Ervaringen John Deere 459 hooipers, Kleine balen

Ik heb er eens over zitten denken om een pers aan te schaffen met een iets breedere bek dan wat ik nu heb, en wat meer capaciteit en ben ben ik een JD 459 pers tegen gekomen,(bek van 2 meter) maar ik de techische specificatie staat dat je 45kw (61pk) aan da aftakas nodig bent, dit kan net met onze trekker, maar dan zou hij niets over hebben, zijn er mensen die ervaring hebben met deze persen, en ben je die pks werkelijk nodig of kan het makkelijk met 60 pk aan de aftakas. Ik pers nu met een New Holland 377 pers, die kan hij makkelijk aan.

Deel dit topic

Reacties

mdoornekamp
Denk dat jouw trekker het wel aan kan. Wij hebben ook een 459 met hydraulische Farmhand verzamelwagen. Hydrauliekpomp wordt via vliegwiel aangedreven en vraagt dus ook vermogen. Wij persen met een MF 595 en die kan het makkelijk aan. Is 90 pk op de motor. Ik denk dik 75 op de aftakas want hij is al oud. Misschien dat je niet helemaal de maximale capaciteit er uit haalt. Je krijgt dan een paar slagen meer in een pak. Je maakt dan wel mooiere en stevigere pakken.
bert8210
@mdoornekamp even off-topic, wat zijn je ervaringen met de farmhand, ik zit eraan te denken er een te kopen. Is de werking goed als de balen rap uit het perskanaal komen? Zijn er andere dingen waar op te letten?
mdoornekamp
@bert8210 De Farmhand stamt uit een tijd dat persen nog niet echt snel waren. Als de pakken rap uit het perskanaal komen heb je meer storing. De lengte van de pakken moet dan heel constant zijn. Maar dat is meestal niet zo bij snelle persen die een paar dikke plakken in een pak slaan.

De afstelling van een Farmhand moet sowieso perfect zijn anders loopt het niet. De opduwer loopt in rollen die meestal versleten zijn. Ook de gelijdebanen van de rollen zijn vaak versleten. Ook de hydrauliek geeft vaak problemen bij de oude machines. Het is een systeem met veren en palletjes omdat elektronica er toen nog niet was.
bert8210
@mdoornekamp oke, maar als je trager rijdt zijn de pakken gelijker en komen ze er niet zo snel uit, maar met een verzamelslee gaat dat ook nie meer dan, is het dan beter met een farmhand? Wat zijn jullie ervaringen dan?
mdoornekamp
@bert8210 Als de Farmhand in goede conditie is en goed afgestemd is op de juiste pakkenlengte kun je bijna storingsvrij werken. Wil je hem professioneel gebruiken of voor hobby
bert8210
@mdoornekamp de farmhand ziet er goed uit op foto, heb hem nog niet kunnen gaan bekijken van dichtbij. Het is begonnen als hobby, ik schat zo'n 10000 pakken op jaarbasis nu ongeveer. Worden er ieder jaar toch meer.
mdoornekamp
@bert8210 Vooral de opschuiver mag niet te veel speling hebben. Gebruik je hydrauliek van de trekker of met pomp op de pers.

Als de hydraulische schakeling versleten is kun je er zelf ook 2 electrische ventielen op bouwen. Je kunt het systeem dan ook veel nauwkeuriger afstellen.
bert8210
@mdoornekamp er is een pomp bij voor op het vliegwiel. De wagen zou achter een claas dominant komen, is nu ook niet echt een moderne pers
mdoornekamp
@bert8210 zo'n pers kan ie wel bijhouden. Mits in goede conditie. Onderdelen zijn schaars want ze worden al jaren niet meer gemaakt.
bert8210
@mdoornekamp oke, bedankt voor de info
CaseCS130
Is het die 459 die op Pro veiling wordt geveild?
goeiedag eem
@CaseCS130 ja wel zo een als op proveiling staat, dat lijkt me wel wat maar ben nog gewoon aan het rond kijken en hier en daar wat info aan het winnen
CaseCS130
Oké, die op pro veiling heb ik bekeken maar die valt niet mee denk ik. Heeft al een poosje stil gestaan volgens mij.
goeiedag eem
@CaseCS130 heb hem niet bekeken, maar als ze een poos stilstaan hebben maakt me niet zoveel uit, iedere pers die je 2e hands koopt moet je toch na kijken en dat is voor mij geen probleem, maar denk dat het net ietsje teveel wordt deze pers, en dat ik kwa capaciteit er niets op vooruit ga, alleen dat ik een breedere pickup heb, maar dan maak ik de wel wat bij de pickup aan van de new holland die we nu hebben, heb ik ook dit winter helemaal gereviceerd, dus ben er aardig bekend met hooipersen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
23