Doorzaaien in het najaar

Goedenavond,

Een paar percelen hier thuis hebben nogal last gehad van de droogte van deze zomer, zijn dus nogal hol geworden.
Zijn er mensen die ervaring hebben met het laten doorzaaien in het najaar? Loonwerker hier heeft zo'n heva grassroller.
Is dit aan te raden, aangezien volgende week het weer nog wel best wil worden?

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere5720
Licht eraan hoe nat/droog als het is en word...
als de grond nat is maar het weer droog zou het misschien best kunnen. Maar het moet eigenlijk wel lang genoeg zijn voordat het de winter ingaat, dus ik denk haast dat het dan te laat is haast. Dus niet helemaal 😉 😄
gertdl
September is geen probleem om gras te zaaien, kiemt nog perfect
sjonnies
In het naajaar kun je best gras zaaien minder onkruid en altijd voldoende vocht. ik zou het wel deze week doen dan heeft het nog zeker nog 1.5 maan om te groeien want dat kan het mis wel licht vriezen dat meot je gras lang genoeg zijn
Leonbeuk
Doorzaaien wordt meestal aangeraden in het voorjaar of het najaar, gewoon met BG3 of BG4, vorige week hier thuis nog gedaan, direct de volgende dag regen erop gehad, dus opzich wel goed. als jij t van t voorjaar wilt doen, heb je er dus sowieso de eerste snee nog niks aan
ValtraT202
@JohnDeere5720 Wij hebben is in november gezaaid het was niet mooi maar met de eerste snee stond er beste wat gras op
JohnDeere5720
@ValtraT202 Ohja, wil ik best geloven... ik heb er ook nog niet veel verstand van 😉 maar het duurt toch ongeveer 2 of 3 week ofzo dat het kiemt. dus jah op zich zou het dan nog wel kunnen. moet het weer wel meezitten.
ValtraT202
@JohnDeere5720 Ja we waren toen wel blij met een pak sneeuw xd
jehan
Kan makkelijk nog nu ..int voorjaar doorzaaien betekent wel dat je het gras kort moete houden ander stikt het jonge gras onder het andere
Wimsumar
Beste Assink: Ja, doen.
B.T.W., hoe wordt deze percelen gebruikt, weiden of alleen maaien?
assink
Alleen maaien, is engels raaigras
jehan
Hoeveel ha met er gezaaid worden?
fendt-412
Ook veel last van onkruid door kale plekken?
Anders is eerst spuiten misschien ook nog een optie. Waar het onkruid dood gaat kan dan direct nieuw gras groeien.
Weet niet hoe lang het gras is en of je nog wilt maaien. Het najaar is wel een geschikt moment om te spuiten omdat sapstromen in de planten richting de wortels gaat en daardoor beter afsterven.

Hebben zelf op een perceel aardig last van kweek. Vorige week gras dood laten spuiten en gaan volgende week het dode gras maaien en oprapen. Daarna gaan we proberen om met een Vredo doorzaaimachine door de stoppel heen te zaaien.
Wimsumar
Beste Fendt-412:
Quote @fendt-412:
Hebben zelf op een perceel aardig last van kweek.

Is dat een perceel "meerjarige kunstweide" (wisselteelt)?
Zaai dan Italiaans raaigras. 30% meer opbrengst dan Engels raai en door de snelle groei blijft de kweek onderdrukt. Helaas gaat het Italiaans raaigras maar 2 jaar mee.
tjnoordhorn
En als er nattigheid op komst is niet gaan rollen als het kurk droog is dan moet je wel gaan rollen!
jmos
Quote @Wimsumar:
Helaas gaat het Italiaans raaigras maar 2 jaar mee.

of drie als je geluk hebt, maar daar is de prijs van het graszaad ook wel naar 😉
Wimsumar
Beste JMos:
Quote @jmos:
prijs van het graszaad

En dat is?
fendt-412
@Wimsumar

Opbrengsten van gescheurd grasland zijn super. Maar de opbrengsten van gras na bouwland vallen ons vies tegen. Na mais is gras zaaien ook niet bepaald eenvoudig. Ritnaalden bestrijden wordt er ook niet makkelijker op door verbod op aantal middelen. Wat bouwland is houden we bouwland, en gras willen we gras houden.

Voorheen wel de minste percelen grasland gescheurd en een jaar of 2-3 mais op geteeld en een enkele keer poters bij ruwvoeroverschot.

