Koeien onwel

In Friesland werden koeien onwel door onbekend gas uit de mest kelder.

Deel dit topic

Reacties

casejxu
Is toch wel een beetje algemeen bekend lijkt mij dat als je ga mixen er hier en daar wel wat deuren open mogen of niet??

vind t allemaal wat overdreven zo
930triplemaaier
Met makkinga in het achterhoofd heeft deze boer juist gehandeld.

voor een paar honderd euro zijn er apparaten te koop die de schadelijke gassen kunnen meten en als je daar 1 dode koe mee kunt voorkomen kan dat al uit
renault 106-54
Als we bij de pinken of kalver mixen zetten we ze altijd even vast aant voerhek.
newholland-
Het is zomer,mooi weer gooi eerst die koeien is naar buiten.de winter is al lang genoeg.
weurding
In de zomer heb je neem ik aan toch alle kieren en gaten open? zeker als je mest mixt
Inter1246fan
Is toch algemeen bekend dat je alle poorten en deuren open moet gooien als je gaat mixen. En t liefst ook de koeien aan het voerhek vast zetten. Doen we op mn werk ook altijd. Of gewoon de koeien naar buiten doen.
royd6806
Wij doen ze ook altijd buiten
Newholland-Fendt
@royd6806
En in de winter?

Ik dacht overigens dat koeien juist goed tegen die dampen kunnen. Hier is een keer een koe in de put beland, en heeft daar zeker anderhalf uur in gezeten. Ze kon diezelfde avond weer gewoon gemolken worden, en had nergens last van.
mike_v
Quote @Newholland-Fendt:
En in de winter?

In de winter wordt niet vaak gemixt voor zover ik weet(?).
Newholland-Fendt
@mike_v Hier wel, onze putten lopen altijd ongelijk vol, en dan komt er achter al mest tussen de roosters uit terwijl er voor nog ruimte zat is. Even mixen en het is weer mooi verdeeld 😉 Dit hebben we overigens alleen bij de jongveestal.
JohnDeere 1640
Alle deuren en zeilen open, en zeker de koeien NIET vastzetten. als een koe onwel word of onderuit gaat dan stikt de koe of breekt zijn nek!
Wimsumar
Beste T.F.-ers: Video/audioreportages:

omropfryslan.nl/node/287035/

Plan is woensdagmiddag, nadat alle vee uit de stal naar buiten is gelaten, onder Brandweer(meet)toezicht de mest over het land te gaan verspreiden.
deerefan
Lees nu dat de boer zelf ook onwel is geworden, maar net op tijd naar buiten kon komen.
royd6806
@Newholland-Fendt meestal doen wij eind oktober nog een keer mixen en daarna de koeien naar binnen en zo doen we dat ook in maart want dan gaan ze buiten
jmos
Quote @Wimsumar:
, onder Brandweer(meet)toezicht de mest over het land te gaan verspreiden.

het mixen van de put
tjerk-koetje
Quote @newholland-:
Het is zomer,mooi weer gooi eerst die koeien is naar buiten.de winter is al lang genoeg.

klopt, maar brengt ook werk mee, en als je een robot hebt werkt het niet idiaal 😉
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
mixen

Hierbij zijn extreem hoge concentraties mestgassen gemeten.

omropfryslan.nl/node/287077/
SietseMF
Als je gaat mixen moet er ook wind zijn dan waaien de gassen weg uit de stal en dan gebeurt dit. Minder snel
jmos
@Wimsumar
Als je de lees meer link leest dan staat daar dat de brandweer gaat assisteren bij het mixen van de put
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
Als je de lees meer link leest

Dat is oud nieuws. Ik gaf een update. 😉

Update mixen + uitrijden: (video)

omropfryslan.nl/nijs/…
JD6930
Quote @tjerk-koetje:
Quote @newholland- :
Het is zomer,mooi weer gooi eerst die koeien is naar buiten.de winter is al lang genoeg.

klopt, maar brengt ook werk mee, en als je een robot hebt werkt het niet idiaal

En als je geen robot hebt al helemaal niet. Zie al die koeien maar weer eens binnen te krijgen voor het melken. Het is al eens kunst om optijd te kunnen gaan melken en de dagen dat de melkwagen (bij boeren waar die 's avonds komt) komt dan optijd klaar te zijn.

Hier in de buurt staan nauwelijks koeien buiten. Ook niet als er mest gemixt wordt. Dat is nog nooit geweest, bij ons niet tenminste, ook niet toen er nog geen (wind)rolgordijn in zat maar gewoon een dichte muur was met enkel boven luchtgaten. Nooit iets gebeurd.

