Keuze maiszaaimachine

Voor het volgende euvel zou ik graag wat advies willen hebben , ik ben samen met een kameraad van plan om een mais zaaimachine te kopen voor een 20 a 30 bunder per jaar , maar wat lijkt jullie de beste keuze, want ik kan voor een schappelijke prijs aan een monosem zaaimachine komen maar deze is niet pneumatisch , zitten daar nadelen aan of zaait deze net zo goed als de ''gewone'' pneumatische zaaimachines

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Salemink: Dat de machine niet pneumatisch is, is geen probleem: Ook met eenvoudige techniek raakt de zaaibak een keer leeg.
salemink
@Wimsumar
daar heb je gelijk in maar hoe precies ?
JD3010
Een pneumatisch zaaimachine zal wat nauwkeuriger zaaien, maar je kunt je afvragen of dit noodzakelijk is. De mais groeit ook wel als de plantafstand in de rij niet overal precies gelijk is. Houd er wel rekening mee dat je wat meer dubbele of misser kan krijgen.

Ik zag pas of een foto dat ze mais aan het zaaien waren met een gewone pijpenzaaimachine.
Wimsumar
Beste
Quote @Salemink:
hoe precies

Het maakt niet uit. Als je van begin tot eind van het perceel maar ongeveer 2 zakjes zaden 'kwijt' raakt.
Ook hier in Friesland zie je ze met de allernieuwste pneumatische, electronische G.P.S.-maiszaaimachines door het land figuurzagen waar de honden geen brood van lusten. Toch komt er mais te staan.
salemink
Oke bedankt voor de informatie! , zijn er ook mensen die ervaring met een monosem zaaimachine zonder pneumatiek hebben ? en wat weegt zo'n vier rijer ongeveer ?
fendt-412
@Wimsumar
als je daarmee tevreden bent, ben je geen zaaimachine nodig maar voldoet een kunstmeststrooier ook wel.

Scheelt verder dat maiszaad maar een kleine 100euro per hectare kost en voor maar 50euro per ton verkocht wordt.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
kunstmeststrooier

Kijk, dat is nou zo'n ondoordachte veeboerenreactie! 😞
Mijn kunstmeststrooier (Vicon-penton) werkt niet op maiszaaidiepte à +/_ 6cm onder de grond.
Daarnaast hebben de spuitloonwerkers bij 75 cm rij-afstand al de grootste moeite niet al te veel planten plat te rijden.
Ten derde wil ik met een (lichte) rij-afhankelijke maishakselaar kunnen oogsten.

P.S.: Maiszaad (de wat betere rassen) gaan richting het dubbele van wat jij noemt.
fendt-412
@Wimsumar
oja klopt. is de prijs van een zak, bent er natuurlijk een kleine 2 nodig.

Als je fatsoenlijk recht kunt zaaien. En de zaaimachine op het juiste moment inzet en heft rij je alleen op dubbel gezaaide stukken planten plat. voor op de rechtere stukken heeft de beste man toch een stuur op de trekker zitten?
Als een loonwerker met een zelfrijder komt moet hij zich helemaal schamen.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
schamen

Weet je wat het is? Mais is een ontzettend tolerant gewas.
Met name op de zandgronden slaagt de allergrootste klungel-teler en de allergrootste klungel-loonwerker er toch vaak weer in een gewas à 10 tot 12,5 ton droge stof / hectare te oogsten.
Kijk anderszijds ook eens naar het zaaiwerk van de modernste pneumatisch-/electronische precisiezaaimachine. Plantjes zouden exact 14 cm uit elkaar moeten staan (95.000 pl./ha) maar alle onderlinge afstanden variëren, zelfs door dubbelzaai en/of missers.
In eigen beheer kun je met een puur mechanische cellenradzaaimachine al snel zulk zaaiwerk overtreffen.
fendt-412
@Wimsumar
het eerste dat je noemt is zeker waar, tot voor 2 jaar terug. Door ten koste van alles de mais eraf te martelen zijn de gevolgen nu nog duidelijk te zien. Rij elke week vanuit groningen naar de polder en weer terug, in het najaar genoeg spektakel gezien onderweg 😛
Scheelt weer wat druk op de melk en quotummarkt 😄
jmos
Quote @Wimsumar:
Daarnaast hebben de spuitloonwerkers bij 75 cm rij-afstand al de grootste moeite niet al te veel planten plat te rijden.

