De Veenhuis Rotomax mesthaspel prachtig in beeld gebracht
Mest injecteren met New Holland T7030 van akkerbouwbedrijf Hennink uit Middelharnis met een 12 meter brede Veenhuis Rotomax mesthaspel van Laurijsse Fourage-/Mesthandel uit De Heen.
Deel dit topic
Lees ook
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Hebben de trefwoorden mest en veenhuis geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Omdat de slang niet over de mest sleept is er geen versmering van mest op het blad. Tenminste, ik denk dat je daar op doelt
Er is zelfs minder voorbereiding nodig bij een haspel dan bij een conventionele sleepslangbemester. De slang word gelijk bij de pomp aangekoppeld en de machine gaat gelijk aan het werk. Normaal moet je dan eerst nog je slang uitrollen en op maat maken.
Nogmaals ik hou meer van simpel.
Ik weet overigens zeker dat als er veel onderhoud aan de haspels zou komen dat deze eigenaar ze inruilt tegen nieuwe exemplaren
Opstellen doen ze in een kwartier aangezien de sleepslang al op druk om de haspel zit en je direct aan de pompunit koppelt. de mestcontainer en evt transportslang (bij lange afstand tussen pomp en bemester) wordt van te voren al gezet en gelegd door een aparte trekker. dit systeem is veel efficienter dan een gewoon sleepslangsysteem. dit systeem was ook 1 van de eerste die zonder er een grote bende van te maken een koppakker netjes kon bemesten.
Met zulke combinaties wordt wel 10.000kuub per week verpompt.
Er zijn hier hier in het noorden van nederland sleepslangcombinaties die vanaf half februari tot eind maart dag en nacht. Vervolgens 2weken dag en nacht in de tarwe en daarna na de eerste snede nog een groot deel sleepslangen. Bij giften hoger dan 20-25kuub/ha en goede verkaveling is het zeker niet duurder dan tank met bemester. Bodemdruk is niet veel lager, alleen scheelt een heel aantal werkgangen door grotere werkbreedte, minder de kopakkers verrijden en niet met lege tank van achter uit het perceel naar voren rijden.
Met een tank kom je steeds op dezelfde plek het land op met toch al gouw 10-15 m3 mest op relatief kleine banden zoals in je filmpje.
Ik ben wel benieuwd naar de bodembelasting t.o.v. de gangbare sleepslangbemester in de hef waarbij de trekker de slang door het land trekt. Dit zal wel wat lichter gaan waardoor de zode beter in tact blijft.
Lijkt me zode-vriendelijker als een gewone sleepslang. Kwa bodemdruk weet ik niet, hier in de regio rijden ook zelfrijders met 12mtr bemesters.
Bij de capaciteit zet ik toch wel wat vraagtekens, maar dat ligt niet zozeer aan de machine. Verloopt het wegtransport altijd soepel, zeker als vrachtwagens langere tijd onderweg zijn? Is natuurlijk met ieder systeem zo, maar wachten met zo,n combi is ok prijzig dacht ik zo.
En hoe zit het met dikke koeienmest, is die nog te verpompen zonder water toe te voegen?
Voor deze bemester staat eigenlijk al een vrij grote trekker, de andere haspel wordt door een 4 cylinder fendt getrokken. Voorheen werd 1 van de haspels door een kleine 4 cylinder valtra getrokken.
Trekkracht vraagt deze machine amper, door de hele lage bandenspanning rolt hij overal overheen.
Ik heb een paar jaar geleden eens langs de haspel gelopen, ik zelf kon er amper lopen zo sappig was de grond, van de machine zag je alleen de kammen van de banden in de grond staan, verder geen insporing te bekennen.
6x24=144uren.
10.000m3 : 144u =70m3/u
Vind ik niet erg veel. De gemiddelde 3 wieler zit ook een heel eind die kant op.