De Veenhuis Rotomax mesthaspel prachtig in beeld gebracht

Toch wel heel leuk een video maken met een Drone erboven:

Mest injecteren met New Holland T7030 van akkerbouwbedrijf Hennink uit Middelharnis met een 12 meter brede Veenhuis Rotomax mesthaspel van Laurijsse Fourage-/Mesthandel uit De Heen.

Deel dit topic

Reacties

oldtimergek
Prachtig om te zien.
WRV70
Iemand ervaring met deze sleepslangbemester na de eerste snede. laten zelf de eerste gift door een gewone sleepslangbemester uitrijden. De volgende snedes durf ik niet goed. Zit een loonwerker in BE die hier met dezelfde veenhuis uitrijd en die beweerd dat het tot dik in de zomer met dit te doen is.
+2
hans m
WRV70, hier in west-Nederland wordt na de eerste en ook tweede snede veel mest met sleepslangen aangewend. Wel verdund met water (b.v.k. 1 deel mest/ 1 deel water)Sleepslang zoden bemester heeft hier niet de voorkeur (gesnij in de grond is nergens goed voor; behalve de olieboer) In augustus even de mestput half vol met water, mixen en dan mooi leeg maken. Volgens mij is er geen systeem waarbij de ammoniak beter wordt benut dan met deze.
deutz fahr 60
Gek ding
MF 2725
Mooi filmpje. Systeem werkt wel mooi, zo te zien.
mrpieter
@WRV70 met deze bemester kun je goed na de eerste snee bemesten.
Omdat de slang niet over de mest sleept is er geen versmering van mest op het blad. Tenminste, ik denk dat je daar op doelt 😄
+1
George
Zonder meer een mooi filmpje , mooie beelden van boven door die Drone. Maar wat een dure manier van mest uitrijden moet dit zijn! Wat een machine en wat een onderhoud zal zoiets nodig hebben in tegenstelling tot een gewone simpele zodebemestertank. Ik ben blij dat dat hier op onze gronden in het zuid oosten van Brabant gelukkig niet van toepassing is.
+3
Grasbaal
Ik weet niet wat de prijs per kuub is maar sleepslang wint dat meestal in vergelijking met trekker en tank.
+1
hookwood
Hier in de buurt doen ze tegenwoordig ook sleepslangen, maar wat ik er van hoor is het duurder dan wat ik voor gewoon zodebemesten kwijt ben per kuub.
pieta
@hookwood
Zand, verplicht in de grond brengen. Dat is niet als op klei/veen op de grond. Volgens mij zit daar een verschil en de netheid van werken.
+1
George
Ik kan me dat nauwelijks voorstellen Co. Wat een complexe machines zijn dat en wat een onderhoud zal zo'n ding vragen! Oke ze zullen veel mest kunnen verwerken per uur maar het vraagt ook veel voorbereiding met de opstelling van pomp , aanvoerslangen etc. en afhankelijk van een vlotte aanvoer in dit geval. Nogmaals ik ben blij dat het hier niet van toepassing is en gelukkig ben ik geen loonwerker die zo'n ding hoeft aan te schaffen. Maar het blijft een mooi filmpje. 😄 Alleen het is niks voor mij , ik hou van snel en simpel.
mrpieter
@George het lijkt een heel apparaat, maar kwa bodemdruk en capaciteit wint de haspel altijd van een tank. De eigenaar van deze haspel heeft nog een tweede haspel draaien. Deze lopen in een akkerbouwgebied, dus veel tarwe en bouwland bemesten. Maar de koeienboeren in zijn werkgebied beginnen ook de voordelen van de haspels te kennen.
Er is zelfs minder voorbereiding nodig bij een haspel dan bij een conventionele sleepslangbemester. De slang word gelijk bij de pomp aangekoppeld en de machine gaat gelijk aan het werk. Normaal moet je dan eerst nog je slang uitrollen en op maat maken.
George
Over de capaciteit en werking geen twijfel. Maar nogmaals ik zou niet graag loonwerker zijn en zo'n ding hebben en zeker geen 2. Wat een onderhoud zal zo'n ding nodig hebben na verloop van tijd. Bodemdruk is wisselend bij zo'n ding maar als de slang opgerold is zal het ding ook behoorlijk wat wegen.
Nogmaals ik hou meer van simpel.

