Loonwerkers

Hoe voelen jullie je als je als loonwerker altijd bij de boeren op het landt gewerkt hebt ,om de kwaliteit van de grond te verbeteren
nu mag mee werken om die grond aftegraven en terug te geven aan de natuur ?

Deel dit topic

Reacties

Niekpetje
Blij dat je nog werk hebt 😄
mdoornekamp
Over 20 jaar hebben we die grond misschien wel weer nodig. Dan brengen we weer in cultuur en hebben we weer werk
brauheist
Zou mij da wa grond is grond
gerben
Ik vind het wel zonde dat er stukken polder die ze vroeger met de hand hebben gegraven nu weer onder water worden gezet.respect loos vind ik het!
Boemrang
@gerben
Dat was vroeger, toen was werk ook werk, en nu is het werk nog steeds werk....
jmos
Quote @gerben:
ik vind het wel zonde dat er stukken polder die ze vroeger met de hand hebben gegraven nu weer onder water worden gezet.respect loos vind ik het!

mee eens. hier in de buurt ook. waren wel mooie stukken waar ook nog wat af kon komen maar moest weer natuur worden hoor....
Favorit614
Quote @Boemrang:
Dat was vroeger, toen was werk ook werk, en nu is het werk nog steeds werk..

Maar nu maken ze het mest probleem groter,wat de boeren weer op kosten jaagt.
Maar wat zou je zeggen als ze bij jullie om de keet de grond een halve meter laten zakken voor de natuur ?
DaanHaar
@1066, wat wil je met deze vraag bereiken? Beetje een rare vraag, net of je de loonwerker de schuld toeschuift dat landbouwgrond natuurgrond wordt.
Sido H
Ik vind het ook maar niets dat landbouwgrond weer natuur moet worden, landbouwgrond is toch ook natuur?
Maarja... ik heb dan liever dat ze de grond terug "geven" aan de natuur dan dat ze het vol bouwen met huizen en kantoorgebouwen of er een snelweg doorheen leggen.
Boemrang
Quote @Favorit614:
om de keet de grond een halve meter laten zakken

Dan zou ik zeer snel gaan verhuizen, maar sommige dingen worden een maal beslist in DEN HAAG, doen we jammer genoeg niets aan....
Loeideutz
@Boemrang Sommige dingen worden zelfs beslist in Brussel. Ontopic, het zijn vooral de mensen die vroeger met de hand de boel ontgonnen hebben, die het meeste moeite hebben dat de grond weer terug gaat naar de natuur.
Snaky Bill
Zijn der dan nog loonwerkers
of zijn het grondverzet bedrijfjes.
1066
@DaanHaar , hoor jij mij dat zeggen
walker1
De loonwerkers/grondverzetters voeren gewoon werk uit voor hun opdrachtgever.
De boer waar die grond van was zal het weinig boeien, die heeft z'n grond verkocht en zit of ergens op een nieuw modern bedrijf, of beter nog, die zit z'n geld te tellen 😄
walker1
@1066 wat moet een loonwerker dan doen, dat werk maar niet aannemen? Voor hem 10 anderen die het wel willen doen.
Boemrang
Quote @walker1:
of beter nog, die zit z'n geld te tellen