Daarbij: We leven nog altijd in Nederland, daar is het weer altijd Extreem: Extreem koud, Extreem heet, Extreem benauwd, Extreem fris(door de wind), Extreem wisselvallig, Extreem droog of Extreem nat. Het weer anno 14 augustus 2013: Extreem wisselvallig! Het ene moment ist gewoon koud, andere moment warm enj alst waait waait het flink... Dat noem ik geen zomer. 😉

Het enige goede aant weer vandaag de dag is dat het gelukkig eindelijk weer regelmatig regent.

Edit: Ik zat met mest pompen in m'n achterhoofd! Hoe het met mest mixen zit weet ik niet, maar dat wordt bij ons thuis nooit of haast nooit gedaan volgensmij.
Wimsumar
Beste
Quote @JD6930:
We leven nog altijd in Nederland, daar is het weer altijd Extreem: Extreem koud, Extreem heet, Extreem benauwd, Extreem fris(door de wind), Extreemwisselvallig, Extreem droog of Extreemnat. Het weer anno 14 augustus 2013: Extreemwisselvallig!

😃 😃 😃 😃 😃
En dat zeg jij met 20 jaar (waarvan nog niet de helft bewust) levenservaring. 😉
JD6930
Quote @Wimsumar:
En dat zeg jij met 20 jaar (waarvan nog niet de helft bewust) levenservaring.

Ja 😛

Als je iedere (doordweekse) dag op je fiets naar je werk moet('s ochtends of 's middags)/terug naar huis('s middags of 's avonds), winter of zomer, weet je het snel. 😛
711feldliebe
Beetje. Overdreven. ...
DANOONTJE POWERR
@Wimsumar Altijd zeiken over het weer is iig EXTREEM Nederlands 😉
walker1
Quote @JD6930:
Ja

Als je iedere (doordweekse) dag op je fiets naar je werk moet('s ochtends of 's middags)/terug naar huis('s middags of 's avonds), winter of zomer, weet je het snel.

Er is nog nooit iemand overleden vanwege een keer flink zweten of zeiknat regenen op de fiets en voor een lichaamlijk gezonde jongeman van 20 moet een stukje fietsen zowiezo geen probleem zijn.

Ze roepen wel eens dat boeren altijd klagen, maar JD6930 klaagt net zoveel als 100 boeren samen 😄
JD6930
Quote @walker1:
Quote @JD6930:
Ja

Als je iedere (doordweekse) dag op je fiets naar je werk moet('s ochtends of 's middags#/terug naar huis#'s middags of 's avonds), winter of zomer, weet je het snel.

Er is nog nooit iemand overleden vanwege een keer flink zweten of zeiknat regenen op de fiets en voor een lichaamlijk gezonde jongeman van 20 moet een stukje fietsen zowiezo geen probleem zijn.

Ze roepen wel eens dat boeren altijd klagen, maar JD6930 klaagt net zoveel als 100 boeren samen

Een stuk fietsen is geen probleem inderdaad. Maar sommige weersomstandigheden maken er niet altijd een fijn fietstochtje van. Als het 's ochtends dan ook nog druk is opt fietspad bij -10 fof kouder door bijv. groepen van 3 fietsers langs elkaar die alles behalve aan de kante gaan mwaardoor je een redelijke kans hebt dat je daarna nog 10 a 15 minuten buiten in de kou aan de deur moet wachten ben je blij als je binnen bent. 😉 Dat is mijn ervaring! 😉 En ja! Ik weet dat er antwoorden zullen komen dat je dan maar eerder aan moet fietsen maar een ieder weet hier ook vast wel hoe fijn het is om onder de warme dekens in bed te liggen 's ochtendsvroeg met -15 buiten, en ook al fiets je eerder aan, je doet er altijd langer over als in hartje zomer wand het kan op veel plekken veradelijk glad zijn, vooral op de gemeentelijke/de niet privinciale wegen en fietspaden.

Ja ik klaag vaak! Maar er zijn mensen die veel vaker klagen. 😉 Doorspit maar eens de facebookpagina's van bijv. supermarkten, daar is 95% van de reacties onder welk bericht dan ook geklaag, de overige 5% zijn mensen die normaal reageren en/of de andere 95% proberen te laten inzien dat ze geen reden hebben om te klagen, of ook een naar andere bedrijven moeten kijken/zich eerst ergens in moeten verdiepen voor ze ergens over gaan klagen.
JD 6430 The Best
@JD6930 jij typt veel te lange verhalen, die gat bijna niemand helemaal uit lezen 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
3