Man bekneld in rooimachine

Zaterdag omstreeks 9.10 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval aan de Breijbaan in Swartbroek.

Op een akker was een man met zijn benen bekneld in een rooimachine. Het ongeval gebeurde tijdens het rooien van de machine. De man zat bekneld tussen twee soort van walsen.

Omdat het een vrij ernstige knelling leek werd ook de traumahelikopter gealarmeerd. Het helikipter met daarin het Mobiel Medisch Team ondersteunde de ambulancebroeders nadat de man door de brandweer uit zijn benarde positie was bevrijd. Voor de bevrijding moet hydraulisch gereedschap worden gebruikt.

Het slachtoffers is per ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van de verwondingen is niets bekend. De man is wel de gehele tijd bij bewustzijn geweest.

Deel dit topic

Reacties

PatrickNH
Veel sterkte voor familie en vrienden enz.
walker1
Ik hoorde het net op de radio. tja, elk jaar weer hetzelfde, zodra de eerste rooimachines weer op de akkers te zien zijn, duurt het nooit lang voordat het eerste ongeluk gebeurd is.
johndeere6506
Koop een trekker met omkeerbare aftakas (Case IH 845 o.i.d) hiermee hebben wij ooit een prijs gewonnen bij de vakbond (welke weet ik niet meer 😃 ) Werkt geheid
steyr 9087
Jammer dat zulke dinge gebeuren want dan word het werk direct veel minder leuk van
monteurtje
@johndeere6506

hoe doe je dat dan bij een case ih 845??? is niet mogelijk...
en volgens mij is dat bij geen enkel merk mogelijk.
1046
@monteurtje volgens mij de ouwere zetors wel
Wimsumar
Beste
Quote @JohnDeere6506:
omkeerbare aftakas .................. Werkt geheid

Ja, het werkt geheid (als er elders in de aandrijving geen vrijloopkoppelingen zitten.

MAAR:
Vaak is het toch beter bij (zware) beknelling deskundigen af te wachten omdat de verwonding/letsel veel groter kan worden als de de ongelukkige ondeskundig uit zijn benarde positie wordt bevrijdt.
Uiteraard zal langer bekneld zitten pijn doen (ook voor de patiënt) maar de echte pijn komt pas later (en dat kan door deskundigen met verdovende middelen bestreden worden).
Het grote risico van ondeskundige bevrijding (bijvoorbeeld door het achteruit laten draaien van de machine)is, dat dikke(re) lichaamsdelen (of inmiddels sterk opgezwollen lichaamsdelen) wederom door een vernauwing worden geperst.
Ook kan door het (onoordeelkundig) wegnemen van de druk plotseling veel bloedverlies optreden (beschadigde bloedvaten zaten immers afgekneld). Zo ook kan vervuiling in lichaamsweefsel instromen als de beknelling weg is.
Kortom, rook samen met de patiënt een shaggie voor de schrik en probeer elkaar met een paar schuine bakken aan het lachen te houden tot deskundigen gearriveerd zijn.
Valtra-Fordpower
@1046 De nieuwe ook hoor. Eigenlijk alle trekkers met rij afhankelijke pto volgens mij. Bij Zetor zet je dan de groepenpook neutraal en dan in zijn achteruit. 😛
bart99
Been kwijt, tja ....
930triplemaaier
930triplemaaier
Die loofrollen het is ook elk jaar hetzelfde....
JD3010
@930triplemaaier Ja, helaas een regelmatig terugkerend ongeluk. Ik probeer me het aan te leren om de rooier gewoon stil te zetten, dan moet het maar wat langer duren.
Wimsumar
Beste
Quote @Bart99:
Been kwijt

Ik zie in de (foto)reportage dat alle hulpverleners wel met de tranen in de ogen hun 'werk' doen maar waar lees jij "been kwijt" ?

Bron van deze treurige mededeling A.U.B..
samie
@Wimsumar ze liepen msschn met tranen in hun ogen van de ajuin die daar stond 😃
Wimsumar
Beste
Quote @Samie:
ajuin

😉
samie
@Wimsumar hoe noemen julie het dan toch?
atlaspower
Je moet je voet ook niet op plaatsen zetten waar ie niet hoort, gewoon op de treeplanken, en niet op een draaiende rol.
Wimsumar
Beste
Quote @Samie:
hoe noemen julie het

Nou, "gewoon" siepel. 😃
hobbyboer
Quote @Wimsumar:
Beste
Quote @JohnDeere6506:
omkeerbare aftakas .................. Werkt geheid

Ja, het werkt geheid (als er elders in de aandrijving geen vrijloopkoppelingen zitten.

MAAR:
Vaak is het toch beter bij (zware) beknelling deskundigen af te wachten omdat de verwonding/letsel veel groter kan worden als de de ongelukkige ondeskundig uit zijn benarde positie wordt bevrijdt.

Dat klopt, maar ik denk dat @JohnDeere6506 bedoelt dat je daarmee de verstopping kunt opheffen zonder dat je de tractorzetel hoeft te verlaten. Met deze werkwijze komt je been ook niet in de buurt van de draaiende delen.
selten
Quote @monteurtje:
hoe doe je dat dan bij een case ih 845??? is niet mogelijk...
en volgens mij is dat bij geen enkel merk mogelijk.

Steyr 760 Super van ons kan de aftakas omgedraaid laten lopen.... Dus dat hij de andere kant opdraait....
@Valtra-FordPower
Het is natuurlijk wel veel makkelijker, als je het kunt op een tractor die geen rij afhankelijke PTO heeft.
Wimsumar
Beste
Quote @Hobbyboer:
ik denk dat @JohnDeere6506 bedoelt dat je daarmee de verstopping kunt opheffen

Een beenbeknelling (topic) in de loofrol is ook een verstopping. 😉

B.T.W.: Een (rooi)machine kan niet per definitie altijd achteruit gedraaid worden! Een aardappel-/uienrooier zal op diverse plekken van een een vrijloop voorzien moeten worden om op z'n minst vermoezing/verlies van produkt te voorkomen tijdens achteruit draaien. Bovendien, de rooimat (met gewraakte loofrol) is constructief al helemaal niet geschikt achteruit te draaien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0