David Brown 990 - Hydrauliek ventiel

Hallo ik heb een David Brown 990 select gekochten heb hem aangekoppeld aan een 6 tons kipper de tractor drukt de kipper wel omhoog maar hij wil niet meer zakken.
als ik op de tractor ga zitten is er aan mijn rechterkant een hefboompje die aangesloten zit aan het hydrauliekventiel.
Hier zitten volgens mij vier standen op.
Stand 3 dan drukt de tractorde cilinder van de kipper langzaam omhoog
Links van mij zit dee hefhendel op een schijf met daaronder een ronde knop die je rond kan draaien.
Links achter zit plat nog een hendeltje die in drie standen zou moeten kunnen ( dit werkt niet zo goed en zit half vast)
Vraag: wie weet waar dit allemaal voor is.
Wie weet hoe ik mijn kipper (die half omhoog staat) weer kan laten zakken.
Het laatste hendeltje hoe moet ik die gebruiken en of hoe kan ik die weer gangbaar maken.
De hef werkt goed.
Graag hoor ik van u, groet M.Lageveen.

Deel dit topic

lageveen55555

Reacties

DB_jansen
Even een foto maken lijkt mij beter, de hendels die je opnoemt zouden namelijk rechts moeten zitten?
Wimsumar
Beste Lageveen55555: De kieper moet kunnen zakken met keuzehendel op stand 3 (extern hydrauliek) en de hefhendel helemaal naar beneden.

P.S.: Het kan zijn dat de mannetje/vrouwtje snelkoppelingen niet bij elkaar passen ( de kogeltjes drukken elkaar niet open) en de olie daardoor niet retour wil.
ed inter
Die ronde knop die je kunt draaien is de TCU knop eigenlijk een drukregelaar om de gewichtsoverdracht te regelen ,als het goed iszit er ook een bowdenkabel die op de topstang past als die er op zit en je zet de selectiehandel op de geode plaats werkt de gewichtsoverdracht net als bij een andere tractorvia de topstang als ik me goed herinner is dat kleine handeltje op de hefas om de hef in de bovenste stand vast te zetten
lageveen55555
Hallo DB Jansen,
Als ik op de tractor zit en dan rects en links van mij heb ik dit aan gegeven.
Ik ga wel even een foto maken, dan gaat het morgen worden.
groet M.lageveen.
lageveen55555
Hallo Winsumar,
Morgen nog maar een keer proberen. toen ik hem vanmorgen ophaalde deed de hef het nog maar daar zit op dit moment ook geen beweging meer in, de kipper staat half omhoog ook geen beweging meer in.
Klop het dat er voor mijn gevoel 4 standen op de hydrauliekhendel zitten?
de derde stand heb ik de hydrauliek wel mee ingeschakeld, dat klopt maar dat doe ik niet zo veel meer omdat de kipper steeds hoger komt te staan.
Heeft u een oplossing?
De koppelingen heb ik goed schoongemaakt en afgespoeld met WD40 en van buitenaf te zien en te voelen past dat wel goed.
lageveen55555
Hallo Ed Inter,
De knop kan ik heen en weer draaien , maar ik kan hem ook eindeloos doordraaien maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.
Ik kan de begin en eind stand nog wel vinden, als ik hem nu gewoon in het midden zet is dit goed? wat vindt u.
De bevestigingsbek aan de tractor is net of zit daar een cilindertje aan met een kabeltje. hoe moet dit staan, kunt u mij dit uitleggen ?
Wimsumar
Beste
Quote @lageveen55555:
4 standen op de hydrauliekhendel

Helaas moet ik "graven" in m'n 35 à 40 jaar terug-geheugen om te herinneren hoe het precies werkt (dus exact weet ik het ook niet meer) maar de "4-standenhendel" is een voorkeurschakelhendel om de oliestroom van hefinrichting naar extern hydrauliek (kieper) om te zetten. Druk geven (kieper omhoog) doe je met de 'gewone' hef-bedieningshendel ("hendel omhoog"). De kieper laten zakken gaat door de hendel helemaal naar beneden te doen.

P.S.: Mogelijk moet de hefinrichting ongeveer halverwege omhoog staan ( en dan de keuzehendel omzetten) en dat dan de 'kieperolie' wél retour wil.
ed inter
Ik ben net als wimsumar ik moet ook dik 40 jaar terug De kabel achterop de trekker past alleen op de originele topstang Die ronde knop(TCU) rechts onder de bijde handels moet je niet eindeloos kunnen draaien maar kan wel verschillende malen rond maar zo ik al zei is eigenlijk een druk regelaar voor de gewichtsoverdracht dus als je niet ploegt maakt de afstelling niet veel uit,maak de onderkant van je selectiehandel maar goed schoon daar staat een TCU positie op maar moet hij alleen staan als je b.v. ploegt
DB_jansen
@ed inter Je moet je hefhendel helemaal naar achteren trekken als je de 3 standen hendel bediend, in de weerstand drukken en dan de hendel bedienen 😉
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de David Brown 990 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!