Nieuwe signalisatiewet in België

In België zijn we binnenkort verplicht om rood/wit reflecterende borden,omtreklichten,extra verlichting...te monteren als je breder bent dan 2,55 meter.Om op elk machine afzonderlijk te monteren vind ik vrij duur en het is ook kwetsbaar. Daarom dacht ik aan bv.verplaatsbare of uitschuifbare lichtbalken ed. OOk vooraan de tractor die grote borden monteren is niet alles,heeft iemand daar andere oplossingen voor ? Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Boerenjongen16
In België draaien ze daar wel in door... vind ze nu al goed opvallen. Af en toe té veel, met dit erdoor zijn het net rijdende kermisattracties.
mike_v
Gewoon afneembare platen maken dan?
Een kader met de platen aan en een vierkante koker of iets wat niet kan ronddraaien aan de onderzijde. Op ieder werktuig kan je dan ook een koker lassen/monteren waar de platen op geschoven kunnen worden.

Kun je ze indien nodig ook verwijderen op het veld en heb je maar een setje platen nodig in principe 😉 .

Voor op de trekker zelf zijn er ook stickers, kun je zoals op de foto op de achter spatborden plakken. Weet niet of de afmetingen dan voldoen aan de wettelijke afmetingen, maar dan zien ze toch al dat je moeite gedaan hebt. Is al genoeg voor sommige personen met functie 😉 .
johndeerefendtfan
Haha het gaat idd wel ver hier.. 😛
kerstrunner
@mike_v Platen gaat nog maar de verlichting? Wij hebben ook kleinere trekkers die vrij smal zijn,de wit/rode borden mogen ook maximum 40 cm van de uiterste breedte van het werktuig hangen,dus op de trekker zelf zijn ze te smal
Snaky Bill
Monteren zo de wed voorschrijf there are no shortcuts in belgieen.
mike_v
@kerstrunner Kabeltje leggen is rap gebeurt in de meeste gevallen 😉 .
Tim-MF3080
@mike_v Wij hebben het zo gemaakt 😄
mike_v
@Tim-MF3080
Zijn er wel meer die zo iets in elkaar hebben geknutseld 😉 .
Tim-MF3080
@mike_v Is wel handig en spaart geld uit
DeutzMF
kerstrunner
@DeutzMF :Krte pijn,eenmaal investeren,altijd in orde! Zal waarschijnlijk wel wa kosten
fresheliciouss
Www.boerenbond.be/Portals/2/afbeeldingen/Home/10457_Uitzonderlijkvervoer_2013_06092013_LOW2.pdf

in deze folder staat alles mooi uitgelegd, voor te beginnen..
wij maken onze borden afneembaar. heb je maar een set of 3 nodig, en kan je ze afnemen als je op het veld naast de takken, of afsluitingen moet rijden.. zo spaar je wat uit..
claasxerionfan
Ik zie dat bij belgië veel breedte mankeering, uitzonderlijkverkeer waarom zo veel?
ErDee
@claasxerionfan omdat het in de belgische regelgeving alles of niets is :roll:
mike_v
@claasxerionfan Alles breder dan x meter (kom niet meteen op de juiste breedte), moet voorzien zijn van zulke platen om zonder begeleidend voertuig op de baan te mogen als ik goed ben 😉 .
Daar horen dus alle hakselaars en andere oogstmachines in bijna alle gevallen bij.
claasxerionfan
In nl is alsgoed is alles breeder dan 3meter dan moeten doe borden er op met lichten dat je kan zien dat breeder is dan normaal.
maisboerke
Eindelijk.!!!! De nieuwere tractoren en machines hebben dit af fabriek allemaal al voor elkaar.
Dus waar praten wij over, het oudere materiaal, wat dan ook meestal al lang zijn geld heeft opgebracht.
Wil je hier mee doorgaan moet je investeren, hetzij in nieuw, hetzij in aanpassingen, zodat je weer voldoet, aan de eisen des tijds.
Houdt dit dan ook niet een beetje de concurrentie in de branche in evenwicht. ??????
hobbyboer
Quote @claasxerionfan:
in nl is alsgoed is alles breeder dan 3meter dan moeten doe borden er op

