Onderzoekje inkuilen, ph en vochtmeter.

Beste tf'ers,

Ik ben voor school net begonnen met een profielwerkstuk, wat gaat over inkuilen.
Nu willen wij kleine proefkuiltjes (ca. 1 kuub) maken waarbij het gras onder verschillende omstandigheden wordt ingekuild, om zo aan te tonen wanneer je de beste kuil krijgt. Daarom willen we ook de ph en de temperatuur in de kuil kunnen meten, en hoe vochtig het is op het moment van inkuilen. Het probleem is alleen dat we nergens goede meet apparatuur kunnen vinden. Alleen echte professionele van minstens 400 euro, of dingen die nog uit china moeten komen..
Dus weet iemand waar je vochtmeters en ph meters kan kopen?
En hoe zouden jullie zo'n onderzoekje uitvoeren?
en wat moet er zeker in behandeld worden?

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Nu willen wij kleine proefkuiltjes (ca. 1 kuub) maken waarbij het gras onder verschillende omstandigheden wordt ingekuild,

lijkt mij heel makkelijk om te maken. grote baal met folie.
en je hebt je minikuil
Arrie94
PH-meter zag ik pas bij een natuurliefhebber in de tuin staan, dat is gewoon een klein kastje met een wijzertje eraan en een ijzeren stokje eraan, dus zo'n ding: ebay.nl/itm/…
Fiat110-90 DT
En vocht meten kan je thuis met de oven als je een beedje geduld hebt
711feldliebe
Zn vocht meter kost nog wel wat een ph meter valt reuze mee,
JD3010
Hebben ze op school dan niks? Kijk is op conrad.nl/ce/ meestal is het wel goed spul daar.
Arrie94
Die link van mij zit ook een licht- en vochtmeter op, voor 7 euries...
JD3010
@Arrie94 Dat is inderdaad niet veel geld voor zoiets.
Arrie94
@JD3010 Ik zeg 10 sec googlen! 😃
Groothengeveld
Vocht kun je meten door het gras op een petrischaaltje te verhitten tot as. Als je voor de tijd en na de tijd meet kun je het percentage vocht (wat verdampt is) meten. De ph kun je meten met PH papier, de temperatuur met een thermometer die je bij de apotheek kunt krijgen. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn 😉
Boerenjongen16
Nog geen 350 euro, heb je een gloednieuwe, even gebruiken en dan weer verkopen... je moet iets over hebben voor je school? 😛

oldtractorshop.nl/index.php/…
tractorquintentje
Ik zou ook het verschil onderzoeken tussen het weinig aanrijden door veel gewicht en het lang aanrijden door weinig gewicht. Ik ben benieuwd welke er als beste uitkomt.
David512c
@Fendt926Driver hebben we over na gedacht (; is een beetje vervelend om de loonwerker te bellen om steeds een baal te persen, 1 meteen na er maaien en dan steeds iets droger, ook is het dan lastiger te testen hoeveel nut het vast aanrijden heeft..
David512c
@Arrie94 kan wel wat zijn.. Zal er eens naar kijken op de pc! Op mobiel wat lastig te zien.
Valtra-Fordpower
@David512c Ik weet niet hoe je relatie is met een loonbedrijf, maar een beetje loonwerker heeft wel een vochtmeter. Vraag die eens te leen.
maisboerke
@David512c

je heb een PB.
Wimsumar
Beste David512c: Een vochtmeter zit tegenwoordig op de pers.
Maak nu verschillende foliegewikkelde balen van losjes en hard vastgeperst:
1] gras,
2] licht voorgedroogd gras,
3] droog voordrooggras,
4] zeer droog voorgedroogd gras.

Ph-meting kun je door het plastic steken en daarna een sticker er op.
jmos
@David512c
Met balen kun je juist een variabele uitsluiten want die heeft immers een instelbare persdichtheid.
David512c
@Valtra-Fordpower zou het eens kunnen vragen... ken wel iemand aardig goed bij een loonbedrijf (;
David512c
@Wimsumar Ons idee was meer een klein strookje te maaien en dan 8 proefkuiltjes te maken. en die op te delen in 2 groepen, hoe droog het is en op welke manier geconserveerd.

- droog
- vrij droog
- gemiddeld
- nat

en dan nog 4 kuilen die gemiddeld gedroogd zijn, zeg maar eens 1 keer schudden 48 uur los liggen:

- volledig lucht dicht (vacuüm zak en bedekt met zand).
- kuil niet aangereden, plastic wel bedekt met zand.
- kuil wel goed vastgereden, ook bedekt met zand.
- kuil met bijvoorbeeld een scheur in het zeil, om te laten zien wat er gebeurd bij schade aan het zeil of als het slecht afgedekt is.

Als we gaan werken met pakken, word het al iets omslachtiger, omdat je toch een aardig stuk moet maaien voor 8 balen van ca. 500 kilo..
Wimsumar
Beste
Quote @David512c:
omslachtiger, omdat je toch een aardig stuk moet maaien voor 8 balen

Er is toch wel bij 1 van je studiegenoten de mogelijkheid om van zijn/haar ouwe thuis gras en alle overige benodigheden voor deze proef te mogen gebruiken?
David512c
@Wimsumar het zou in principe bij mij kunnen. Alleen moet dat nu nog wel de laatste snede, en er staat nog niet zo veel gras.. We moeten het in het voorjaar af hebben, dus 1e snede kan net niet.. Dan hebben we te weinig tijd om gegevens te verwerken enz.
Dus is de vraag of we wel goede kuil kunnen maken.. Ons idee was om voor de mini kuiltjes het gras even in de kapschuur te leggen en te laten drogen ( ligt ook in de zon dan) zo kunnen we in principe bijna altijd kuiltjes maken.
Wimsumar
Beste
Quote @David512c:
in de kapschuur

Vergis je niet! Als jullie 8 proefkuiltjes van 1 m³ ( = 1 grootpak) per stuk willen maken dan moet er van bijna 1 hectare gras in de kapschuur kunstmatig voorgedroogd worden.
David512c
@Wimsumar ja klopt.. Denk dat het ook wel wat kleiner moet en word als 1m3.. Alleen oppassen dat het niet te klein word, omdat anders het proces misschien niet goed op gang komt. Enig idee hoe groot het minimaal moet zijn?
Wimsumar
Beste
Quote @David512c:
proces misschien niet goed op gang

Precies, daar ben ik ook bang voor. Vandaar dat je met gewikkelde grootpakken in ieder geval de dagelijkse praktijk goed nabootst.
fendt-412
Het kan ook wel in wekflessen. Grote maakt niet uit, als de bacteriën er maar zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
5