Demo nieuwe bemestingstechnieken

De wetgeving voor mesttoediening wijzigt, er worden daarom nieuwe technieken ontwikkeld om aan de gewijzigde wetgeving te voldoen. Eén ontwikkeling is het toedienen van de mest met water. Daarvoor zijn een aantal machines ontwikkeld. Drie van deze machines werden vandaag gedemonstreerd op de Dairy Campus Leeuwarden. Wie is hier geweest?

Deel dit topic

Reacties

Boemrang
Heb je er geen foto's van, is nu ook een beetje vaag....
ares697
Van mijn vakantiewerk ging er wel een vertegenwoordiger en monteur/ trekker chauffeur heen.
+8
hans m
Ach, wat is nieuw. 20 jaar geleden had proefboerderij Zegveld al een bemesting systeem met 1 deel mest en 3 delen water. Ammoniakemissie was toen (en nu nog) niet te meten; wel te zien: gras groeide enorm na deze manier van bemesten. Helaas werd er geen goedkeuring aan gegeven. Alle sleepslang systemen werken nu met water toevoeging. Vooral in de zomer met 1 deel mest en 1 deel water; geeft ook meer groei dan welke zoden- sleepvoet- of ander soort bemester!!!!!
ronnie2
Wat halen ze allemaal op hun nek
ik hoop niet dat we in de toekomst allemaal met water moeten gaan klooien
het gaat prima zo als het nu gaat
PeterPan
Kunnen ze niet beter eerst onderzoeken wat de bodem nodig heeft en wat het gewas vraagt aan bemesting?? Je kunt beter weten wat je grond nodig heeft. Zo verkom je onnodig mest verspillen. En bemest je op de plaats waar het nodig is of waar meer of minder nodig is.
casejxu
Heb der idd wel een filmpje van gezien ja... maar weet zo ff niet meer waar.
+2
Adri-JD850
Uitrijden met de ketsplaat en de beregening er op, waar ga je steeds dat water halen? uit de sloot, beregening,blijkt wel dat er mensen aan het bewind zitten die het echt niet snappen.
arjan Kok
De systemen die getest worden zijn vooral bedoeld voor vervanging van sleepvoed bemesters die draaien toch in gebieden met voldoende slootwater, duimpje moet omlaag door
Grasbaal
Tijdens de onderzoekspresentatie werden drie methoden gepresenteerd die eventueel de oplossing zouden kunnen vormen: de DUO-spray, de Triple-spray en een door het Veenwouden Innovatie Centrum (VIC) uit het Utrechtse Zegveld ontwikkelde machine. Bij alle drie de methoden dat ze de drijfmest direct bedekken met water, bij twee van de machines wordt dit vermengd met een mengsel van koolzaadolie, zetmeel of cirtoenzuur.

Bron: nom.nl/nieuws/…
+5
spotmelker
Er zijn gewoon ondernemers die teveel nadelen van de huidige bemestingstechniek ervaren en zoeken naar methoden die het in hun geval net zo goed of nog beter doen. Er rust geen enkele verplichting op. Voorwaarde is evenlage emissie als zodebemester. Dat lukt wel maar hoofddoel moet meer/beter gras zijn. Dat is in onderzoek. En de waterlogistiek wordt technisch echt wel opgelost. Wie had 25 jaar geleden gedacht dat we mest door 2 km slang gingen pompen en dan nog een keer door slangetjes van 4 -5 cm doorsnee?
+1
Ko Melker
verwijderd
arjan Kok
Met een deel water erbij voldoet ook een tobroco
+1
MTSTAMMINGA
Je krijgt mooie dunne strookjes En de tank is sneler vol en leeg omdat de mest zo mooi dun is

Heb hier vanaf april de dakgoot in de mestput laten lopen
de hoef
@MTSTAMMINGA
heb je een nieuwe tank dat je nog zo graag rijd smily
MTSTAMMINGA
@de hoef
Buurjongen rijdt en zijn broer rijdt bij hun thuis de mest weg

Is dat probleen ook weer opgelost zie hun moeder wie mestrijden zal 😄
de hoef
@MTSTAMMINGA
hebben de buren meer mest dan jij dan dat je er water bij doet
je kunt ook een robot plaatsen is je mest ook wat dunner ,heb je gelijk meer tijd om te prikken
+2
MTSTAMMINGA
@de hoef
Onderschat het water van de melkstal ook niet pppfff is ook wel 3 kub daags

Ik weidt en de buren niet 😞 Het mooi van die dunnemest is de koeien kunnen er ook weer snel op weiden
cs-agrar
Feit is dat water de werking van de opgebrachte mest aardig verbeterd. en da's nooit verkeerd. Het moet alleen niet zo zijn dat wel met bijna complete fabrieken het land in moeten om een grasje te laten groeien, waar is het eind.
Truc is om met zo min mogelijk water, dus gewicht, de mest zo optimaal mogelijk te benutten. Ook moet dit op zo'n manier dat de huidige gebruikte bemesters minimale aanpassing behoeven en kosten binnen de perken gehouden kunnen worden.
Het triple-spray idee komt, m.i., dan het dichtst in de buurt.
oldhuus
Bij bovengronds uitrijden krijgt de mest te maken met UV-straling, en dat heeft een ontsmettende werking.
+1
ROORDA J
Alleen bij de sleepslang methode verdiend water toevoeging zich terug door cappaciteits verhogend effect.Alle water wat op wielen verreden moet worden en per M3 betaald is te duur.Water toe voeging voor mooie dunne mest heeft overigens wel z,n voordelen op de benutting en de gras groei dus ik zou gaan voor water in de put en door de sleepslang aanwenden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , water , dairy , dairy campus en duospray geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
4