Illustratie van:

Claas Dominator 88 - Veel sto op de zeven

Hallo, Afgelopen jaar weer gedorst met de Dominator 88s, netjes werk geleverd met weinig verliesen. Wel had ik dit jaar erg veel last van stro op de zeven, zodat deze soms verstopt raakten.
Weet iemand ook hoe ik dit kan oplossen?

Deel dit topic

Reacties

JD3010
Daar had ik dit jaar ook last van, Ik heb het bovenzeef toen iets verder dicht gezet. Het kortstrozeef iets verder open. Het ging toen veel beter.
Kamps
In veel gevallen was het stro minder rijp dan de korrel dit jaar. Bij jullie toevallig ook? Of kan dat niet een oorzaak zijn geweest?
Wimsumar
Beste Kippeboertje: Lijkt me eenvoudig op te lossen (heb geen 'combine-ervaring'):
Hoger maaien (geeft minder en korter stro).
Langzamer rijden (geeft minder stro in de machine).
Meer schudbewegingen (alles is d.m.v. variatoren toch traploos instelbaar, nietwaar? ).
Schudhoek wijzigen.
Rijper stro afwachten.
JD3010
Quote @Wimsumar:
(heb geen 'combine-ervaring'):

Dat blijkt ook wel uit je antwoord, daar zit weinig bruikbaars tussen.
Wimsumar
Beste JD3010:
Quote @JD3010:
weinig bruikbaars

5 tips, 5 X een klein beetje = behoorlijk wat. 😉

Maar, geef dan zelf de ultieme oplossing maar als ervaren 'combiner'.
bert8210
Hier kwam iemand dorsen met een clayson 1545 en 's avonds kreeg hij problemen dat het gewas ophoopte vlak nadat het afgesneden was. Dus het ging niet gelijkmatig in de invoer zeg maar. In de zon had hij dit niet, zou dit ook kunnen zijn omdat het stro niet rijp was, de NH TC56 van de loonwerker had dit probleem niet?
bert8210
@JD3010 Weet u het?
Wimsumar
Beste Bert8210:
Quote @bert8210:
de NH TC56 van de loonwerker had dit probleem niet

Was dat op het zelfde tijdstip en zelfde perceel als waar de Clayson in problemen raakte?

Ik kan me goed voorstellen dat 's avonds in iets klam gewas bijvoorbeeld een meegemaaide (suikerrijke) grasgroenbemester voor opstropen zorgt.
bert8210
@Wimsumar neenee, het gewas stond zuiver. het was een collega boer met zijn net aangekochte dorser, het ging echt niet goed meer, dachten dat het niet af zou geraken en de dag erna al regen.
radium45
Achter de dorstrommel en de korf zit meestal een soort van spijlenrek waar het stro over heen gaat. Deze afdekken met een plaat ijzer van een paar mm dik, dit voorkomt vooral met '' brokkelig'' stro dat er teveel stro over de zeven naar achteren komt.
ronald73
Quote @bert8210:
hier kwam iemand dorsen met een clayson 1545 en 's avonds kreeg hij problemen dat het gewas ophoopte vlak nadat het afgesneden was. Dus het ging niet gelijkmatig in de invoer zeg maar. In de zon had hij dit niet, zou dit ook kunnen zijn omdat het stro niet rijp was, de NH TC56 van de loonwerker had dit probleem niet?

Dat zal wel komen doordat de maaibordconstructie van die TC 56 een beetje anders is als van die oude 1545. Onder zulke omstandigheden komen snel de verschillen in constructie en bouwjaar naar voren van de verschillende fabrikanten.

Dit jaar waren de bladeren van de tarwe ook nog groen toen we begonnen met dorsen. Doordat er tijdens de afrijping van de tarwe en ruim daarvoor geen druppel regen was gevallen was het stro uitzonderlijk taai. Er hoefde 's avonds nog niet eens een klein beetje dauw in te komen en het verschil was duidelijk te merken. De messenbalken van m'n combine's hebben in de avonduren nog nooit zoveel kabaal gemaakt als in dit jaar.
JD3010
@bert8210 Bij die van mij blijft het graan voor de invoer tegen de vijzel staan. Als ik wat hoger gaat maaien, is het over. Het mes staat vrij dicht tegen de invoervijzel aan, dat is het probleem bij mij.
radium45
@JD3010 Dan moet je meer met de haspel werken, ken dat probleem. Ikzelf had een JD maaibord die verlengt was en als je dan bv hele korte gerst had dan wilde de vijzel het niet ''overnemen''. Dan moest je ook meer met de haspel werken.
JD3010
@radium45 Het is juist andersom, het lange stro wil dan niet onder de vijzel door. Al ik de haspel dan sneller laat draaien, duwt die het nog vaster tegen de vijzel aan. Als ik hoger gaat maaien, gaat het beter. Ik zit zel te denken om het mes verder naar voren te gaan zetten.
radium45
@JD3010 In rogge doe ik het altijd zo, de haspel zo hoog dat die net in de staande rogge loopt en dan vrij langzaam t.o.v de rijsnelheid laten draaien zodat je het gewas voorover drukt. Het mes heeft dan meer tijd van snijden en het loopt beter onder de vijzel door.
JD3010
@radium45 Ja zo, dit staat ook in het instructieboek. Ik dacht dat je bedoelde om de haspel veel harder te laten draaien.
bert8210
@JD3010 ben ik ook vijand van, de haspel die te snel draait, hier kwam de loonwerker eens met een nieuwe dorser en het graan spetterde tegen de voorruit, allemaal verlies dus

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Dominator 88 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1