Fordson Dexta - Hefprobleem

Hallo,

Ik heb een bak aan een arm gekocht voor achterop mijn dexta om de mesthoop wat aan te duwen en op te hogen. Nu krijgt de tractor de bak niet omhoog. Als ik de koppeling in trap en bijna helemaal laat opkomen heft hij wel, maar alsnog zonder kracht.

Olie is ververst, filter is vervangen en heb de o-ringen van het filter ook vervangen.

Iemand een idee?

groet,

KvW

Deel dit topic

kvw

Reacties

kenn_dexta
Ik weet er niet zo heel veel van.
Maar ik weet wel dat als de koppeling wordt ingetrapt, dat dan de aandrijving naar de hefcilinder wordt onderbroken. Dus dat hij dan niet heft. Maar waarom hij dan nauwelijks heft als u de koppeling helemaal hebt laten opkomen weet ik niet.
Wimsumar
Beste KvW: Tilt de hef andere dingen wel goed?
Henk
Hallo,

Kan je de druk meten
kvw
Allereerst bedankt voor de reacties zover.
Wimsumar: ik heb verder geen machines die ik aan de hef hang. wel heb ik laatst betonnen troggen van ongeveer 100 kilo verplaatst met de tractor, deze heb ik direct aan de hef gehangen en heft hij zonder problemen.
Henk: Ik was inderdaad van plan om de druk te laten meten, ik hoop dit morgen te doen en hoop dat ik daar wat wijzer van wordt.
Wimsumar
Beste KvW:
Quote @kvw:
deze heb ik direct aan de hef gehangen en heft hij zonder problemen.

Kijk, daar wordt ik wat wijzer van.
Er vanuitgaand dat je de hefinrichting niet op trekkrachtregeling hebt staan (omschakelhendeltje "bij de rechterkuit") vermoed ik dat de achterlader te veel aan de topstangbevestiging trekt. Op zich mag dat wel maar bij een ontregelt hefregelmechanisme zou het probleem hiermee verklaard zijn.

P.S.: Drukmeting:
Heb je een hydrauliekaansluiting (bijvoorbeeld voor kiepwagen)? Zo ja, laat dan de olie richting deze externe aansluiting pompen. De motor moet iets afsmoren doordat de olie op volle druk door het overdrukventiel gaat.
kvw
Beste Wimsumar

Dit is erg interessante informatie aangezien het scharnierpunt van de topstangbevestiging vast zat. Ik heb hier enige beweging in gekregen maar deze gaat nog steeds erg stroef (slechts met een vuisthamer beweging in te krijgen). Zou dit (onderdeel van) het probleem kunnen zijn?
Wimsumar
Beste KvW:
Quote @kvw:
Zou dit (onderdeel van) het probleem kunnen zijn?

Ja, die kans is groot.
kvw
Ontzettend bedankt voor de reacties, ik heb het scharnierpunt weer in beweging en hij heft de achterlader nu wel.

Nu is er echter een nieuw probleem ontstaan.
Ik kan de bak niet halverwege stil houden, ik kan hem allen helemaal naar boven heffen. Wanneer ik hem laat zakken gaat hij schokkerig naar beneden en wanneer ik hem tot halverwege wil laten zakken gaat hij schokkerig helemaal naar beneden en heft vervolgens weer helemaal omhoog, waarna hij weer opnieuw naar beneden gaat.

Iemand een idee?
Wimsumar
Beste KvW:
Quote @kvw:
Iemand een idee?

Zoals je de werking nu omschrijft, zo reageert een hefinrichting als deze op diepte(trekkracht)regeling staat.
Zet d.m.v. het hendeltje, achter rechterbeen, de werking op positieregeling.
Wimsumar
Beste KvW:

Dit hendeltje:
)Klik op foto voor uitvergroting).

(klik om te vergroten)

Fordson Dexta
Foto van een Fordson Dexta.
kvw
Beste Wimsumar

Bedankt voor de tip, maar de hef stond al op positieregeling. Ik heb op zowel positieregeling als trekkrachtregeling geprobeerd te heffen en hij reageert op beide hetzelfde.
kvw
Ik heb zojuist ook geprobeerd te heffen met gewicht in de achterlader. Er zat ongeveer 80 kilo in de achterlader en dit kreeg hij niet omhoog. Ook heb ik weer geprobeerd te heffen in zowel positie als trekkracht regeling, dit maakte geen enkel verschil in het heffen
Wimsumar
Beste KvW:
Quote @kvw:
geen enkel verschil in het heffen

Dan weet ik het vanaf deze kant van het scherm/toetsenbord ook niet meer.
Nu komen we waarschijnlijk in de categorie (ab)normale slijtage van hefpomp/hefmechaniek.
kvw
Dat begrijp ik, heel erg bedankt voor de nuttige informatie.

Wel heb ik nog de vraag hoe ik mijn hefmechaniek kan afstellen en wat er te verstellen valt. Wellicht kan ik daar nog iets mee berijken
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!