Keuze type verdeelmolen

Onze verdeelmolen van de giertank is deels versleten. De mesjes zijn onder de draaiende plaat weg gekomen, de pennetjes die de mesjes vast houden zijn helemaal weg gesleten. Wonderbaarlijk is de verdeler niet verstopt geraakt en hebben we het niet gemerkt. Mesjes stonden netjes rechtop langs de wand.
Gaat over dit type: slootsmid.nl/uploaded/Bemesting/…

Waarschijnlijk zal er een nieuwe plaat incl mesjes in de verdeler moeten. Nu zit ik alleen te twijfelen om er niet een kruisverdeler als in onderstaande afbeelding in te zetten.

tractors-and-machinery.com/media/5/…
slootsmid.nl/uploaded/Bemesting/…

Moet de mest trouwens alleen door het kruis naar de slangen toegevoerd worden of mag heel de verdeelpot gevuld worden met mest?
Op de site van Vogelsang staat namelijk een filmpje dat de mest alleen door het kruis naar de slangen gepompt wordt.

Mij lijkt het voordeel van zon kruisbalk dat er geen mesjes los kunnen raken.
Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen met zon type verdeler zijn tegenover een draaiende plaat met losse mesjes.

Deel dit topic

Reacties

ford8630power
Wij hadden ook Kaweco verdeler waarin ook zo'n plaat met mesjes zat. Was altijd een drama, heel vaak uitlopen verstopt gehad onderaan en ook mesjes los in de verdeler. In de Duport verdeler die we nu hebben zit ook zo'n kruis, was een wereld van verschil is dat! Het mooist is wel dat het kruis los blijft en dus niet teveel mest in de verdeler zelf gaat zitten, want dat vreet gigantisch vermogen. Jullie hebben een snijkast op de tank zitten dus dat moet wel goedkomen.
wibe
Alle mest moet door het kruis heen. Maar dat bevalt ons thuis prima. We hebben er ook z'n slootsmid op zitten en hebben bijna nooit verstoppingen. Het bevalt ons prima
Wimsumar
Beste Fendt412: Je vraagt: "Moet de mest trouwens alleen door het kruis naar de slangen toegevoerd worden of mag heel de verdeelpot gevuld worden met mest?"

Ja, dat moet anders zoekt de mest de weg van minste weerstand en krijgt een groot aantal uitlopen niets.
fendt-412
@Wimsumar
zit wat in. Alleen met zon draaiende plaat met mesjes wordt ook maar 1/4 van de gaatjes afgedekt. Veel last van verstoppingen hebben we niet.
Wimsumar
Beste Fendt412:
Quote @fendt-412:
verstoppingen

Bij vrije doorstroming zouden de slangen recht onder de verdeler de meest mest naar zich toe 'zuigen' terwijl de langste slangen naar de buitenste elementen nauwelijks aan bod komen.
Deutz 8006spezial
Wij hadden tot voor kort die snijverdeelmolen, altijd verstopt. Ondaks dat we een voorsnijder op de tank hadden . tegenwoordig hebben we een kaweco met snij mesjes, deze is zonder de voorsnijder voor op de tank, nog nooit vast gezeten
fendt-412
Vast zitten is het probleem opzich niet. 3/4 van de mest komt eerst in een bezinkput en gaat daarna met een centrifugaalpomp de mestsilo in. Ben je veel troep al wel kwijt. Zit ook nog een voorsnijder op de tank, dat gaat wel goed denk ik.

Hebben sinds dit jaar zand in de boxen. Slijtage is opzich niet zo erg, alleen heb er geen trek in dat mesjes door de wand van de verdeler heen snijden. Zijn we verder van huis.

Lossnelheid gaat niet erg omlaag omdat de mest maar door 1/4 van de gaatjes wil ipv 3/4? Zit een vacuumpomp achter, smoort makkelijker af dan een verdringer.
hobbyboer
@fendt-412 Kun je niet alleen nieuwe pennetjes in de plaat zetten? (lassen)
Heb ik ook gedaan, stelt niet zo veel voor: Aan de bovenkant even het lasje eraf slijpen en dan tik je zo het (restant van het) pennetje naar beneden. Nieuwe erin tikken, lasje erop, klaar 😄
Ik heb de oude messen er weer in gepropt, misschien dat de volgende keer wel nieuwe erin moeten?
fendt-412
@hobbyboer
wil misschien ook nog wel ja. morgen eerst maar eens kijken of het spulletje nog recht is. Die plaat is al wel een aardig weg gerot. Doen er na elke snede een tank water door, maar roest toch nog wel aardig, kon er hele stukken af tikken.

Slijtplaat op de bodem is wel zo krom als een hoepel. Zit vast met bouten aan de bodem, hoe die omhoog heeft kunnen komen..
Favorit614
@fendt-412
bij vogelsang verdelers zitten de messen op het kruis met inbusboutjes vast.
Dus als deze zover versleten zijn dat de messen er los onderhangen, ben je te laat geweest met vervangen vd messen.
Kan zijn dat bij Slootsmid deze met een paar paspennen er los onder hangen, maar lijkt me vreemd.
fendt-412
@Favorit614
mesjes hangen er los onder, zit niet met inbus vast.
De draaiende plaat waar de messen onder zitten kun je naar beneden draaien zodat de mesjes niet onder het pennetje vandaan kunnen.

Probleem is dat de slijtplaat op de bodem los is geraakt op een of andere manier. Is bol komen te staan, draaiende plaat omhoog gekomen en net na het hoogste punt konden de messen er onderweg. Hoe het kan is me ook een raadsel maar een mogelijkheid zou ik zo niet weten.
Favorit614
@fendt-412 Roest en rommel onder de wisselplaat?
Dan komt ie ook omhoog.

De vogelsang wat ik heb,druk je ook met een M8 boutje het kruis naar beneden.
Maar daar zitten de messen wel met een 8mm inbus vast.
fendt-412
@Favorit614
een beetje, maar of dat er nu voor de tijd al onder zat of na de tijd onder is gekomen weet ik niet.

De wisselplaat zit alleen wel weer met inbusbouten aan de bodem van de verdeelmolen vast. Dacht met een stuk of 8 bouten. Ook niks vreemds uit de verdeelmolen gevist.
Favorit614
@fendt-412 hoe dik is de wisselplaat/ als hij te dun word wil die ook wel vervormen.

Maar als hij dus uit model is , kun je hem beter vervangen. Die zal dus nooit fijn meer snijden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
20