Toekomst melkveehouderij

Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier.
Ik had een vraag want ik moet nu kiezen wat voor een ik richting ik ga.
Maar ik wil geen metaal en geen bouw dus er is geen toekomst voor mij op deze school.
(Zit nu in klas 2 basis) en wil melkveehouderij richting op en dacht dat helicon Nijmegen ,een goede school was wat is jullie mening over helicon.
En is er een toekomst voor mij om zelf een bedrijf over te nemen of opstarten. Wij hebben thuis niets! Of bij een melkveehouderij te gaan werken.

Deel dit topic

Reacties

fendt818vario
Je kan beter eerst Vmbo afmaken en daarna Mbo melkveehouderij.
mf gek
Met een grote zak geld kom je een heel end.
JohnDeere5720
@mf gek Alles is van mij.............. samen met de bank dan 😉
Jantjecase
Jullie zeggen dat zelf niet mogelijk is? Maar bij een melkveehouderij werken ook niet of dat wel?
mike_v
Een eigen bedrijf opstarten, geef ik je zo'n misschien 1% kans op slagen. De banken zullen je er nooit je geld voor willen lenen.
Overnemen zal ook moeilijk zijn. Veelal om dezelfde reden, waar ga je het geld halen?

Als je echt op een boerderij wil gaan werken, kun je denk ik het best een groot melkveebedrijf zoeken en daar als werknemer beginnen.
john deere 4755
@Jantjecase bij een melkveebedrijf gaan werken zou wel kunne maar om er zelf een optestarten kost wel wat
Ritchie
Haal eerst maar eens je papieren en diploma's. Dan is er altijd wel werk...
Oldtimer-fan
Haal eerst maar eens een diploma. Daarna kun je nog alle kanten op. Misschien denk je over 2 jaar heel anders over wat je in de toekomst wil gaan worden/doen.
Jantjecase
Ritchie dat is nu het grootste probleem welke kant ga ik op metaal of helicon en daar dieren? En wat is jullie ervaring met helicon hoor nu veel negatieven dingen over helicon
DieterL
Als je de metaalkant op gaat, kun je in de mechanisatie aan de slag.
Monteurs zijn er nu al tekort, goede techneuten kunnen altijd werk vinden..

Maar wat trekt je zo sterk aan boer zijn?
Zelfstandig ondernemerschap / werken met dieren / werken met grote machines?

Er zijn altijd leuke en minder leuke kanten aan een baan...
Jantjecase
@dieterl ik ben niet precies genoeg voor metaal.
En het met de de dieren,buiten en ook de machines. En het kantoor werk en het slechte weer en lange dagen maakt mij niet uit!
Hoe doen jullie dat met die naam blauw maken
Fendt_John Deere
Als je nu metaal ga doen, kan je zelf constructiee maken en onderhouden.;)
Jantjecase
Dat klopt maar ben bang dat het examen stuk voor metaal niet lukt en dat ik dan op het mbo tekort kom tegen over jongens die al een dieren opleiding gedaan hebben en die dat thuis hebben of is dat niet zo
EA_MF
Zonder diploma's hoef je sws niet aan te komen bij een bank voor een lening om een bedrijf vanaf 0 op te starten in NL naar het schijnt. schijnbaar is dat met een HBO nog iets makkelijker als met MBO, maar blijft het knap lastig. maar tegenwoordig komen er steeds meer bedrijven die niet meer zonder vast personeel kunnen vanwege bedrijfsgrootte, waar je dan dus waarschijnlijk prima aan het werk kunt.
JD5620
Quote @JohnDeere5720:
de bank
is je beste vriend 😉
JD5620
Quote @Jantjecase:
mbo tekort kom tegen over jongens die al een dieren opleiding gedaan
er zijn genoeg jongens/meisjes die eerst een ander opleiding deden en toen op het Mbo een veehouderij opleiding doen.

Maar hoe graag wil je boer worden?? Als je echt boer wil worden kan dat als je alle kansen maar aangrijpt. je kan beter in het buitenland je geluk zoeken, in nederland is het bijna onmogelijk om een bedrijf te beginnen.
Jantjecase
Jd5620. Ik wil heel graag boer worden maar als er geen kans is is het zonde om de opleiding te doen lijkt mij,en ik wil echt gewoon naar elk land als het maar kan liefst niet naar de Oostblok of Spanje maar dat zie ik dan wel.
auke6630
Als je het echt wil en echt er voor wil gaan moet je het gwn doen, motivatie en doorzettings vermogen daar kom je ook al een heel end mee
Jantjecase
Heb overlegt met me ouders ga meelopen op het helicon kijk is wat het is hoop geen dier knuffel.bedoeling we gaan het zien en ga nog meer op zoek naar een melkveehouder die iemand zoekt tot nu toe alleen aantal keer meegelopen zeg maar .
Ritchie
Quote @EA_MF:
zonder diploma's hoef je sws niet aan te komen bij een bank voor een lening om een bedrijf vanaf 0 op te starten in NL naar het schijnt. schijnbaar is dat met een HBO nog iets makkelijker als met MBO, maar blijft het knap lastig

