Ford 3000 - Watertemperatuursensor

Nog een probleempje..Nieuwe temperatuursensor in de motor geplaatst,krijg er 12v op,maar de meter in het het dashbord werkt nie of is er iets anders aan de hand?

Deel dit topic

322kris

Reacties

newholland6640
Meter kapot?
jmos
Als je 12 volt krijgt is het goed toch? De meter gaat pas werken als de temperatuur omhoog gaat. Dan wordt de weerstand van de sensor kleiner en gaat er meer stroom lopen die de meter doet bewegen dacht ik. @ford5000 kan het beter vertellen denk ik 😉
ford5000
@jmos Weet niet zoveel van elektra. Kan @RPCounty veel beter uitleggen dan ik.
marco steyr
@jmos zo is het idd, hoge temp=lage weerstand.
Robinvdl
Probeer eens de draad van je temperatuursensor tegen een massa punt van je motorblok te houden, dan heb je een zeer lage weerstand . Als het goed is slaat je meter op je dasboard nu volledig naar het rode. zo kun je je meter controleren.
menke
Maar je mag ook geen 12V op de sensor krijgen, maar op de meter. Senor werkt via de massa van de trekker. Deze geeft hij steeds meer door na mate de motor warmer word.

Dit is in ieder geval met onze trekkers zo.
MartijnvanHeerde
Waarschijnlijk je spanningsdeler kapot. Als die er op zit. Bij de meeste oude trekkers en auto zit die er tussen. Je moet uiteindelijk 6 volt overhouden op je dashboard als ik het goed heb.
fordfanaat
Een handige manier om dit te testen is de meter uit de motor draaien, aansluiten op de bekabeling en een draadje van de massa van de batterij naar de massa van de sensor leggen

dan de punt van de sensor verwarmen, door bv op afstand een aansteker te houden.

zo kun je kijken of de wijzer in je dashbord uitslaat als de sensor warm word
duurt wel even eer de sensor is opgewarmd

@jmos dit gaat ook, ook gewoon de kabel van de sensor tegen massa houden, zo krijg je inderdaad een lage weerstand waardoor de wijzer uitslaat
pas wel op! dit mag maar zeer kort zijn anders blaas je de meter op 😉
feijen59
@fordfanaat waar kan ik de temperatuursensor vinden bij een Ford 3000?
jammermaarhelaas
@feijen59

Kijk maar eens aan de voorkant van de cilinderkop, een stukje boven de waterpomp. Daar zit de sensor, er zit (als het goed is) 1 draad aan.
Wimsumar
Beste Feijen59:

Quote Reactie van @feijen59:
temperatuursensor

Zo ziet die sensor er uit:

histoparts.com/nl/webshop/…

P.S.: Niet verwarren met de oliedruksensor op de zijde van de motor:

histoparts.com/nl/webshop/…
jammermaarhelaas
In feite is alles reeds gezegd, maar dit is hoe ik het ooit heb gedaan:

Kabel van sensor afhalen en er een draad aan maken (de kabel dus verlengen, voor je eigen gemak), tractor op groot contact zetten en kijken naar de temp. wijzer op het dashboard. Nu de draad die je aan de kabel gemaakt hebt, aarden, bv op een blank stukje metaal of de - accupool.
Zo snel je ziet dat de meter uitslaat, meteen de kabel weer van de massa afhalen om de boel niet op te blazen.
Slaat de meter uit, dan is deze nog goed.

Zelf heb ik ooit de sensor in een stalen bakje met water gelegd. Bakje op het fornuis en als het water dan goed heet wordt hem eruit halen met een tang, en met de multimeter de weerstand meten (vooraf ook even meten zodat je weet wat het uitgangspunt is). Heb je dan nog steeds de uitgangswaarde, dan weer terug in het water, en na enig opwarmen er weer uit en meten, enz.
Zo bleek ooit een nieuwe weerstand reeds kapot te zijn, en de volgende dus wel goed.

De weerstand neemt dus af bij toename van de temperatuur.
john farmer
@jammermaarhelaas een NTC temperatuur sensor heet zoiets.
322kris
Instructies opgevolgd..Efkes de massa aan de sensor gelegd met als gevolg,de meter reageerde.De voltstablisator werkt nog vermits hij ook verbonden is met de tankinhoudmeter die het nog doet,maar daar was ,denk ik ,het probleem.Komen 2 aansluitingen op een stekker en eentje had een slecht kontakt.De motor 15min.laten draaien en de temp.van het koelwater gemeten +/- 60 gr. dan denk ik dat de temperatuurmeter nog nie zoveel zal aanduiden,hij ging 2mm meer naar rechts.Moet hij vlugger reageren of zou dit voldoende zijn?
feijen59
Waar kan ik de temperatuursensor vinden?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 3000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!