Lijkt mij dan ook mooi beroep, je eigen geld tellen... 😉
Valtrapowerr
Alles wat ze nu onder water zetten halen ze over een of meerdere generaties weer droog, dan komen ze er wel achter. we moeten steeds extensiever gaan produceren. liefst ook meer maar de hoeveelheid grond neemt aanzienlijk af, ook mogen we steeds minder bemesten (mag weer minder fosfaat op een bunder, zodat de overheid weer een dealtje kan maken over derogatie zodat de melkveehouders daar voordeel van hebben wat wij o.a. als geitenhouders en akkerbouwers weer moeten opofferen) ook is het erg jammer dat er weer besloten is dan graasdieren nu 5% meer zijn gaan schijten dus dat mag ook nog eens minder op het land. natuurlijk moeten we niet terug naar de mestdumperij, maar wat er nu gebeurt gaat ook helemaal niet goed, bodemvruchtbaarheid holt achteruit als je niet uitkijkt. jammer dat een lto niet harder in actie komt.
maargoed in het buitenland is het ook niet alleen maar feest 😉
Husqvarna
En het is niet alleen lage grond, hier hebben ze vroeger heideveld omgeploegd en met veel plaggen en stalmest eindelijk vruchtbaar gekregen en dat is/was land waar je altijd kon wezen, en nu graven ze duizenden hectares voor natuur gewoon de bouwvoor er af die zetten ze aan bulten/geluidswallen enz en de grond maken er weer heideveld van :S
Loeideutz
@walker1 Dus jij gelooft werkelijk dat je voor natuurgrond goud krijgt. Je mag blij zijn als je genoeg krijgt om een andere ha grond te kopen. Die natuurmannen proberen hem altijd onder de grondprijs te krijgen, omdat het "slechte grond" is.
wessels
Beter de hele randstand onder water zetten, dat is toch grotendeels al veen. 😛 Maar eeuwig zonde dat land onder water zetten. Echte natuur hebben we toch niet in NL dit is hier allemaal met de hand gemaakt en(slecht) beheerd.
Hurli356
@Loeideutz Bij ons in de buurt 'n boer uitgekocht en die zet op 'n nieuwe locatie 'n prachtig groot en nieuw spul neer, op een veel beter bereikbare plek. Dus ja, het kan wel. Maar ze wilden hem perse weghebben omdat hij de laatste schakel was in een robuuste verbindingszone
Loeideutz
@Hurli356 Als het gebouwen betreft op "interessante" locaties kan er nog wel iets, maar van grond alleen gaat het echt niet gebeuren.
walker1
@Loeideutz het is ook een kwestie van goed onderhandelen.
als je de grond verkoopt voor onder de gangbare prijs dan heb je je mooi beet laten nemen.
een voordeel, je hebt dan wel minder werk met tellen. 😄
Hurli356
@Loeideutz Gewoon, complete boerderij. Dus verjaarde stallen + woonhuis + grond
poech prut
Moet je een keer rond de biesbosch kijken, paar jaar geleden beste akkerbouwgrond nu overal stekels zover het oog rijkt
Snaky Bill
Loonwerkers ook een uitstervend beroep .zouden er nog loonwerkers overblijven als de grote boeren het allemaal zelf of samen werken om het werk zelf te gaan doen
Valtrapowerr
Quote @Husqvarna:
En het is niet alleen lage grond, hier hebben ze vroeger heideveld omgeploegd en met veel plaggen en stalmest eindelijk vruchtbaar gekregen en dat is/was land waar je altijd kon wezen, en nu graven ze duizenden hectares voor natuur gewoon de bouwvoor er af die zetten ze aan bulten/geluidswallen enz en de grond maken er weer heideveld van :S

idd schandalig, maar de loonwerkers weten iig dat ze over een x aantal jaar weer werk hebben, dan om de grond weer glad te krijgen en vruchtbaar te krijgen 😃
Valtrapowerr
Quote @poech prut:
Moet je een keer rond de biesbosch kijken, paar jaar geleden beste akkerbouwgrond nu overal stekels zover het oog rijkt

Jup, klopt, je zou bijna in tranen uitbarsten als je dat ziet.. alles word opgeslokt door industrie en dat moet weer gecompenseert worden met natuur.. om te janken gewoon.
Valtrapowerr
Quote @wessels:
Beter de hele randstand onder water zetten, dat is toch grotendeels al veen. Maar eeuwig zonde dat land onder water zetten. Echte natuur hebben we toch niet in NL dit is hier allemaal met de hand gemaakt en(slecht) beheerd.

Niet gaan vloeken he 😉
Valtrapowerr
@Snaky Bill word juist steeds meer door de loonwerkers gedaan.
DaanHaar
@1066, ik zeg ook niet dat je dat bedoelt vandaar ook mijn vraag wat je ermee wilt bereiken. Wij zijn altijd loonwerker geweest, en ja het is een dubbel gevoel als je landbouwgrond waar je altijd op mocht werken van de klant niet meer kunt bewerken. Als het dan nog even kan zou ik wel proberen om dat werk (omzetten tot natuurgrond) nog binnen te halen, ten slotte is het wel omzet voor je bedrijf.
walker1
@poech prut Ik neem aan dat jij de Noordwaardpolder bedoelt?
Vergeet niet dat dat niet enkel een natuurproject is, maar ook waterberging, ruimte voor de rivier, dijkverbetering, kleiwinning.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3