Ja, vindt je 't heel gek?
EA_MF
@Ritchie persoonlijk? nee, absoluut niet, bank moet zekerheid hebben om geld terug te krijgen, en daar hebben ze groot gelijk in. helaas voor de mensen die dan zelf een bedrijf op willen zetten, maarja, t is niet anders.
Jantjecase
Ga zeker gewoon diploma's halen!
Wel fijn dat jullie zo snel reageren dank daarvoor
Dion
Tja werk krijgen zal lastig worden ik kheb ongveer hetzelfde als jou alleen trekt mij meer het loonwerk en akkerbouw maar ik heb ook moeite gehad met werk zoeken om überhaupt wat tegaan leren een tip ga eerst werk zoeken zodat je de bassis leert ik werk nu een half jaar bij een akkerbouw bedrijf en ik heb al donders veel geleert in korte periode ! En diploma's halen is altijd handig !
hummy
Je bent al goed bezig want je weet wat je niet wil. Gewoon melkveehouderij doen als je dat leuk vind. Ik had ook niets thuis en ben naar buitenland gegaan.
selten
Quote @EA_MF:
schijnbaar is dat met een HBO nog iets makkelijker als met MBO, maar blijft het knap lastig.

De kans dat iemand met een HBO een goedlopend bedrijf heeft, is groter als iemand met een MBO.
selten
Ik zou als ik jou was je hart volgen, waar die je heen lijdt. Gaat dat richting veehouderij, dan volg je veehouderij. Net wat jij leuk vindt. Je kunt het ook zo bekijken, die grote boeren komen er meer, daar kun je dan aan de slag. Heb je niet de zorgen om het bedrijf, wel het werk wat je wil doen, en je verdiend redelijk ermee. Ook heb je geen last van mindere of betere tijden. Gezien de omstandigheden lijkt het mij dat als je zelf een bedrijf wilt, je iemand moet hebben die met veel geld erin wil... En dus een goed plan. Als jij aankomt met een MBO veehouderij met een simpel plan van bijv. Ik wil 60 koeien daar en daar gaan houden. Zullen ze minder vlug van plan zijn jou te ondersteunen. Als jij aan de bank kunt laten overkomen dat jij weet van bedrijfsvoering en dat jij vlug je geld ermee kunt verdienen, dan krijgen ze meer interesse. Maar desalniettemin, de kans dat je als boer zijnde goed verdiend is klein. En dat je de markt goed in kunt komen is ook niet zo groot. Ik denk dat bij een bedrijf werken een goede oplossing is, in mijn ogen worden bedrijven groter, geleid door bijv. een HBO student, en MBO studenten die veelal het werk in de stallen doen. Dit niet minachtend bedoeld, maar bedrijfsvoering is redelijk lastig, als ik zo de vooropleiding hoor, dan denk ik dat je jezelf 2 keer achter de oren moet krabben of je echt 100% zeker bent dat je een bedrijf kunt leiden, met de bijbehorende financiele taken en alle regelingen.
Snaky Bill
@ jantjecase,
ik zou middelbare landbouw school gaan doen , en dan bij Kees van der Veldt in Middenmeer stage gaan lopen die heeft 4 leuke doughters en melkt 280 koeien. en drie hakselaars ;claas nog wel.
Jantjecase
Selten het fijne is dat ik nu bij een klein mechanisatie bedrijf en kwekerij daar komen veel melkveehouders loop weleens mee meet een melkveehouder maar die heeft geen werk voor mij dus als hij nog een collega weet meschien zo!
JohnDeere5720
Quote @Snaky Bill:
4 leuke doughters

Altijd belangrijk!!! 😉
erik9831
@selten In België hebben wij 3 richtingen in het middelbaar. ASO dan TSO en dan BSO

ASO: het moeilijkste dat je kan doen
TSO: een stapje lager, maar goed genoeg voor universiteit
BSO: de laagste stap maar met een 7de jaar kan je ook universiteit doen.