Gaan er engels raaigras inzaaien, 40% diploid en 60%tetra. Eerste voor dichtere zode dus minder onkruiddruk dus levensduur, 2e voor betere verteerbaarheid en massa.
jmos
@Wimsumar
dat weet ik zo effe niet maar wij hebben het paar weken terug ook door laten zaaien omdat het slechte plekken in het perceel zijn waarvoor we het zonde vonden om er gewoon gras in te zaaien dus het goedkopere italiaans raaigras. als dat volgend jaar weer weg is dan is dat minder duur als dat er gewoon gras onder water komt te staan.
fendt-412
@jmos
wat schiet je daarmee op? Scheelt je hoogstens 2tientjes per hectare en volgend jaar kun je weer. Ben je die 20euro weer kwijt aan doorzaaikosten.
jehan
@Wimsumar italiaans raaigras is ja bar water ..
Fendt-Niels
@fendt-412

Hebben we het bij de opbrengsten van het gras na bouwland alleen over gras na mais of gras na mais, aardappelen, graan?
jmos
@fendt-412
wij kwamen op een verschil van 40 euro per ha, maar wij hebben meer stukken italiaans raaigras tussen staan. dat was doordat we na de mais niet geploegd hadden en gras eringezaaid en toen kwam de groenbemester nog door. maar het bevalt ons wel goed. maar die plekken hebben onderwater gestaan vorig jaar. als dat dit jaar weer gebeurt dan zou het zonde zijn om er duur graszaad in te doen. dan liever italiaans raaigras. als dat onderwater komt te staan is het jammer. zo niet dan kunnen we er nog mooi wat gras vanaf halen. 😄
fendt-412
@Fendt-Niels
mais en aardappelen.
Duurt op die percelen toch een jaar of 2-3 voordat ze mee kunnen komen. Terwijl op gescheurde percelen die direct weer ingezaaid zijn, bij najaarsinzaai de eerste snede wat opbrengst mist. Maar in de overige snedes dit weer inhaalt. Is tenminste onze ervaring.

Inzaaien na aardappelen wil over het algemeen wel vrij aardig, na mais moet alles wel flink meezitten. Helpt ook niet echt mee natuurlijk.
Wimsumar
Beste Jehan
Quote @jehan:
bar water

Nou en?
De d.s.-opbrengst is aanmerkelijk hoger dan engels raai.
fendt-412
@jmos
je hebt toch geen grond van 4-7euro per vierkante meter om water op te laten staan? Brengt niks op. Moet gras staan en blijven staan, terwijl dat financieel al niet rond te rekenen is.
jmos
@fendt-412
wij hebben het land het liefst ook niet onder water maar als het erg nat wordt hebben we hier van die plekken waar water blijft staan.....
fendt-412
@jmos
is wel wat aan te doen. Kilveren en draineren kost je wat, maar heb je weer een generatie plezier en voordeel van 😄
Fendt-Niels
@fendt-412
Hier op het zand beschouwden wij (toen we nog aardappelen hadden) gras na aardappelen juist het beste, gras na mais valt mij inderdaad tegen. Of dat dit komt dat die stoppels verontreinigen in de grond en je van aardappelen 'schoon' land krijgt weet ik niet maar wij houden juist bij inzaai in augustus/september na aardappelland de hoogste opbrengsten.
Wimsumar
Beste Fendt-412:
Quote @fendt-412:
4-7euro per vierkante meter

Ik geloof dat pappa JMos je even wil spreken. 😄
jmos
@fendt-412
we hebben al lang zulke opties bekeken maar de sloten stonden ook gewoon tot de rand toe vol afgelopen winter. hier moet water de grond in zakken en afgelopen winter was het zo nat dat dat niet gebeurde.
fendt-412
@Wimsumar

Bij deze is het dus een bod? 😛
weet niet waar hij zit, hier in de regio heb je het niet voor 5 en 6 is geen uitzondering.
jmos
Quote @Wimsumar:
Ik geloof dat pappa JMos je even wil spreken.

veel hoger als 4 euro per m2 zitten de prijzen hier niet
gkgerbengk
Hier betaal je al gouw 6 per m2 als het niet meer is...
johndeerefavo
Ik zou met een een beetje nattigheid gaan doorzaaien .
Husqvarna
Tabel 2. Uiterste zaaitijd bij inzaai in open land
Grassoort Uiterste zaaidatum
beemdlangbloem 15 augustus
Engels raaigras 1 oktober
Italiaans raaigras begin oktober
rietzwenkgras 15 augustus
roodzwenkgras (gewoon, fijne uitlopers) 15 juli
struisgras 15 augustus
veldbeemdgras 15 juli
bron: kennisakker

Hoe het met doorzaaien zit weet ik niet, maar met Italiaans heb je veel slagingskans, is het goedkoopste, maar je moet het tegelijk maaien met Engels raai als je dezelfde kg/ds opbrengst wil.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4