Aankoop doorzaaimachine kleine loonwerk hobby

Goejemorgen,

Ik sta eigenlijk op het punt om mijn machinepark uit te breiden.
Een vredo doorzaaimachine staat op m'n verlanglijstje
Ik heb een al een kleine klantenkring voor allerlei werkzaamheden ik zou graag ook willen doorzaaien. Het zullen vooral percelen zijn die niet groter als 5 ha zijn. Ik wilde kiezen voor een enkele zaaier gedragen maar daar heb ik een fendt 310 voor staan kan dat?
Wat vinden jullie van dit?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Boer007: Aanschaf kan, maar laat het zaaien maar aan de boeren zelf over: dan is de machine het vaakst in gebruik.
Voor die paar tientjes kun je niet zelf er tijd en trekkeruren in steken.
rickrenault
Moet zat kunnen wij hebben er een renault 75 32 tx 75 pk voor staan
Boer007
@Wimsumar maar hier is de doorzaaimachine eigenlijk helemaal nog niet doorgedrongen tot aan de melkveehouders een enkeling... ook de kleine paardenhouders met de slechte weides ect... daarom zag ik een grote mogelijkheid om dit juist WEL winstgevend te maken
Fendt926Driver
Zit ook als boer zijnde al heel lang te kijken naar een vredo doorzaaimachine maar onder de 3500.- euro krijg je niets. daarbij komt dat de 2e hands markt bijna compleet in handen is van bonhof wilp en vd riet ambt delden. en die weten heel goed de prijs hoog te houden. als een dealer in de buurt er een te koop had en ik belde had bonhof hem al opgekocht
Wimsumar
Beste Boer007
Quote @Boer007:
de slechte weides

Het punt is, het resultaat van doorzaaien valt nogal eens vies tegen en dat krijg jij 'te horen'.
Goed doorzaaien kan alleen in combinatie met doodspuiten van de oude zode. Velen haken dan af.
Als men het doorzaaien zelf doet, blijft men stil bij teleurstelling terwijl jij wel de vergoeding voor de machine (= erg marginaal) + zaaizaadlevering krijgt.

Meer kans heeft een wiedeg met opgebouwde zaaier.
Boer007
@Wimsumar dus jij zou bijvoorbeeld meer uitkijken naar iets van evers graslandverzorging? zowel onkruid aanpakken en doorzaaien.
Fendt926Driver
Misschien is dit iets?
pieto84
Ik vind dat juist een vredo mooi werk levert, mooier dan die evers grass profi. Een trekker met voorop een wiedeg, en achterop een vredo doorzaaier maakt veel mooier werk, en brengt het zaad ook daadwerkelijk in de grond. Dat vind ik het grootste nadeel van de evers, die werkt het zaad niet genoeg in naar mijn mening.
Boer007
@Fendt926Driver het resultaat van die machine heb ik gezien en ook het resultaat van een vredo doorzaaimachine.
Op een grasland waar koeien hebben gelopen zou ik meteen die machine van jou inzetten krijg je weer een mooie grasmat van , zonder koeie flatte ect. maar veels te weinig nieuw gras komt op vind ik. word niet ingewerkt.. vredo werkt mooi op een pasgemaaid perceel ect. werkt het product veel beter in de grond
geertyb0y
Wij hebben al 3/4 jaar een vredo doorzaaier, veel verhuurd en ook veel zelf gezaaid, en nog nooit negatieve reacties gehoord
Wimsumar
Beste Boer007:
Quote @Boer007:
iets van evers graslandverzorging

Ik heb alleen ("gematigde" ) ervaring met Vredo-doorzaai in het verleden maar kan me de populairiteit van de wiedeg-combinaties wel voorstellen.
Ik denk dat je meer hectares te bewerken krijgt (ook geschikt voor vanggewasinzaai na mais!).
DaanHaar
@Fendt926Driver, je kunt hem voor een paar euro huren bij Poppink in Harbrinkhoek. Hier hebben ze een goeie machine en wordt erg veel verhuurd aan boeren in de buurt.
fendt-412
Vredo meent dat er meer zaaizaad ontkiemt omdat het in de grond wordt gezaaid, plantje staat direct ook vast.

Hebben zelf door een dood gespoten zode heen gezaaid. Gras komt er super door. Ivm kweek hebben we dood gespoten.
Heb je alleen last van andere onkruiden, dan kunnen middelen die gras niet doden ook voldoen en komt er wel nieuw gras op waar het onkruid is dood gegaan. Buren hebben met een vredo na een maaisnede gezaaid, dat gras is er ook mooi door gekomen en alle kale plekken zijn mooi opgevuld.

Combinatie van de loonwerker die bij ons heeft gezaaid.
jehan
@Wimsumar wij hebben jaren met een wiedeg van 9 meter breed nagewas gezaaid ..maar dit jaar hebben we een evers cultivator gekocht met zaaibak er op ..werkbrete 5,5 meter ..wiedeg is de schuur niet uit geweest voor nagewas zaaien ..
jehan
@fendt-412 wanneer is er bij jullie met deze comby gezaaid?
fendt-412
@jehan
Half september geloof ik.
Eerst gras dood gespoten, 3week na doodspuiten schoon gemaaid en geharkt en vervolgens ingezaaid.
Op dezelfde dag ook bouwland ingezaaid. Kan geen noemenswaardig verschil ontdekken. Kijkt al mooi groen over het land heen.

