Harken met PZ Strela

Wat is de meest handige rijrichting voor het harken met een PZ Strela?

- eerst midden, dan zijkanten?

zo heb ik het namelijk de laatste keer gedaan, maar vond deze manier niet prettig werken.

Misschien hebben jullie hier een handigheidje voor mij?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Murkey: Harken met een Strela is behelpen.
Doe eerst (van het midden uit de "lange einden" harken, waarbij je op de kopakker de machine optilt. Op het laatst een paar rondjes buiten om (met de koppakker) om het perceel af te werken.
dx11
Quote @Wimsumar:
Harken met een Strela is behelpen.

Valt mee, je bent alleen erg beperkt in de werkbreedte. Wij deden eerder wel met de Acrobaat 2 wiersen bijna tegen elkaar aan draaien, en dan met de strela afwiersen. Geeft nog luchtere wiersen als een dubbele hark. Echter moet je dan wel eerst 2 keer of zelfs 4 keer met de trekker en acrobaat en daarna nog een keer met de strela rond waar je met de hark maar een keer rond hoeft. Sinds we de dubbele hark hebben passen we dit dus ook niet meer toe, maar het werkte wel
Wimsumar
Beste DX11:
Quote @dx11:
Wij deden eerder wel met de Acrobaat 2 wiersen bijna tegen elkaar aan draaien, en dan met de strela afwiersen.

Dat was niet handig. Alles met de Acrobaat harkt schoner en er kan veel vlotter mee gereden worden.
dx11
@Wimsumar Klopt, is alleen wel funest voor je ladewagen 😉 Als je met de acrobaat harkt slaat de wagen nogal eens vast, wat je met de strela nooit hebt, het scheelt dus ook veel ergernis
murkey
Om maar niet af te dwalen....

de eenvoudigste manier, is dus eerst de midden, dan de zijkanten?

(de handleiding van de strela zegt van buiten naar binnenwerken)

voor de rest vind ik de strela goed werken (voor hobbymatig gebruik dan)
Wimsumar
Beste Murkey:
Quote @murkey:
de handleiding van de strela zegt van buiten naar binnenwerken

Dat doe je met het maaien van het perceel ook: Ne zo lang rondjes buitenom maaien tot je een voldoende brede kopeind hebt. Met harken daarintegen moet je de kopeinden liefst tot het laatst kunnen bewaren ( ( Strela op het kopeind opheffen) omdat je anders ieder keer de wiers weer uitelkaar trekt.
Jasperfendt
Quote @Wimsumar:
Met harken daarintegen moet je de kopeinden liefst tot het laatst kunnen bewaren
Vind ik juist niet ik doe de kopenakker het liefst als eerst, anders rij je al het gras vast 😞
Wimsumar
Beste JasperFendt
Quote @Jasperfendt:
kopenakker het liefst als eerst

Dat zal dan wel met een machine gebeuren in overeenstemming met de schudderbreedte (kan geen harkfoto van je vinden 😞 ) waardoor je wél manoevreerruimte krijgt als de kopeinden eerst worden geharkt. Met een Strela maak je om de 3 meter een wiers. Die zou op de kopakker steeds weer uit elkaar worden getrokken/gereden als de kopeinden eerst worden geharkt.
Jasperfendt
@Wimsumargoogle.nl/search/… zo hark hebben we, en sins pas hebben we er een dubbele hark bij. Maar ik maak eerst tweezwilen op de kopenaker en aan het begin van het nietgeharkte gras leg ik nog een zwil neer voor meer ruimte, dan kun je met zon strela ook en dan heb je een vrije kopenaker van 6 meter en als je er nog een keer langsgaat heb je een vrije kopenakker van 9 meter 😄
Wimsumar
Beste JasperFendt:
Quote @Jasperfendt:
dan kun je met zon strela ook

Een Strela is een 2-rotor schudder waarmee als middenaflegger ook geharkt kan worden. Een vrije ruimte maken als met een Niemeyer 470DH zijaflegger lukt dus niet. 😞
Jasperfendt
@Wimsumar je kunt hem tog ook als zijafleg gebruiken of heb ik dat mis?
hobbyboer
Quote @Wimsumar:
Die zou op de kopakker steeds weer uit elkaar worden getrokken/gereden als de kopeinden eerst worden geharkt.

