Fendt 108 LS - 4x4 werkt niet

Mijn voorwielen worden niet aangedreven wanneer de 4x4 aan staat. Ik ben dit even gaan checken, de koppeling is wel ingeschakeld en de drijfstang naar voor draait wel mee. Het heeft nog nooit gewerkt sinds ik hem gekocht heb. Doe ik misschien iets mis? Ik trek gewoon de hendel links van de bestuurderszetel volledig omhoog...
Nekrednael

Reacties

Fendt926Driver
Denk dat aan een kant de steekas is geknapt in de vooras. kwam wel heel veel voor bij trekkers mer 4wd met enkele kruiskoppeling.
4wd inschakelen trekker stop zetten maar wel in de versnelling. iedere voorkant afzonderlijk optillen en wiel rond draaien en kijken of de as die aan de kruis koppelingen (wielkant of askant) meedraait
guldner
Kan kloppen voor 4wd heb je de lsa nodig
Fendt926Driver
Quote @guldner:
kan kloppen voor 4wd heb je de lsa nodig
nee hoor de 300 ls is er ook in 4wd. de 108 werdt meestal als sa aangeduid
appie1967
@nekrednael dit heeft wss met de afstelling van de koppeling van de de 4wd te maken
als je achter onder de tractor kijkt zie je de aandrijving zitten
als het goed is zie daar ook een schijf met groeven daarvoor/achter zit een schijf met ronde gaten die zit met fijne schoefdraad op de overcenter gedeelte in die schijf zit ergens een m8 boutje waarmee hij is geborgt
als je die er uit draait en je draait de schijf strakker met uitgeschakkelde 4wd
helemaal aandraaien en dan ongeveer een 1/4 tot een 1/2 slag
terug dan moet hij het wel weer doen
Arrie94
Quote @Fendt926Driver:
denk dat aan een kant de steekas is geknapt in de vooras. kwam wel heel veel voor bij trekkers mer 4wd met enkele kruiskoppeling.

Hoezo eigenlijk bij de enkele kruiskoppeling? Omdat die wat onbalans heeft als hij gestuurd moet draaien?

@appie1967 Dat is de manier om die lamellen wat op te spannen?
Nekrednael
@Fendt926Driver
Heb de test gedaan en bij beide wielen draait de as mee... maar wat me wel opvalt is dat de aandrijfas altijd meedraait, ook wanneer 4x4 uit staat... dat is toch niet normaal (ik bedoel tijdens het rijden he)
Arrie94
@Nekrednael Gelukkig juist wel, deze staat altijd in verbinding met de vooras en de banden, maar als je de 4wd niet inschakelt is hij alleen niet gekoppeld met de versnellingsbak. Hij wordt dus aangedreven door je banden. Als ik dit zo lees zit het probleem 'm inderdaad in de aandrijfpot, dus wat appie zegt.
Fendt926Driver
Quote @Arrie94:
Hoezo eigenlijk bij de enkele kruiskoppeling?
als het wiel een beetje speling krijgt en dus niet loodrecht staat maar iets schuin gaat hij drukken op de steekas waardoor die bij piekbelasing kan knappen. bij een dubbele kruiskoppeling kan de ene as onder een hoek draaien en wordt de zijdelingse kracht door de dubbele kruiskoppeling opgeheven.
old man jose
@Nekrednael

Als de as niet altijd mee draait dan moet je je pas zorgen gaan maken, dan zit er in de vooras iets fout.
Het kan zijn dat de vooras geen aandrijving krijgt vanaf achter, dus nogmaals omhoog voor en draaien met de 4 wiel ingeschakeld dan kun je al meer zien waar de fout zit.
Nekrednael
Hierbij wat er gebeurt: heb nog even vooraan helemaal gelift en blijkt dat het linkervoorwiel niet mee draait, dus daar zit het probleem. Al vertrouw ik de koppeling ook niet helemaal.


Arrie94
Quote @Nekrednael:
blijkt dat het linkervoorwiel niet mee draait

Komt dat niet door je differentieel in de vooras? Je tilt beide voorbanden op en je zorgt dat de aandrijfas niet kan draaien. Dan draai je de linker band een bepaalde kant uit, dan moet de rechtse de andere kant op draaien.
Favorit614
Als je mazzel hebt , kun je het lamellenpakket nog eens opstellen.
appie1967
@Arrie94 ja zo stel je de lamellen koppeling bij maar dat is 9 van de 10 keer ook het probleem bij dit type aandrijfing
looper321
Is het probleem nu opgelost? wat zal er moeten gebeuren om het op te lossen?
Nekrednael
Ik ga vanavond proberen de lamellen aan te spannen zoals appie voorstelt. Maar die M8 bout, is dat die bout volledig in het midden die ik moet losdraaien?
appie1967
@Nekrednael nee die m8 bout zit in de achterste van de grootste schijven die met die ronde gaten
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 108 LS ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!