Mestprobleem

Hallo,

Ik ben 5 havist en moet dit jaar een profielwerkstuk maken. Ik doe het over biogas met mijn groepje. Als iemand hier bruikbare informatie/gegevens/weetjes over heeft zou ik die graag willen ontvangen.

Maar mijn vraag.
Ik ben op dit moment bezig met het onderdeel digestaat (restproduct van biogasinstallatie). Dit digestaat kan op verschillende manieren bewerkt worden (hygieniseren, scheiden, drogen en korrelen, dunne fracftie indampen, dunne fractie bewerken met ultrafiltratie en omgekeerde osmose enz.) Nou is mijn vraag waar ik nog niet goed uit kan komen aan jullie: Wat zijn de verschillen in digestaat en gewoon mest? Wat is precies het mestprobleem? fosfaat overschot!? dunne fractie het beste voor het land? En wat kan een biogasinstallatie/digestaat hierbij betekenen?

Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen 😄
Alvast bedankt

Sjoerd

Deel dit topic

Reacties

Groothengeveld
Digestaat is de mest nadat het door de biogasinstalatie is geweest. Het voordeel van het scheiden van de dikke en de dunne fractie is 1). minder ruimte nodig voor opslag 2). na het scheiden kun je de dikke fractie in boxen strooien. Dat laatst punt is vooral het sterkste. Je kunt eens naar Bauer heen bellen, die verkopen dat soort producten. En anders eens een gesprek aanvragen met H.O. uit Lintelo
jehan
@Groothengeveld dikke fractie in boxen ..hmmmm hoorde al van heel wat boeren die problemen kregen met schimmels in de boxen
Groothengeveld
@jehan klopt, er zijn veel boeren die er problemen mee hebben. Ook veel boeren zijn er wel tevreden mee. Is echt een kwestie van meningen. Wat wel belangrijk is: zonder dikke fractie strooien kan een mestscheider niet uit.
lintelll
@jehan @Groothengeveld
Op internet word ervaak gesproken over om de dikke fractie naar landen te brengen met een fosfaat tekort. Hoe zit dat dan hier met het overschot? en zitten er geen stoffen in de dikke fractie die wij wel nodig hebben? is de dunne fractie goed genoeg voor het land? of is de kwaliteit daarvan laag?
Groothengeveld
Van meststoffen weet ik het fijne niet. Neem anders eens contact op met mensen van de WUR, Dhr. van Netten enz. enz.
Dikke fractie in boxen is niet voor alle boeren weggelegd.
Vooral diegene die het eerst inkuilen en daarna gebruiken moeten er wel secuur aan zijn, als je al broei en schimmel hebt in je mestkuiltje, en je gebruikt dat in je boxen....het resultaat laat zich raden, dus @jehan als je iemand spreekt die die problemen heeft.....is hij dan secuur genoeg?

Het is net als met een mengkuil, het is een vak apart, maar doordat er veel mensen niet secuur mee omgaan zijn er mensen die er problemen mee krijgen en daardoor kan het een slechte naam krijgen.
@lintelll
correct me if i am wrong;
in nederland hebben we een fosfaat overschot, dus er zal wat 'weg' moeten.
Maar omdat er steeds minder fosfaat in de mest zit, door 'het voerspoor', wordt 1m3 exporteren wel een steeds duurdere aangelegenheid, je rijdt hetzelfde aantal m3 weg, met minder fosfaat, dus het wordt interessant om de mest te concentreren, dikker te maken.
Misschien dat een biogasinstallatie dat ook kan?
En als ik het goed heb;
digistaat ruikt minder dan mest?
Afgelopen week bij Dresden bij een biogasinstallatie gestaan, 100% mest, dat rook helemaal niet.
Aanvoer was ondergronds, en afvoer van digistaat was vrijwel geurloos.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
34