Maar het wilt niet zeggen dat iemand met een BSO diploma niet het werk kan doen van iemand met een ASO. Je hebt een diploma nodig, maar uiteindelijk is er nog 1 ding veel belangrijker dan dat stuk papier. Je kan het of je kan het niet ... Of je nu ASO of TSO gedaan hebt, je kan ook serieus op je bek gaan. Het kan zijn dat iemand van BSO veel beter werk kan leveren en een veel beter leider is. Het zit allemaal tussen je oren en in je genen voor de rest maakt die vod papier op dat moment geen bal uit.

Kent iemand het programma 'First time Farmer' ??? Is een programma dat hier momenteel loopt in België en gaat over mensen die boer willen worden op zeer jonge leeftijd. Er zijn mensen die van thuis uit een boerderij hebben maar er zijn er ook bij die dit niet hebben. iedere week zijn er 3 nieuwe boeren die hun verhaal kunnen doen en die gevolgd worden voor een paar maanden. Zoek de afleveringen maar eens op ofzo via youtube. Is een zeer goed programma.
JohnDeere5720
Quote @Jantjecase:
Hoe doen jullie dat met die naam blauw maken

dat doe je door op dat gele tekst ballonnetje rechts van iemands naam naast de tijd van wanneer het geplaatst is te klikken.
ValtraT202
@Snaky Bill haha zullen we daar maar 2 van maken volgens mijn en er is er al 1 bezet
Boemrang
Quote @JD5620:
de bank
is je beste vriend ;)

Heb ik thuis ook, hier worden dan zeer veel en belangrijke zaken besproken.... 😃
selten
@erik9831
In nederland hebben wij op de middelbare school 3 niveau's. VMBO, HAVO en VWO.
VMBO als zijnde 'middelbaar', is onderverdeeld in 4 niveau's. Basis, Kader, Gemengd en Theoretisch. Waarbij Basis zich vooral richt op met de handen werken en dergelijke, gezien het feit dat je als boer, vooral in deze tijd, echt ondernemer moet zijn lijkt het mij niet echt handig als je de boekhouding moet laten doen enzovoorts. Ook is het natuurlijk makkelijk als je zelf zoveel mogelijk kunt doen. Immers boer zijn is het grootste deel wel dierverzorging, maar vergeet niet dat je als veehouder hoogstwaarschijnlijk een landbouwtak hebt. Er moet dermate veel kennis opgeslagen worden in je hoofd, over eigenlijk vanalles om goed te kunnen boeren, dat je het moeilijk gaat krijgen met een eigen bedrijf. Ik ken de jongeman in kwestie niet, maar generaliseer even. Boer zijn is immers niet zo simpel als altijd maar even de dieren een schep brokken geven.

Dat het tussen de oren zit dat klopt, maar dat er wel gezegd mag worden, is dat wat ik hier veel zie, de 'slimmere' boeren (afgaand op opleidingsniveau en manier van praten) een mooier bedrijf hebben (qua formaat en hoe goed het wordt bijgehouden). Boeren in deze tijd is echt ondernemen. Van alleen je dieren voeren red je het waarschijnlijk niet, met daarbij dat je dan zelf de risico's loopt. En heel eerlijk, tijden worden beter en slechter, dan kun jee winst of verlies maken, maar wanneer je bij een bedrijf werkzaam bent, krijg je toch wel je salaris. En je doet wat je wil doen, bij de dieren zijn. Immers even weer op opleidingsniveau afgaand, die jongen wil in de praktijk aan de gang. Die theorie maakt m weinig uit. Dat betekend dus ook dat hij hoogstwaarschijnlijk boekhouding enzo niet wil...
erik9831
@selten Boer zijn is inderdaad meer dan enkel maar werken tegenwoordig. Zoals je het zegt, er zijn enorm veel dingen die je moet onthouden. Iedere dag is een nieuwe dag waarmee je te maken krijgt met nog nieuwe regeltjes 😄

Mijn grootouders zijn altijd bezig geweest met witloof en hebben ook altijd zelf hun papierwerk gedaan, zonder boekhouder. Maar ik merk nu al soms op dat dit ook niet echt de juiste oplossing was. Ik heb voor mijn eigen zaak een boekhouder, ook al heb ik diploma boekhouding/bedrijfsbeheer. De reden hiervoor is omdat er zoveel regeltjes zijn op vlak van boekhouding, dat het niet bij te houden is. Mijn grootouders die zonder werkte, hebben veel meer belastingen moeten betalen, minder dingen afgetrokken ... Uiteindelijk zou de boekhouder hun heel veel geld hebben kunnen uitsparen.

