Koelvloeistof is wit..

Hallo,

Ik zie zojuist dat de koelvloeistof van mijn renault super 2D wit is.
Ook lekt de radiateur een beetje dus vandaar dat ik hem is ff los trok.
Wijst dit op een lekke koppakking? Hij rook ook idd erg blauw/wit dus olie lijkt mij..
Iemand misschien een idee wat koppakking plus zuigerveren ong kost voor deze 2l 4cil?

Danku.

Deel dit topic

Reacties

josdeutz
Hoelang heb je de renault al??
want als het water wit is is de kans groot dat ze ooit een pil in de radiateur hebben gedaan (mischien om de radiateur dicht te krijgen). als de koppakking kapot is moet er op je radiateur dop een grijze smurrie zitten, en moet je olie ook grijs zijn
mike_v
Is inderdaad olie dat in het koelwater is gekomen. Hoe dat kan ik je niet vertellen 😛 .
Wimsumar
Beste Justin2: Als nu bij de laatste controlebeurt de koelvloeistof wit is, wat was de kleur bij de 1 na laatste controlebeurt (wanneer was dat?) ?
Justin2
@Wimsumar

Een aantal weken geleden. Was het gewoon roestkleurig. Het is al oud natuurlijk. Heb er wel een keer een lekstopper in gegooit. Van die konijnen keutels. Maar daarna was hij nog gewoon de zelfde kleur. Maar dat hij olie verbrand is wel duidelijk te zien aan de rook.
Wimsumar
Beste
Quote @Justin2:
lekstopper

Hoewel het verschijnsel mij onbekend is, zou de kleuromslag door de lekstopper (Josdeutz schreef dit al) kunnen zijn veroorzaakt. Kijk het gewoon even aan als je zeker bent dat er geen koelvloeistof in de motorolie komt (andersom is minder erg).
Vuurproefje: Als de motor heeft gedraaid neem je de oliepeilstok er uit en houdt daar een aansteker/vlammetje bij. Als de olie knetterend verbrand, zit er water door.

P.S.: Dat de motor olie verbrand is niet zo erg op zo'n leeftijd. Het is een "automatisch verversingssysteem": Je hoeft 'm alleen zo n u en dan maar wat bij te vullen. 😄
Justin2
@josdeutz

Ik heb voor 2 maanden terug wel de motorolie vervangen en daar was nog niks aan te zien. Zal eens kijken wat voor kleur de olie heeft. Wel vind ik dat de koelvloeistof vettig is wat kan wijzen op olie natuurlijk
josdeutz
Dat kan ook wat vettig worden van een pil, maar het water wordt nooit helemaal wit van olie
Mengeledriver
Quote @josdeutz:
als de koppakking kapot is moet er op je radiateur dop een grijze smurrie zitten, en moet je olie ook grijs zijn

Klopt niet! Niks MOET....
Het kan zijn dat er door een lekke koppakking een verbinding tussen een olie(druk) kanaal en een koelkanaal. Dan zal de oliedruk in't begin wat hoger zijn dan de druk op de koelvloeistof. Op den duur krijg je een grijze olieaanslag boven in het expansievat.

Het komt net zo vaak voor dat de koelvloeistofdruk hoger is als de druk in't carter waardoor er weer koelvloeistof het carter in loopt. Dit is herkenbaar aan grijzige drab in het carter. Het zit ook wel aan de pijlstok. Verwarm de pijlstok maar met een aansteker en het zal knetteren door het water aandeel.

Het kan ook dat er ergens een stop ondicht is of de warmtewisselaar is inwendig lek.

In dit geval zou ik eerst de koelvloeistof aftappen, meerdere malen spoelen met water en ontvetter en dan weer vullen met water. Een paar dagen mee werken en kijken of de smurrie weer terug komt. Daarna kun je bepalen of je verder moet gaan zoeken. Zoek het zoals hierboven staat eerst buitenom het blok voordat je de kop eraf haalt.
john deere 7810
Inderdaad eerst uitzoeken waar het zit en nog niks los gaan trekken
bart1997
Is het michien een white sludge
google.be/search/…
Justin2
Ik zal ook zeker nog niks los gaan trekken. Maar eerst maar eens een nieuwe radiateur erop en hem eens flink doorspoelen. Gister heeft hij een poosje gereden en toen was het meer geel als grijs/wit. Zal hem binnekort eens leeg gooien. Maakt het nog uit wat voor koelvloeistof er in gaat?
josdeutz
Ik zal er nu gewoon water op doen, en in de winter antivries erbij schudden
deeremeneer
@josdeutz Nooit water in je koelsysteem gooien. Koelvloeistof is het beste. Van water krijg je alleen maar ellende. Je hele koelsysteem verrot en geheid dat je een keer antivries vergeet en hij kapot vriest.
Wimsumar
Beste
Quote @Deeremeneer:
Nooit water in je koelsysteem gooien.

Daar heb je in beginsel wel gelijk in, maar Justin2 wil z'n koelsysteem (schoon)spoelen met 1 (of meerdere keren) een watervulling. Daarbij kan hij het systeem ook controleren op lekkage zonder verspilling van koelvloeistof.
selten
Waarschijnlijk een stroperig witte 'vloeistof'? met plekken hoogstwaarschijnlijk ook grijs... Tenminste zo zag het carter van mijn brommer er toen uit :lol:.

@deeremeneer heeft gelijk dat er geen water in moet vanwege de roestvorming.
deeremeneer
@Wimsumar Reinigen is ook geen punt met water en soda bv maar uiteindelijk altijd afvullen met kvs en niet met water.
josdeutz
Wij gooien hier al 30 jaar overal water op met anti vries en er is nog nooit iets mis gegaan, van groene koelvloeistof krijg je pas echt elende
deeremeneer
@josdeutz Mag jij mij eens uitleggen wat jij voor ellende krijgt van koelvloeistof.
maisboerke
@deeremeneer
Er is overigens ook nog zoiets als meet apparatuur niet.
josdeutz
Pakkingen vreten weg. overal lekages, blok ingevreten
Justin2
Ik spoel hem gewoon met water en blaas hem daarna leeg met lucht en dan vul ik hem af met kvs. Zo heb ik dat ook bij mn auto gedaan toen kachelradiateur verstopt zat.
Jeroenvschie
Gele bende smurrie ... wijst er wel op dat er olie bij de koelvloeistof komt...
Ooit is een oude crossauto gehad welke een lekke koppakking had .. hiermee gewoon doorgereden tot die ermee ophield ... was ook alle olie geel doordat er water/koelmiddel bij was gekomen ...
deeremeneer
Quote @josdeutz:
pakkingen vreten weg. overal lekages, blok ingevreten

Zou ik me toch eens afvragen of je er wel koelvloeistof hebt ingedaan.
josdeutz
@deeremeneer Ik heb genoeg motor's open gehad, dus veel gezien

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
51