Zijn ook een aantal boeren geweest die het een paar week eerder hebben gedaan door dood grasland. Waren er goed over te spreken.

Loonwerker heeft er aardig werk mee gehad. Weet niet of het een hype is momenteel. Als we weer grasland willen vernieuwen, en de percelen er redelijk vlak bij liggen zouden we dit wel weer sterk overwegen. Wat dit kost per hectare zouden we met ploegen-zaaien alleen al kwijt zijn aan brandstof.
jehan
@fendt-412 dood spuiten en dan zo zonder krabben zaaien geeft vaak problemen met verrottings bacterien van het dood gespoten gras ..het nieuwe gras kan er mooi opstaan en dan opeens doodgaan door die bacterien hebben we een paar keer ervaren ..
jehan
Wij hebben sinds kort ook zon combinatie als op dat filmpje ..hebben de oude vredo doorzaaier hier op ingeruild
fendt-412
@jehan wat bedoel je met krabben? de wiedeg?
jehan
@fendt-412 ik bedoel met krabben die wat die trekker in de front hef heeft
Wimsumar
Beste Jehan:
Quote @jehan:
cultivator gekocht met zaaibak er op ..werkbreedte 5,5 meter ..wiedeg is de schuur niet uit geweest

Ja, dat 'succes' (van de cultivator) is te danken (wijten) aan de onaflatende gedachte van maistelende veeboeren dat de maisstoppel met 'barstende geweld' bewerkt moet worden. 😞
jehan
@Wimsumar nou ja bartend geweld haha..boeren zeggen gewoon voor dat bedrag kunnen we zelf geen land meer lostrekken
casepuma
@jehan Hoftijzer de oude doorzaaimachine alweer verkocht??
jehan
@casepuma denk het staat niet meer op de site
casepuma
@jehan Die wie jullie nu hebben is ong.4,40mtr.??,zag dat olminkhof 5,80mtr. heeft maar deze machines zullen nog wel aardig prijzig zijn ofniet.
jehan
@casepuma ja kosten nogal wat ja ..maar als ik zie hoeveel weides er slecht aan toe zijn na afgelopen seizoen gaan we ervan uit dat ie in het voorjaar geregeld gebruikt zal worden
fendt-412
@jehan
ah ok. Wij hebben wel eerst het dode gras afgemaaid en op de mestbult gedumpt. Hark niet te ondiep gezet, gras was al mooi dood dus trok nog wel aardig wat los.
Als je er weinig aan doet ben ik bang dat de boel verstikt.
Kamps
Doorzaaien werkt. Meestal in het najaar beter dan in het voorjaar is mijn ervaring
fendt-412
Bijna al het graslandonderhoud moet je in het najaar doen. In het voorjaar groeit het oude gras te hard waardoor het jonge spul geen kans krijgt. Kan op droogte is in het voorjaar ook groter.

Met onkruidbestrijding is het ook beter om dit in het najaar te doen. Sapstromen in de planten gaan dan richting de wortels waardoor deze beter afsterven. Hierna beetje doorzaaien zodat de kale plekken opgevuld worden en je kunt er weer een paar jaar tegen aan.
Boemrang
@Boer007
Als je zin hebt om zo'n doorzaaimachine te kopen, gewoon lekker doen, enne die tractor kan het wel hebben...
arkel803
Als je iets voor jezelf wil, is het denk ik slimmer om een graslandsonderhouds machine te kopen, zoals bijvoorbeeld een evers,apv,he-va.... werkt veel efficienter dan een vredo doorzaaimachine omdat, deze machines meerdere werkzaamheden in een werkgang doen
Inter724
@jehan

Waar heb je die oude Vredo doorzaaimachine ingeruild?
Pascal
Ik ben er zelf ook mee bezig.
Heb diverse machines gezien en contact gehad met verschillende dealers.
Als je écht goed wil doorzaaien dan kan dat maar met 1 machine en dat is de Vredo. In combinatie met een wiedeg in de fronthef, zoals hierboven in het filmpje, heb je dé perfecte combinatie.
Maar dit kost ook wat, de vredo's zijn flink aan de prijs.
Dus zul je wel voldoende hectares moeten hebben om tegen de graslandonderhouds machine's op te kunnen die relatief een stuk minder geld kosten.
Maar het werk en de effectiviteit is met een vredo/wiedeg vele malen beter.
jehan
@Inter724 bij hoftijzer ijzerlo ..maar staat niet meer op hun site
daan knol
Wij hebben de loonwerker gehad met een evers grassprofi en hebben zelf met een vredo doorzaaimachine een paar stukken gedaan, bij ons werkt de evers beter alleen het grootste nadeel er van is dat je er moeilijk kleine hoekjes bijv mee kan inzaaien!
jehan
@egesink staat niet meer in de schuur zag ik vanmorgen ..
egesink
jehan

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
40
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
47