Trekkerrijbewijs

Ik heb een vraagje,
Is het nu nog steeds zo dat als ik mijn auto rijbewijs haal het trekker rijbewijs inbegrepen zit? ik ben 17 en begin nu met mijn autorijbewijs. vroeger is dit wel altijd zo geweest maar is dat nu nog steeds zo?

alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

fendt308farmer
Als je 18 en geen rijbewijs hebt mag je zelfs de trekker opstappen
wat jij wil zonder trekkerrijbewijs op je 17 gaan rijden en dat mag volgens mijn niet
ronald-deutz-fahr
100e topic hierover, ja als je 18bent en autorijbewijs heb mag je trekkerrijden
New Holland TS110
@ronald-deutz-fahr en als ik nog 17 ben maar wel al mijn auto rijbewijs heb?

dat bedoelde ik eigelijk..
ronald-deutz-fahr
@New Holland TS110
Volgensmij niet
NHSanderJD
Dat kan je mooi bij je rij school vragen, of durf je dat niet
john deere 7810
@New Holland TS110

toch heel logies? mag jij met dat rijbewijs in de auto rijden? nee! dan toch ook niet op de trekker
Volvo--BM
Trekker certificaat heb je er dan als het goed is nog gewoon bij als het rijbewijs nog niet ingevoerd is. denk dat je er wel op mag rijden, maar dan hetzelfde als met de auto een begeleider derbij.. maarja daar schiet je ook niet mee op...
ADB996
Ja, je hebt een Rijbewijs dat je kunt deelneme aan het verkeer en dat je verantwoordelijk rijd. Trekker certificaat is eigenlijk voor jongeren 16 & 17 jaar om voor ten derde te moge rijden. het is eigenlijk een ontheffing om in loondienst de weg op te rijden. voor je eigen of vader hoeft dat niet, maar de verzekering vraagt aan jou of je kunt aan tonen dat je goed kunt rijden. dat kun je alleen met een trekker certificaat of met een autorijbewijs.

Het is GEEN trekker rijbewijs maar certificaat!
hekwerk
Het huidige trekkercertificaat is geen RIJBEWIJS!! Het is een ontheffing van de ARBO-regels voor 16 en 17 jarigen voor het werken met zwaar materieel. En ARBO geld alleen voor het verrichten van werkzaamheden. Dus als je voor je vader rijdt zonder certificaat, verricht je werkzaamheden en ben je dus toch in overtreding. Als je als 16-jarige zonder trekkercertificaat rondjes gaat rijden voor de lol kunnen ze je in principe niets maken anders dat de trekker alleen voor werkzaamheden op de openbare weg mag rijden. Dat doe je in dat geval dus niet. Daar zit hem de crux. Daarom geldt dat alles vanaf 18 vrij is, omdat daar geen leeftijdsbeperking meer inzit --> je mag als volwassene wel met zwaar materieel werken.

Er zijn enkele verzekeraars die al vanaf de leeftijd van 14 jaar stilzwijgend accepteren dat jongeren met trekkers rijden op de openbare weg, mits aangetoond kan worden dat hier vakkundig mee omgegaan kan worden. Dit omdat het certificaat ARBO-wetgeving is en geen verkeerswetgeving.

Met de invoering van het trekkerrijbewijs gaat wel alles veranderen. Het wordt een echt rijbewijs met alle verplichtingen (en rechten) die erbij horen. Hoe dat precies zit weet ik nog niet, maar dat vast wel op internet.
rickrenault
@hekwerk als ik straks 16 ben mag ik dus zo naar school rijden zonder iets er achter?
hekwerk
Dus als je nog geen 18 bent en geen certificaat hebt, mag je niet op de trekker om te werken, simpel............. Het autorijbewijs staat hier gewoon los van. Vroeger was het eenvoudig: als je je autorijbewijs hebt, ben je minimaal 18 en mag je dus ook met de trekker rijden. De huidige lagere leeftijdsgrens voor auto's staat los van de trekker.
hekwerk
@rickrenault Je verricht geen werkzaamheden dus in principe wel, maar de trekker mag niet op de openbare weg komen anders dan het verplaatsen tussen de thuisplaats en de plaats waar werkzaamheden worden verricht. Dit houdt dus in dat deze alleen op de weg mag om werkzaamheden te verrichten en dat mag je zonder certificaat niet en doe je in dit geval dus ook niet. Dus je bent wel in overtreding voor het verkeerde gebruik van de trekker.
geertyb0y
@hekwerk En hoe zit dat dan met een oldtimer? dan verricht je geen werkzaamheden en is dan geschikt voor over de weg.
hekwerk
@geertyboy De leeftijd maakt niet uit. Een trekker is een een trekker, dus gericht op het uitvoeren van landbouwwerkzaamheden (VERKEERSTECHNISCH gezien). Voor een trekker betaal je geen wegenbelasting, puur omdat het idee achter de trekker dat deze vrijwel al zijn werkzaamheden op het land verricht. Rijden over de weg is puur en alleen om op de plaats van de werkzaamheden te komen.