Moet ook al als je machine meer dan 10 of (15?) cm uisteekt buiten de trekker. Dus bv een kunstmest strooier van 240 achter een trekker van 200cm breed moet ook al borden. Collega van mij is al aangehouden en nu zit bijna overal stickers of borden op.
maisboerke
@hobbyboer

Vanaf 2m50 breedte

Additionele informatie:
Voor alles wat breder is als de tractor zijn we wettelijk verplicht om breedteborden met breedtelampjes te plaatsen. En dit zowel voor als achter op de machine,aanhangwagen,dieplader etc. Vanaf machines en/of vrachten die breder zijn dan 2m50 spreekt men over uitzonderlijk vervoer. Enige voorwaarde is dat de vracht ondeelbaar moet zijn. Al onze trekkers zijn vergund om vrachten tot 3m50 binnen de Benelux te rijden. Voor vrachten breder dan 3m50 moet het transport vergezeld zijn van 1 begeleidingswagen, voor vrachten breder dan 4m50 moet men 2 begeleidingswagens voorzien en voor vrachten breder dan 5m00 komt er boven op de 2 begeleidingswagens ook nog politiebegeleiding bij.

Dus let op: Hooi, Stro, Voordroog etc. breder als 2m50 is verboden, dit is namelijk meestal deelbaar.
Op veel plaatsen moet je zelf een ontheffing bij je hebben als je breder bent als 2.50, wij hebben dan ook jaren maar raak gereden, nergens naar gekeken, maar dat is nu voorbij volgens mij.
kerstrunner
Als de machine meer dan 40 cm voorbij de lichten steekt moet je tss 2,5 en 3 meter borden hebben,er moet dan ook bijkomende verlichting aangebracht worden.Als de machine meer dan 1 meter achter de tractor uitsteekt,moet ongeacgt de breedte ook een rood/wit bord aangebracht worden. Breder dan 3 meter moet altijd borden en een vergunning uitzonderlijk vervoer hebben. Breder dan 4,25 meter kan nooit reglementair op de openbare weg,daar krijg je ook geen vergunning voor.
maisboerke
@kerstrunner
Tussen Nederland en Belgie zitten kleine verschillen hierin.
Duitsland is ook weer anders. Maar één zorg minder de nieuwe machines vanuit de EU, van de laatste jaren, voldoen hier voor het grootste gedeelte aan.
Rij dan ook zelf in de maistijd in Belgie, Duitsland en Nederland rond. met een Oostenrijkse machine, welke hoog,breed en lang is.
mf6255
Er zijn ook regels voor de reflecterende borden, ik weet het niet uit mijn hoofd paar er is een regel van hoe breed of hoe hoog de borden moeten wezen! en trouwens, ik vind het een goede zaak!
bert8210
Hoor hier verschillende dingen maar in belgie is landbouwverkeer slechts uitzonderlijk vervoer vanaf 3 meter!! Dus geen borden op machines breder dan 2.55m, dat is de wetgeving uitgezonderd de landbouw. Ik heb ook één set gemaakt die ik kan verwisselen.
bert8210
Kiek
bert8210
Trouwens ook weer typisch dat bijna niemand weet hoe de wet precies is. Zelfs degenen die het straks moeten controleren weten het nog maar half.
kerstrunner
@bert8210 Uitzonderlijk verkeer vanaf 2,55 meter maar je mag 3 meter hebben als: je er enkel mee naar hoeve-veld rijd,je niet sneller dan 30km/ uur rijd en alle beweegbare of afneembare delen moeten verwijdert worden. Vanaf de machine meer dan 1 meter achter de trekker steekt moet je minstens 1 bord hebben,vanaf 3 meter een bord "uitzonderlijk vervoer". Verlichting moet zoals ik hierboven al eens beschreef
hobbyboer
Quote @bert8210:
Trouwens ook weer typisch dat bijna niemand weet hoe de wet precies is. Zelfs degenen die het straks moeten controleren weten het nog maar half.

Gelukkig maar, want als we echt aan alle regeltjes moeten voldoen wordt het knap ingewikkeld.
bert8210
@hobbyboer haha, idd
erik9831
@bert8210

Daarstraks nog gezien bij de MF dealer bij ons in de buurt. Vanaf ../../2010 zijn deze borden verplicht op werktuigen vanaf 2m50. België dus (niet die van uitzonderlijk vervoer, wel de rood-wit gestreepte borden)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4