Illustratie van:

Fordson Dexta - Tik bij heffen

Hallo,

Ik heb een achterlader achter mijn Dexta. Wanneer ik een volle bak met mest wil heffen hoor je een tik waarna de hef stopt. Dit doet hij direct bij het heffen, hij krijgt de bak dus niet van de grond.

Iemand suggesties?

Met vriendelijke groet,

KvW

Deel dit topic

Reacties

jammermaarhelaas
Misschien is het het overdrukventiel van de oliepomp?
Hoor je vanuit de achterbrug een sissend geluid wanneer je de hefhendel omhoog zet en de bak mest blijft aan de grond (een geluid wat je niet hoort wanneer je de hefhendel geheel omlaag hebt staan)?
Zo ja, dan gaat de olie 99% zeker door het overdrukventiel, en dit moet je niet blijven doen, hiermee gaat je oliepomp snel achteruit in conditie en de olie wordt erg warm.

De tik die je noemt komt me niet bekend voor.

Een achterlader kun je soms ook anders instellen (gaten in de centrale balk woordoorheen de pen van de hefbok zit) zodat je de hefboomwerking veranderd en je op die manier of meer gewicht kunt heffen (en minder hoog) of hoger kunt heffen (en minder gewicht).
kvw
Beste jammermaarhelaas,

Ik zat zelf ook te denken aan het overdrukventiel, ik heb deze er ook uit gehaald en schoongemaakt, hierbij heb ik ook het oringetje vervangen. Ik heb gelezen dat je ringetjes kunt plaatsen in het overdrukventiel waardoor hij minder snel "aanslaat" zou dit een oplossing kunnen bieden of is dit onverstandig om te proberen?

Het sissende geluid is mij niet opgevallen maar ik zal hier morgen naar luisteren en geef dan bericht.

De achterlader kan je inderdaad instellen, wanneer ik hem zo in stel dat de hef dicht bij de trekker tilt kreeg hij de bak ook leeg niet van de grond, nu heb ik hem in het gat dat het meest van de trekker verwijderd is, waardoor hij de bak zonder inhoud wel kan heffen.

Bedankt voor je snelle reactie,

mvg
lutje-ford
Ik denk dat het gewicht van de achterlader en lading gewoon te zwaar is om op te tillen als alles 100 procent is kan de Dexta 800 kilo op tillen
Wimsumar
Beste @jammermaarhelaas & @Lutje-Ford: Lees ook de voorgeschiedenis van dit topic:

tractorfan.nl/topic/59095/
kvw
Heb ik ook aan zitten denken. Ik heb als test een landrol van ongeveer 400-500 kilo rechtstreeks aan de hef gehangen om te kijken of hij deze kon heffen. Dit hefte de tractor zonder problemen omhoog. Dit zou toch moeten betekenen dat hij de achterlader met een lichte lading zou moeten kunnen tillen, maar zodra er iets in de bak zit heft hij hem niet meer.

Daarnaast heft de tractor de achterlader wel wanneer hij al in de lucht hangt. Dus als ik de achterlader tot halverwege hef en iemand gaat er in zitten dan kan ik diegene wel tot bovenin heffen.
kvw
Beste Wimsumar,

Bedankt voor het vermelden van de voorgeschiedenis, had ik zelf aan moeten denken. Wel heb ik de meeste problemen in het vorige topic verholpen door middel van schoonmaken, afstellen en vervangen van o-ringen. Het probleem ligt nu puur bij het van de grond heffen van de achterlader.

mvg
johan6640
Ik denk dat er iets niet klopt bij de pomp.als het goed is zit daar ook en pakking of o ring in en als die er uit licht dan heft er ook niet veel want dan raakt er druk kwijt.hoe het pressies zit weet ik ook niet.normaal moet hij de neus in de lucht tillen
Wimsumar
Beste KvW:
Quote @kvw:
dat hij de achterlader met een lichte lading zou moeten kunnen tillen, maar zodra er iets in de bak zit heft hij hem niet meer.

Als de landrol vlot getild wordt, dan denk ik dat de hefwerking gefrustreerd wordt als er iets (de achterlader) in de topstangbevestiging zit.
RPCounty
Dit is gewoon het overdrukventiel wat te licht staat afgesteld. Met een drukklok meten aan je hydroaansluiting, en dan moet hij plm 150 bar geven. Deze ventielen slaan gewoon dor of los, en daarmee is alles afgelopen. zo gauw de belasting weer weg is zal het ventiel weer dicht gaan. Ze zullen niet zoals bij een deutz bv gaan sissen en constant op de max druk blijven pompen.
jammermaarhelaas
@Wimsumar

Oke, bedankt voor de informatie
kvw
Beste mensen,

Het probleem is verholpen! Ik heb het overdrukventiel aangepast met ringetjes en de hef werkt nu volledig naar behoren.

Heel erg bedankt voor alle nuttige informatie!

Mvg

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!