Mais wiedeggen

Hallo,

Wij hebben vroeger nooit mais gezaaid omdat wij biologisch zijn.
Dit jaar willen wij dit echter toch proberen.
Voor opkomst heb ik de mais 1 keer ge-egt. Nu staat de mais er een kleine week op.
Maar nu is mijn vraag: is het verstandig om nu de mais nog te eggen nu hij al opgekomen is? Of zouden er dan veel planten sneuvelen? Ik kan de wiedeg in agressiviteit verstellen.
We hebben ook nog een rijenfrees, dus als er teveel onkruid staat rijden we daarmee door de mais.

Deel dit topic

Reacties

mike_v
Haal van de wiedeg enkele tanden af zodat je mooi over de rijen heen kan rijden? Moet je wel ke stuurmanskunsten laten zien.
Straw
Je kan hem beste wied eggen als hij Nog niet boven is.
en nog keer Als hij 5 tot 10cm is dat de blaadje al in V is. En dan wied eg licht afstellen.
En dan nog keer schoffelen mis 2x dan heeft hij veld Wel dicht.
Wimsumar
Beste Deutz 3.70 Power: Wat verwacht je van de onkruiddruk?
Verwacht je veel onkruid: dan toch nog maar een keer wiedeggen (en wat schade aan de mais op de koop toenemen).

B.T.W.: Waarom verbouwt een bio-boer een eiwitarm gewas als mais?
harmkevanacht
Waar ik ooit heb gewekt deden we eerst met een cambischrol en toen me un wietegg
Johndeeretje
Enkele dagen na het zaaien eggen geeft een goed uitgangspunt voor de verdere onkruidbestrijding. De egdiepte moet ongeveer 2 cm minder zijn dan de zaaidiepte om plantuitval te voorkomen. Eggen bestrijdt vroeg kiemende onkruiden en het zaaibed wordt homogener, waardoor later kiemende onkruiden homogener van grootte zijn. Een homogene uitgangssituatie maakt de mogelijkheden een dosering te verlagen groter. In een koud voorjaar kan het meer dan twee weken duren voor de maïs opkomt. Tijd genoeg om het eggen te herhalen.

Eggen kan uiterlijk tot de eerste punten van de maïsplanten boven het maaiveld komen. Tussen opkomst en het tweebladstadium is het gewas gevoelig voor eggen. Bij biologische teelt is eggen in dit stadium nodig. De rijsnelheid moet dan worden aangepast aan de grootte van het gewas en ligt een stuk lager dan bij voor opkomst eggen. Bij vlak na opkomst eggen moet rekening worden gehouden met plantverlies (circa 10%). Als de maïs groter is (3-5 bladstadium) is het gewas minder kwetsbaar
ares697
Bij de lupine kijken wij altijd net onder de grond of er al onkruid aan het kiemen is. Als dat zo is zou je eigenlijk al moeten eggen.

Schoffelen lijkt mij op dit moment een beter alternatief.
deutz3.70power
Bedankt voor de reacties.

Ik begrijp hieruit dat ik beter kan wachten totdat de mais iets groter is, of evt. helemaal niet meer eggen maar gewoon met de rijenfrees erdoor?
Was inderdaad al bang dat er na opkomst met de wiedeg veel planten vernield zouden worden, is te verwachten ook.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1