waarom wordt mais eigenlijk in rijen gezaaid? de onderlinge afstand van 14 cm gaat toch ook goed? en met de kemperbekken van tegenwoordig is het in rijen oogsten ook geen probleem. dus waarom kan mais niet volvelds gezaaid worden?
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
martelen

Op kleigrond wordt gemartel bij de oogst genadeloos afgestraft in de teelt die er het jaar er na op volgt. De pest (velen zien het als voordeel) is, dat er op zandgrond na een marteloogst 'gewoon' weer mais groeit. Welliswaar niet met de hoogst haalbare opbrengst maar vaak wel aanzienlijk meer kilo's droge stof dan grasland (nogmaals: op zandgrond). Mais is daarom ook bij uitstek een zandgrondgewas.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
volvelds gezaaid

Mais moet in de grond gezaaid worden. Dit is met breedwerpig zaaien niet haalbaar.
Daarbij blijkt ieder keer weer dat zaaien met rijenbemesting opbrengstverhogend werkt ten opzichte van volvelds.
Daarnaast is de meeste verplegingsapparatuur (wiedeg, schofffel, rijenfrees) op rijenteelt gebaseerd.
jmos
@Wimsumar
Bedankt 😄 begrijp nu ongeveer waarom. Het kan dus wel maar het is veel extra werk en je ondervindt er geen voordeel van
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
Het kan dus wel

Belangrijkste is misschien wel dat mais wereldwijd gezien hoofdzakelijk als korrelmais wordt geoogst en kolvenplukkers op de combine (hoogstwaarschijnlijk) ook het best om kunnen gaan met op rijen geteelde mais. De gehele maismechanisatie is dus op het belangrijkste teeltdoel gefocust.
newholland6640
Quote @Wimsumar:
Met name op de zandgronden slaagt de allergrootste klungel-teler en de allergrootste klungel-loonwerker er toch vaak weer in een gewas � 10 tot 12,5 ton droge stof / hectare te oogsten

Niet 15 jaar achter elkaar 😉!
Wimsumar
Beste
Quote @Newholland6640:
15 jaar

Ja, dan heb je al zo lang ervaring, dan moet je jezelf teeltspecialist kunnen noemen (of stoppen met maisverbouw). 😄
newholland6640
@Wimsumar

Mais is super slecht voor de grond. Die put enorm uit. Duurd op zandgrond vaak ook weer lang om het gras aan de gang te krijgen als er mais heeft gestaan. Maar sommigen leren het nooit om fatsoenlijke mais te verbouwen.
fendt-412
@newholland6640
niet alleen op zand.
Groot deel van het bodemleven en daarbij het stikstofleverend vermogen ben je kwijt na een aantal jaren mais. Duurt weer een paar jaar om een goed wortelstelsel op te bouwen, kost immers ook energie en voedingstoffen.
newholland6640
@fendt-412

Verder geen ervaring op klei. Het bemoeilijkt gras zaaien na mais wel enorm op zandgrond omdat het enorm snel uitdroogt.
Wimsumar
B este
Quote @Newholland6640:
Mais is super slecht voor de grond. Die put enorm uit

Tjonge-jonge :? Hoe kom je er bij? :?

Mais is een supergewas en kan juist toe met weinig mineralen. 😄
newholland6640
@Wimsumar

Mais een super gewas? Vind het enorm duur. Helemaal nu t eiwit zo duur is.
burnie
@newholland6640 zou je goed kunnen melken van alleen maar gras?de laatste jaren is het altijd iets met die mais in de zwaardere kleigrond!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
16