mrpieter
@George simpel is ook altijd goed. Ik reed zelf bij een loonwerker in het gebied van die twee haspels. Ieder voorjaar ging er deel van de mest die ik normaal met de tank uit reed door de haspels heen. Dat werd steeds meer.
Ik weet overigens zeker dat als er veel onderhoud aan de haspels zou komen dat deze eigenaar ze inruilt tegen nieuwe exemplaren 😉
George
Oke op tijd nieuwe exemplaren maar dat kost natuurlijk ook klauwen met geld en dat moet toch verdiend worden met het uitrijden van mest in een vrij kort tijdsbestek en vooral in het voorjaar. Je kunt eigenlijk stellen dat deze machines maar 2 maanden per jaar volop draaien en 10 maanden staan onder te stoffen achter in een werktuigenloods.
Grasbaal
Nogmaals het gaat om de prijs per kuub..
George
@Grasbaal
Dat begrijp ik Co maar ik zie nogmaals dat de prijs niet laag kan zijn met zo'n complexe machine.
@George Deze machines verwerken voor 80% varkensmest. En dan ook nog voornamelijk op bouwland voor de akkerbouw.

Opstellen doen ze in een kwartier aangezien de sleepslang al op druk om de haspel zit en je direct aan de pompunit koppelt. de mestcontainer en evt transportslang (bij lange afstand tussen pomp en bemester) wordt van te voren al gezet en gelegd door een aparte trekker. dit systeem is veel efficienter dan een gewoon sleepslangsysteem. dit systeem was ook 1 van de eerste die zonder er een grote bende van te maken een koppakker netjes kon bemesten.
+1
MTSTAMMINGA
Ook het systeem waar de rupskraan de boel weer boven de grond haalde 😞
mf-6265
Bij ons komen ze alleen in het voorjaar met sleepslangen op het in de winter geploegde land. Omdat het niet veel weegt maar als je met z'n ding rijd kun je toch evengoed met een klein gewoon aalkuipje rijden wan wat weegt z'n haspel niet?
kaas
Hier had loonwerker 2 jaar geleden 1 te proberen veel storingen en was duur
+1
fendt-412
Er zijn wel machines die minder uren maken en minstens evenveel kosten. Hakselaars, combines etc.
Met zulke combinaties wordt wel 10.000kuub per week verpompt.

Er zijn hier hier in het noorden van nederland sleepslangcombinaties die vanaf half februari tot eind maart dag en nacht. Vervolgens 2weken dag en nacht in de tarwe en daarna na de eerste snede nog een groot deel sleepslangen. Bij giften hoger dan 20-25kuub/ha en goede verkaveling is het zeker niet duurder dan tank met bemester. Bodemdruk is niet veel lager, alleen scheelt een heel aantal werkgangen door grotere werkbreedte, minder de kopakkers verrijden en niet met lege tank van achter uit het perceel naar voren rijden.
George
10000 m3 per week is heel veel. Die dingen worden veelal gebruikt voor varkensmest heb ik gelezen en daar mag je naar gelang van gehaltes nog maar een 15-25 m3 per ha van rijden. Dat betekent dat er minstens 400 hectare per week bemest wordt met zo'n ding. Het zal misschien wel eens ooit gebeurd zijn , maar ik geloof er niet zoveel van. Daar hebben we in NL over het algemeen de percelen niet voor. Misschien bij jullie daar in het koude Noorden maar in ieder geval niet hier in het warme zuiden. 😄
Wij doen het wel met een gewoon tankje.

MaxxuM4ever
@George Als je maar voor 2 maanden per jaar klanten heb zal een oud tankje wel het goedkoopst zijn inderdaad. Hier rijden de sleepslangcombinaties het gehele mestseizoen van februari tot september bij akkerbouwers en veeboeren. Loonbedrijven hebben hier alleen nog een tank voor de kleine stukjes. De verveat driewieler zie je hier bijna helemaal niet meer.
Met een tank kom je steeds op dezelfde plek het land op met toch al gouw 10-15 m3 mest op relatief kleine banden zoals in je filmpje.

