Illustratie van:

Fordson Dexta - Banden krimpschuren

Hallo

In mijn banden zitten erg veel krimpschuren. Hoe ontstaat dit? Door de droogte en als ik nieuwe banden koop hoe kan ik voorkomen dat er. Weer krimpschuren in komen. Kan ik deze dan nog wel oppompen? niet dat ze me uitelkaar barsten.

Deel dit topic

Reacties

erik9831
Scheuren en slijtage van banden

We weten al dat de band vervangen moet worden om ongelukken te voorkomen, als de diepte van de groeven in het profiel van de band inferieur is aan 1,6mm.

Maar zijn er andere criteria die een bandenvervanging rechtvaardigen? Is het verplicht om banden 5 jaar na productiedatum te vervangen?

De levensduur van de band is gecorreleerd aan het gebruik van de band en de weersomstandigheden. De levensduur van banden kan langer zijn dan 5 jaar, en meer dan 60 000 gereden kilometers, als de juiste omstandigheden gecombineerd worden. Om dit resultaat te creëen moeten de volgende criteria samenvallen:
•Een optimale spanning regelmatig gecheckt
•Een uitstekende balancering
•Volg het advies dat u krijgt bij elke elke 10 000 km onderhoudsbeurt
•Ideale parkeersomstandigheden (gekoeld, minimale zon)
•Een gematigd klimaat

Maar zelfs als er voldaan is aan al deze voorwaarden verslechtert het rubber beetje bij beetje gedurende de jaren en er ontstaan scheuren aan de zijkant van de banden en op het profiel.

Wat is de oorzaak van deze scheuren?

De banden staan constant onder druk, ze moeten verschillende temperatuurwisselingen doorstaan en uitdagingen als milieuvervuiling, remstof en wrijving trotseren. Al deze elementen tasten het rubber aan, ondanks de beschermingslaag die wordt aangebracht op de band bij constructie. Het meest zichtbare gevolg van deze dagelijkse agressie is het verlies van elasticiteit en het onstaan van scheuren. Het is mogelijk om de toename van scheuren te vertragen door de banden regelmatig te gebruiken.

Brengen de scheuren mijn veiligheid in gevaar?

Zolang de scheuren oppervlakkig blijven brengen ze uw veiligheid niet direkt in gevaar. Kleine scheurtjes in de banden getuigen daarintegen van aanzienlijke rubberslijtage. Het verlies van elasticiteit heeft invloed op het vermogen van de band. Het wordt dan ook noodzakelijk om de banden te vervangen.

Vaseline, is hier een degelijk product voor. Kost ook niet zoveel, regelmatig de banden hier dan eens mee insmeren.
Patricksluis
Duidelijk bedankt!
Wimsumar
Beste PatrickSluis: Niets van aantrekken alle merken banden vertonen naar verloop van tijd (trekkerbanden na tiental(len) jaren) 'droogtescheurtjes' als gevolg van verwering ( Zonlicht/ U.V.-straling is de grootste boosdoener). Voor de banden van jouw Fordson Dexta, die waarschijnlijk toch geen zwaar werk doet zal het nog een 'eeuwigheid' duren voordat de binnenband er door komt.
De binnenband zal, als de scheur door de hele wand van de buitenband heen is langzaam lekschuren. De explosieven opruimingsdienst hoeft niet ingeschakeld te worden. 😄
Patricksluis
@Wimsumar oké haha

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!