Mollen vangen

Hallo allemaal,

Ik heb vandaag mollenklemmen gezet en ik kwam één grote hoop tegen. In eerste instantie de normale werkwijze aangehouden, (gangen zoeken en dan op de goede plek een klem zetten) alleen kwam ik nu allemaal los gras tegen wat voor mij duide op een nest. Nadat ik dit weg heb gehaald heb ik de hoop weer dicht gegooid en ben naar huis gegaan. Vanavond met mijn broertje weer terug gegaan en de hoop is uitgegraven en bestudeert. (In de tussentijd is het beestje er wel weer bij geweest) Bij het uitgraven kwamen we er achter dat er maar liefst 9 gangen uitkomen op deze hoop.
Wat kan ik hier nu het beste mee doen?
Wij gebruiken de normale Talpex klemmen om ze te vangen.
De beestjes willen we ook graag dood hebben om te voorkomen dat ze nog meer schade aanrichten.

Alvast bedankt voor de reacties!

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste FendtFan 16: Inderdaad , een nestbult. Vaak kom je dan ook een kluwen wormen tegen. De mol vangt de wormen, geeft ze op een misterieuse plek een beet en de worm blijft in leven maar kan niet wegkruipen. Zo heeft de mol een voedselreservevoorraad. Tot zo ver prachtig om te zien.
Mollen vangen gaat met de Talpex-klem zeer goed (met ieder merk/vorm klem moet je leren omgaan). De beste vangplekken van een mollenteritorium (een mol leeft solitair ("alleenstaand") vindt je bij de perceelsranden, bij de slootkant. Het teritorium in het perceel bevat vaak een uitgebreid gangenstelsel waar lastig op een trefzekere plek een klem is te plaatsen. De gang naar de slootkant wordt het vaakst door de mol gebruikt om te gaan drinken.
In de loop van de zomer moet je op dammen gaan letten. Eenmaal een goede rit op een dam te hebben gevonden vang je op 1 plek tot wel tientallen (jonge) mollen die van plan waren de weide wereld in te trekken, op zoek naar een eigen teritoium.
fendtfan16
@Wimsumar

Bedankt voor de mooie reactie. Ook zeer boeiend om te lezen. Het vangen van mollen is voor mij al een soort van sport geworden. Vang ik ze dan geeft dat voor mij een voldoening!
Wimsumar
Beste Fendtfan16:
Quote @fendtfan16:
voldoening!

Dat geeft het zeker. In de ruim 30 jaar dat ik nu boer ben heb ik er al grofweg 2.000 à 2.500 gevangen met een jaarrecord van 5 à 600.
Het is alleen zeer tijdrovend. Het gebied wat ik onderhoud (m'n eigen land en aangrenzende percelen/wegbermen) is redelijk mollenvrij te noemen. 1 mol vangen kost 1 uur tijd.
Toppunt van voldoening is de mol levend vangen door 'm onder een bult weg te steken met de schep. 😄
basia
@Wimsumar

Doet me denken aan Lytse Teake ; mollen , met de hand vangen en voor straf levend begraven !

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
5