Als de machine hoog genoeg geheven kan worden valt dat heel erg mee en is eerst rondom harken een mooiere werkwijze. (vind ik)
Wimsumar
Beste JasperFendt:
Quote @Jasperfendt:
ook als zijafleg

Dat zijn op Strela gelijkende machines.
fendtfan16
Quote @Wimsumar:
ieder keer de wiers weer uitelkaar trekt.

Dan heb je in mijn ogen een verkeerde hark gekocht. Een goede hark "draait" op de kopakker geen wiers los. Het enige waardoor zo'n wiers uit elkaar kan gaan, bij een goede hark, is door de wielen.
Wimsumar
Beste FendtFan16:
Quote @fendtfan16:
Dan heb je in mijn ogen een verkeerde hark gekocht. Een goede hark "draait" op de kopakker geen wiers los.

Ten eerste: Een Niemeyer DH470 zal ik ook niemand aanraden. 😉
Ten tweede: De topicvraag is hoe 't best met een Strela (ook geen goede hark) gewerkt kan worden.
Wimsumar
Beste Mispelaar:
Quote @Mispelaar:
deze manier?

Als je schier eindeloos trekkerrijden/harken leuk werk vindt , dan kan dat.
Zo simpel als het lijkt, en met name zo schoon harkwerk als op de tekening zal het in de praktijk niet gaan.
( Maar ja, op de tekening zijn ze ook niet voor niets met 3 trekkers/harken bezig 😃 ).
Adri-JD850
Werk van buiten naar binnen de bochten ver genoeg naar binnen werken zodat je met persen,oprapen of hakselen goed door de bochten kan met je materieel,daarna rijd je de rest van het land bij elkaar en rijd je door tot de eerste tiel en pak je de hark op en gaat weer terug, als je klaar bent met het midden gedeelte rijd je 1 keer tegen de rijrichting in om wat nog is blijven liggen tegen de buitenste tiel aan te draaien , als je alles goed doet afstelling en toerental van de hark heb je geen handwerk op de kopakker, afstelling , rijsnelheid en toerental zijn iedere keer van belang hoe je bij elkaar harkt je kunt zo harken dat er niks blijft liggen of dat je er een puinhoop van maakt.
Mispelaar
@Wimsumar Haha, zo heb je tenminste wel ruimte met waarschijnlijk het persen of oprapen van je gras. Schoon harken kan bijna niet, alleen de echte harken en geen combinatie tussen harken en schudden, zoals de strela.
fastrac3155
Zorg dat je tenminste 2 het leifst zelfs 3 wiersen rondom hebt liggen, anders kom je gewoon ruimte te kort bij het indraaien van de lengte wiersen, en draai geen kopwiers mee met de lengte wiersen, want dan krijg je een bult aan het einde van een wiers, is gruwelijk irritant omdat je daar de hele tijd rekening mee moet houden en je krijgt slechtere pakken door onregelmatige invoer.
Jasperfendt
Quote @Wimsumar:
Ten eerste: Een Niemeyer DH470 zal ik ook niemand aanraden.
Hoezo? goede harken hoor. harken super schoon
Wimsumar
Beste JasperFendt:
Quote @Jasperfendt:
Hoezo?

Twintand (dubbele rij tanden) is niet nodig (werkt zelfs averechts). Daardoor is de machine te zwaar. De naloopbok laat alleen een (veel te) ruime draaicirkel toe. Capaciteit valt tegen. Door verkeerde timing van de curvebaan happen de tanden rechtsachter de machine in de grond bij optillen.
deutz3.70power
Wij hadden een pz haybob ( nieuwere versie van strela ) met middenafleg. Deden altijd van binnen naar buiten werken. Op het laatst perceel keer of 3 rondrijden en klaar. Nadeel als je van buiten naar binnen werkt is dat als je op het kopeind draait dat je de wierser weer wat plat rijdt of weer uit elkaar gooit. Zo deden wij het altijd, totdat we een enkele hark hadden, werkt echt veel fijner.
Jasperfendt
@Wimsumar twintand onzin? door die twintand kan je op vlake stuken 30 km per uur rijden met harken dat lukt zonder twin tand niet. dat ze grondhapen met hefen heb je gelijk aan dat doet onze ook, hoe weet je dat dan heb je zelf ook zon hark?
Wimsumar
Beste JasperFendt:
Quote @Jasperfendt:
heb je zelf ook zo'n hark?

Inderdaad, voor mij is sinds 2002 een Niemeyer DH-470Twin 'de minst slechte' keus om gras te harken. 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
3