als gammel te omschrijven hark, een zeer rustig/stabiel rijgedrag hebben gegeven.
WouterF
Beste allemaal, en vooral Fendt412vip,
met jullie tips alles afgesteld en een eerste klein proefstuk gewiersd. En dat valt helemaal niet tegen: schoon werk, geen worsten, en ik kan zowel snel als langzaam rijden. Er valt nog veel uit te proberen en de afstelling van de hoek / breedte heb ik nog niet echt in de vingers. Hopelijk binnenkort echt hectares maken, dan komt dat ook wel. Wel een veer verloren, gelukkig teruggevonden, zal ze allemaal vastzetten.
Het bochtenwerk is inderdaad niet gemakkelijk, oefenen dus!
Belangrijkste argument voor mij om deze machine te kopen is dat een deel van ons land ontzettend ongelijk is, door ouderwets ploegen en daardoor "greppels". Met een gewone wierser/hark valt daar niks mee te beginnen, hebben we al uitgeprobeerd.

Ik zal gauw een paar foto's plaatsen,

Wouter
Wimsumar
Beste
Quote @WouterF:
een eerste klein proefstuk gewiersd

Huhhh? :? Dat kan niet in Nederland zijn (vanwege het regenachtige weer de laatste dagen).
Ik lees nu dat je in Frankrijk woont en vraag me af of je de percelen niet beter vlak had kunnen maken zodat ze wel met een "gewone" hark te wiersen zijn. Greppels zijn daar toch overbodig?

Saint-Martial-Sur-Isop: nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Martial-sur-Isop/
Landini 6500
Bij ons in noord Friesland zijn bijna geen sprintmasters
meer bijna iedereen heeft een grote dubbele roterhark
WouterF
Beste Wimsumar,

Net in 4 dagen 85 mm regen gehad..... Op onze kleigrond hebben we wel iets nodig van drainage of greppels, winters zijn erg nat hier. We boeren hier sinds een half jaar, gaan na een paar jaar bekijken wat we doen met al of niet vlak maken, maar dan zal er wel drainage onder moeten denk ik.
Je ziet hier overigens overal nieuwe "sprintmaster-achtige" harken staan, meestal Tonutti's, maar ook al een ander merk gezien. Dus er zijn er meer op dit idee gekomen....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Sprintmaster ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
13