Een toertocht valt dus niet onder deze voorwaarden, maar wordt vanwege het incidentele karakter gewoon gedoogt. Als je kijkt naar de regels, ben je volgens de letter van de wet wel degelijk in overtreding.
johndeere6230
@hekwerk

als jij je trekker als oltimer verzekerd dan ben je niet in overtreding, als die als agrarisch landbouwvoertuig is verzekerd wel 😉 Dacht ik in ieder geval een keer te hebben gelezen 😉
hekwerk
Dat van het apart verzekeren als oldtimer zou misschien kunnen, dat weet ik niet zo precies. Dit heb ik ook weer via via gehoord van iemand die in bezwaar is gegaan tegen een boete. Dit was de uitleg die hij kreeg en de uitkomst was dat in dit specifieke geval dat er toch betaalt mocht worden.
agricondor
Als ik het voor het zeggen had.
Dan mocht er pas na de 23 op een trekker gereden worden.
Ik zie te vaak dat jonge gasten denken dat ze alles kunnen en op de weg gewoon een gevaar zijn.
En niet eens de gevaren inzien die ze soms bijna veroorzaken.
Ik zou zeggen oefen thuis of bij een boer op het land en zorg dat je ook iets kunt als je ook op een trekker stapt.
Want laten we eerlijk zijn.
Wat kun je jonge gasten nu toch laten doen met een trekker.
Beetje het simpele werk
johndeere6230
Quote @agricondor:
Wat kun je jonge gasten nu toch laten doen met een trekker.

dat ligt volledig aan de achtergrond (kom je van een bedrijf of niet) en aan de ouders!
agricondor
@johndeere6230 Dat zal zeker iets met de achtergrond te maken hebben.
Maar iemand die thuis al jaren op een trekker rijd weet wel hoe het zit en hoeft hier niet te vragen wanneer je zonder trekkerrijbewijs de weg op kunt
johndeere6230
@agricondor

Inderdaad
josh
Het kan nu nog maar in 2014 (als je auto rijbewijs heb) moet je trekker bij laten zetten want als je het niet binnen 5 jaar laat doen moet je alsnog trekker rijbewijs halen en dat word een stuk duurder dan het nu is
ronald-deutz-fahr
@agricondor
als je pas op je 23e mag trekkerrijden.op de weg is er indd weinig te doen, en leer je t ook nooit, welke boer heeft nou al zn land bij huis liggen? Hier bijna niemand.. Ik reed op mn 9e de eerste tankjes gier weg, en laatste 2jaar 90%van alle mest opt bedrijf, kom jij aan met je 23
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Wij hebben alles bij huis liggen 😉 ree op men 12 de voor t eerst alleen toen des ik alleen schudden 13de ook maaien en harken 14 de stronten alleen greppelen ma is zaaien en kunstmest strooien doet men pa nog n de rest als ik op school zit 😉
Snaky Bill
Tot aan 100 pk ken je met rijbewijs be of trekker rijbewijs rijden ov er 100 pk moet je vrachtwagen rijbewijs hebben , simplel gaat in 2014 in mei.
\
stannetje96
@agricondor waarom kennen jonge gasten alleen het simpele werk?
ronald-deutz-fahr
@johndeere6230
Luxe, wij 50 ha waarvan 32 thuis, ik begon met mestrijden, toen maaien later schudden, en zo werd t steeds wat meer, dit jaar voor t eerst kunstmest gestrooit, en op stage werk ik de eerste dag aan het gras inzaaien gezet 😄
ADB996
@Snaky Bill 100 pk is niks he, en dan moet iedereen een vrachtwagenrijbewijs halen. weet je wat dat kost?? een Gods vermogen, ik heb ook wezen kijken of ik een vrachtwagenrijbewijs te gaan halen.
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Oké wij hebben maar 35 ha 😞
ronald-deutz-fahr
@johndeere6230
Wij de laatste 10 ook pas sinds dit jaar, vrij extensief nu 😄 stukje in de verhuur, beetje mais verkopen.. 😉
B4CaseIH
@Snaky Bill

waar haal je dat vandaan? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Misschien een linkje?

Maar je heb nu toch al het T-rijbewijs? Is dat al niet moeilijker?
En als je voor 1999 geboren bent hoef je dat rijbewijs niet te halen. Zo heb ik het begrepen.. Of zit ik nu verkeerd?
ih power
En als je nu je trekker rijbewijs hebt mag je dan ook op de brommer of dat niet?
stannetje96
ronald-deutz-fahr
@ih power gewoon doen 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1