Illustratie van:

Fordson Dexta - welke schroefdraad

Hallo,

graag zou ik willen weten wat voor schroefdraad dat er in een dexta zit het gaat dan om de gaten in de achterbrug waar de onder trekhaak mee vast zit? er zijn zoveel soorten dus graag zou ik willen weten of het unc, unf, grof, fijn, of Metrisch (volgens mijn niet) maar wat dan wel?

alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

heimans
Denk haast dat het wel UNC moet zijn, dat is grof.
Vaak is draad ergens in getapt UNC en als je bouten door en door hebt, gebruiken ze vaak UNF.
Mooiste is dat je dan ook engelse sleutels/doppen hebt.
Snaky Bill
@ heimans die heft gelijk het is corse draad unc.
Iseki tx 1300
@heimans @Snaky Bill bedankt voor de reactie maar weten jullie ook toevallig wat het dan is 1/2 of 9/16 of wat anders.
heimans
Poe, geen idee, kijk maar eens op deze site forum.fok.nl/topic/1779199/ , deze tabel klopt aardig volgens mij.
newholland6640
In mijn dexta zit UNF weet verder niet. @jammermaarhelaas zal je hier vast meer over kunnen vertellen.
heimans
Als je gewoon de diameter van de bout opmeet, kun je dat zo herleiden uit die tabel. Als het groffe draad is, is het UNC, anders UNF. Weet ik wel zeker.
Genoemde bouten kun je zo bij Kramp bestellen.
lutje-ford
Ik heb net draadeinden voor mijn onder trekhaak van mijn dexta besteld en die zijn de maten moeten zijn 96mm x 5/8" UNF ik heb ze nog niet volgende week dan weet ik ook of het de goeie maat is.
MartinZaandam
Ik zal je helpen. Over dit onderwerp heb ik op meerder topics antwoord gegeven. je meet met een stalen schuifmaat het schroefdraad gat. Dit is het boorgat. Nu maak je het gat vies met een beetje vet. je pakt een reepje papier van 10cm lang en 1,5 cm breed. Dit vouw je dubbel, zodat het 8mm breed wordt. Je steekt het in het gat en met een vinger duw je het rustig op het schroefdraad. Als je het papier nu uit het gat haalt zie je allemaal streepjes. Dit is de spoed van je schroefdraad. Om nu te kijken of het een metrisch gat is of Inch/engels heb je weer je schuifmaat nodig en draad-tabellen. In metrische maat spreekt men over de spoed-afstand in mm, maar in Inch/engels maten spreekt men over het aantal ganger per Inch. Inch maten kunnen ook UNC of UNF zijn. Een inch maat is iets meer dan 25mm. Metrische maten kunnen in gedeelde mm-maten zijn, maar Inch maten zijn in hele getallen, dus hoeveel streepjes in de Inch. Als je dit op meet en het mij verteld vertel ik je welk schroedraad het is, ook al heb ik je tractor nooit gezien. In een andere topic schreef nog iemand dat dit te omslachtig was en dat het ook met draad-meters kan maar dat is lariekoek, maar dan mag hij het voor je doen. Ik heb hier de tabellen om je antwoord te geven. meten is weten!
heimans
@MartinZaandam

Jeetje wat een verhaal. Ik kan hem zo wel vertellen dat het UNC is, en met behulp van de tabel die in mijn link staat, heb je zo de maat. Kind kan de was doen...
MartinZaandam
Beste Heimans, Gissen is Missen, Je schrijft zelf op "klopt aardig" en "is het UNC en anders UNF" Ja, zo kan ik er ook nog wel een paar, maar hier is Iseki niet mee geholpen. Voor Iseki: voor 5/8 UNC is het boorgat 13,5mm en het aantal gangen per Inch 11. Voor UNF is het boorgat 14,5mm en het aantal gangen per Inch 18
heimans
Je ziet zo of het grof of fijn is, tenminste dat zie ik, ik weet niet hoe ervaren de vraagsteller is...
jammermaarhelaas
@newholland6640

Dit weet ik zo niet. ik gok een UNC, maar zoals @MartinZaandam zegt, gewoon even de binnendiameter opmeten met een schuifmaat en het aantal gangen per inch (25,4mm) tellen, dan kun je het achterhalen. Dan kun je meteen de draadgaten reinigen en de diepte opmeten, voor de juiste lengte van de te kopen bout.

Het verschil in gangen per inch is zo groot dat je daar geen vergissing mee zult maken.
Iseki tx 1300
@heimans @lutje-ford @jammermaarhelaas @MartinZaandam
bedankt voor de reacties ik heb heb nog even overlegt en ik ga er van uit dat het unc 9/16 teminsten daar heb ik 6 van besteld. zal even zien of ik dit (zie link) er mee kan onder bouten. zal ook even een foto posten als die er op zit 😄
MartinZaandam
UNC 9/16 heeft een boorgat van 12,25mm en 12 gangen per inch.
duitshuisje
Is dat gelukt met die UNC 9/16 en zo ja welke lengte heb je genomen? Groet, govert

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!