Rabe Ploeg - Zeislig raar ploegbeeld

Hallo allemaal,

na een jaar met mijn "nieuwe" Rabe rondgaande ploeg te hebben geploegd is mij het volgende opgevallen.
de eerste twee scharen ploegen mooi (20 cm), de derde te ondiep (16 cm) en de vierde te diep (25 cm). de ploeg is verder wel goed afgestelt (de voorwiel mooi recht in de voor en treklijn gaat door het midden van de achteras). wie weet wat hier het probleem van is?

het gaat hier om een Rabe Zeislig 3+1 rondgaande ploeg . een voorbeeld is in de lees meer link te vinden.

met vriedelijke groet,
Erik Middelveld

Lees meer »

Deel dit topic

johndeere6506

Reacties

Wimsumar
Beste JohnDeere6506: Staan de schaarpunten 'netjes in het gelid' als je de ploeg op een (vlak) stuk beton zet?
Dat wil zeggen, geen hoogteverschil in de schaarpunten.
johndeere6506
@Wimsumar die staan allemaal mooi op hoogte, verder is er niks krom.
Wimsumar
Beste JohnDeere6506:
Quote @johndeere6506:
mooi op hoogte

Dan is het snijvlak in de grond in principe ook egaal diep.

P.S. Meet je de ploegdiepte vanaf oppervlakte van het land tot aan de bodem van de voor? Dan zou je bij de derde ploegschaar een vertekend beeld kunnen krijgen doordat de grond in het trekkerwielspoor enkele centimeters is weggedrukt.
Eigenlijk moet je een sleuf graven in het geploegde land om te kijken of de ploegscharen egaal op dezelfde diepte ploegen.
johndeere6506
@Wimsumar ik heb het wel zo gemeten, nadat mij het opviel dat telkens de derde voor lager lag dan de 1e en de 2e. En de 4e voor lag nog weer hoger dan de 1e en de 2e.
Wimsumar
Beste JohnDeere6506: Is de snijbreedte van de ploegscharen ook allen even breed?
De vierde aanbouwschaar kan door torsie ook enkele centimetrs breder gaan ploegen en een 'dikker' grondbalk afleggen dan de andere scharen.
Ook de hoek (draaiing) van de risters kan de aflegging van de gronbalk voor het oog onvlak afleggen.
vanmeij
Dat zou dan door de banden van de trekker moeten komen! je kan dit oplossen door de ploeg iets breder, of juist smaller te laten lopen.

elke ploeg heeft een beter resultaat op een bepaalde schaar afstand. bijvoorbeeld 16-18 of 20 inch
johndeere6506
@Wimsumar ik ga er wel vanuit dat de snijbreedte gelijk is, omdat ik die nergens per schaar kan afstellen. dat torderen van de 4e schaar kan ik mij wel in vinden, maar maak dan die 1 a 2 cm dan echt zo verschil? en hoe kan het dan dat de 3e schaar ondieper ploegt?
johndeere6506
@vanmeij okej, maar kun jij mij dan precies uitleggen wat er dan gebeurt? ik heb de voorwielen wel wat breder staan dan de achterwielen.
Wimsumar
Beste JohnDeere6506:
Quote @johndeere6506:
hoe kan het dan dat de 3e schaar ondieper ploegt?

Of dit zo is , of dat het gezichtsbedrog is, kom je te weten door een sleuf dwars door het geploegde land vrij te graven om de snijvlakken onder in de ploegvoren te beoordelen .
johndeere6506
@Wimsumar hmmm, dat wordt dan pas dit najaar om het te meten
fiatfan
Het beste is idd zoals wimsurmar zegt kijken of ze in het gelid staan. Beste is om in de hef te hangen op de hoogste stand. Dan met twee man met een stukje metseltouw even op de eerste en laatste punt strak houden. Ik denk dat je dan wel schrikt... dan kun je aan het stellen met dikteplaatjes e.d.
johndeere6506
@fiatfan ik heb net gekeken, maar ze staan allemaal mooi op de zelfde hoogte.
fiatfan
@johndeere6506 en breedteverschil? kun je ook wel meten door een balkje langs de zolen te leggen en dan meten naar de volgende zool..kun je ook zien of die evenwijdig is
johndeere6506
@fiatfan die is ook het zelfde.
atlaspower
Staan je risters wel gelijk, wissel de derde eens om met de 1ste, kijk wat ie dan doet, of de 1ste met de 4de, en je hebt altijd wel iets afwijking, je land is ook niet egaal aangereden, als de derde schaar gedeeltelijk in het spoor van de trekker loopt dan hoef je niet lang te zoeken.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Rabe Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!