Ik ben wel benieuwd naar de bodembelasting t.o.v. de gangbare sleepslangbemester in de hef waarbij de trekker de slang door het land trekt. Dit zal wel wat lichter gaan waardoor de zode beter in tact blijft.
Nhpaultje
Schitterend ding om te zien.

Lijkt me zode-vriendelijker als een gewone sleepslang. Kwa bodemdruk weet ik niet, hier in de regio rijden ook zelfrijders met 12mtr bemesters.

Bij de capaciteit zet ik toch wel wat vraagtekens, maar dat ligt niet zozeer aan de machine. Verloopt het wegtransport altijd soepel, zeker als vrachtwagens langere tijd onderweg zijn? Is natuurlijk met ieder systeem zo, maar wachten met zo,n combi is ok prijzig dacht ik zo.

En hoe zit het met dikke koeienmest, is die nog te verpompen zonder water toe te voegen?
mrpieter
@MaxxuM4ever Ik geloof dat de hele combinatie rondom op 0,8 bar rijdt. De eerste versie had een knikdissel, deze heeft de schuifas als vernieuwing.
Voor deze bemester staat eigenlijk al een vrij grote trekker, de andere haspel wordt door een 4 cylinder fendt getrokken. Voorheen werd 1 van de haspels door een kleine 4 cylinder valtra getrokken.
Trekkracht vraagt deze machine amper, door de hele lage bandenspanning rolt hij overal overheen.
Ik heb een paar jaar geleden eens langs de haspel gelopen, ik zelf kon er amper lopen zo sappig was de grond, van de machine zag je alleen de kammen van de banden in de grond staan, verder geen insporing te bekennen.
+2
cs-agrar
Wat is nu het nut van die haspel? Opgerold weegt ie als lood, zware constructie erbij om alles aan elkaar te houden. Het gangbare systeem van sleepslang is veel intressanter, weegt stuk minder, alleen lege slang wordt opgerold en capaciteit is minstens vergelijkbaar
+1
spotmelker
2 loonwerkers hebben hier samen zo'n ding. Werkt prima, niks mis mee. Maar het is een duur systeem en de kuubsprijs is hoger dan de tankcombi's w.o. een Vervaet 5 wieler. De slang vol mest weegt ca 7 ton en het gewicht van de machine zelf incl bemester is ook niet gering. Ze rijden er met een 150 pk trekker voor.
cs-agrar
Dan heeft deze combi toch 7ton voor jan L#L mee? Die slang kan prima op de grond liggen, met deze combi is het ook niet dat je minder slang nodig hebt
kerstrunner
Echt vakmanschap om hier mee uit de voeten te kunnen!!!
mrpieter
@George deze machines lopen in het zuiden 😉
George
Ik heb er nog nooit een hier gezien , niet in mijn regio dus.
oldhuus
Altijd wel mooi om te zien dat sleepslangen, dat ze daar meestal 3 trekkers en 3 man bij nodig zijn, en je moet ze weken van tevoren al inplannen, het zal maar zulk weer zijn als nu, heb je alsnog insporing, het is vaak de haspeltrekker die de meeste sporen rijd, als het hier nat is stuur ik de injecteurcombi gewoon weg.
Nhpaultje
Er wordt gezegd dat er wekenlang dag en nacht gereden wordt. Er wordt ook gezegd dat er weken zijn van 10.000m3.

6x24=144uren.

10.000m3 : 144u =70m3/u

Vind ik niet erg veel. De gemiddelde 3 wieler zit ook een heel eind die kant op.
+2
spotmelker
Met op en afbreken, verkassen, tanken,koffieleuten enz zal je minstens de dubbele capaciteit moeten halen anders redt je die twijfelachtige 10.000 M³ nooit. En dat haalt geen enkele tank-machine.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest en veenhuis geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!