Maar uiteindelijk, als je niks hebt zal je ook niks kunnen opstarten of overnemen. Je zal inderdaad heel hard moeten knokken om er te komen. Tegen dat je er een beetje bent, is het tijd om aan je volgende generatie te gaan denken.

Ik ben ook gestart als zelfstandige een 3 jaar geleden, ok ik heb minder nu als een vast loon, maar ik amuseer mij een pak meer. Vroeger kwam ik depri thuis en ging ik depri werken. Op geluk staat in mijn ogen geen prijs ...
auke6630
@hummy u had thuis niks en nu een melkveebedrijf in buitenland?
Wimbo
Je bent jong en je wil niks. . .
johan6640
Veehouder zijn houd veel meer in dan als je denkt.als ik jou was zou ik bij en groot melkveebedrijf gaan werken.
Husqvarna
Er is werk zat in de melkveehouderij, zeker in het buitenland, kun je zo als herd manager aan de slag. Een opleiding doen die je echt interesseert.
ronald73
Quote @Husqvarna:
Er is werk zat in de melkveehouderij, zeker in het buitenland, kun je zo als herd manager aan de slag

Juist, ga naar het land waar je wilt boeren in de toekomst. Kijk of het wat is om ook echt voor jezelf te beginnen, als manager kom je aldaar in contact met mensen die je verder op de huppel kunnen helpen.
JD5620
@Boemrang 😃 hele belangerijke zaken, mwa soms dan 😉
Snaky Bill
@valtraT202, zou best kunnen dan heb ik van der Veldt z`n schoondochters ook meegeteld,maar ze reden allemaal tractor die vrouwen en op de shovel en met de bobcat. Ben maar snel naar AAd van Arkel gegaan maar die hebben ook dochters,
Jantjecase
Heb zo te horen nog een lange weg te gaan we gaan zien wat de toekomst brengt en nu veel informeren
De opleiding ga ik op het helicon denk ik wel doen
En ik weet dat er veel geld en papier werk bij komt kijken het is zeker geen rozengeur en manen schijn.
ValtraT202
@Snaky Bill Ja daar heb je wel een punt 😄 spreek ze af en toe nog wel is in de kroeg
mf gek
Je kunt het beste gewoon bij een melkveehouder aan de slag gaan. zelf een bedrijf beginnen is ten eerste bijna onmogelijk, ten 2e heb je als werknemer weinig last van al het papier werk.
anonimi1
@Jantjecase ik zit in precies het zelfde straatje. doe gewoon een opleiding die je leuk vind. Zorg dat je een veehouder kan vinden die het werk in principe alleen kan doen maar soms wel iemand nodig is. Vaak heb je het in de zomer wat drukker en in de winter wat rustiger waardoor je veel kan leren terwijl je werkt. ik heb het geluk gehad dat ik deze veehouder heb gevonden. Boer van 30 met 160 koeien geïnversteerd in de stal met 2 robots, maar qua machinepark is het gewoon naadje. je moet dus niet direct afgaan op die ene boer die alles zelf doet met 2 dikke case-en op de dam waarbij hij dus minder tijd heeft om ook wel eens wat uit te leggen. ik zelf verwacht na enige tijd bij de boer waarbij ik nu werk fulltime in dienst kan omdat hij plannen heeft het om opfokken van jongvee niet meer te laten doen en wat meer landwerk wil gaan doen omdat ik daar nu al enige tijd loop en de klik goed is. zoiets moet je ook hebben, succes met het zoeken. en denk als je aan het werk bent bij een veehouder nog wel vaak aan van vind ik het nog leuk, zo ja. prima, zo nee toch overwegen om eventueel weer op zoek te gaan naar een andere boer!
Snaky Bill
@ valtra T202,
Graag gedaan doe ze de groetjes , en denk er om in je eigen blijven investeren,dan kom je het verste.als je what wil weten je hebt me mail adress.
yannes95
Helicon geen goede ervaringen mee ik zit nu op koning willem 1 maar hoor dat het roc prinsentuin een goede achool is
hummy
@auke6630 Ja, heb na de mas een jaar dienst plicht gedaan en daarna 4jaar bij een boer gewerkt in Nederland. Dat was wel mooi en ik verdiende ook wel goed, maar ik wilde boer worden. Toen naar Nieuw zeeland voor een jaar, Weer in Nederland, wilde ik zo snel mogelijk weer terug naar nieuw zeeland. Daar 2jaar voor boer gewerkt en mijn Nederlandse partner ontmoet en nu ruim 13 jaar verder zijn we eigenaar van een bedrijf terwijl we met niet veel geld hier naartoe zijn gekomen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
49
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
13