Bandenspanning

Hoe laag kan je de bandenspanning van een 13.6-38 laten zakken om mee te kunstmeststrooien en kopeggen, de trekkers zijn 70 en 85 pk.

Deel dit topic

Reacties

MF6465dynashift
Oja beide met dubbellucht ook 13.6/38
DANOONTJE POWERR
1 tot 1,2 bar in de banden en de dubbellucht op 0,6 ongeveer Johan.
😃
Hangt ook af van het gewicht van de combinatie.
MF6465dynashift
@DANOONTJE POWERR hoe weet u nou weer dat ik het ben????
DANOONTJE POWERR
@MF6465dynashift Haha. Vertel ik nog wel eens. 😄
Wimsumar
Beste MF6465Dynschift: Het gaat om de M.F.-3050 en de 6130 neem ik aan?
Voor genoemde werkzaamheden worden de banden niet zwaar belast met gewicht en kan de bandenspanning rondom (voor, achter en dubbellucht) gerust op het bodemvriendelijke maximum van 1 BAR.

P.S.: Controleer de bandenspanningsmeter ook eens met een profesionele meter bij de bandenboer of mechanisatiebedrijf op afwijking.
MF6465dynashift
@Wimsumar ja het gaat inderdaat om die 6130 en om een John Deere 2250 maar dat komt een beetje op hetzelfde neer vind ik, ga ik dat proberen
velsje
@MF6465dynashift licht ook aan je merk band. en of je er veel mee over de weg rijd

veld werk moet 0,8 bar wel gaan
jammermaarhelaas
Bij lagere luchtdruk in de band gaat de band verder doorzakken en wordt breder. Kijk even of de band van de tractor daarbij niet die van de dubbellucht raakt wanneer je een volle kunstmest tank hebt, of de kopeg omhoog geheven hebt. In dat geval dus druk verhogen tot dat ze elkaar niet meer raken zou mijn advies zijn.

Heb hier met een Ford 6640 (86pk) met 13.6R28 voor en 16.9R38 banden achter, met rondom dubbellucht het nieuw ingezaaide land gerold op 0,7 bar in elke band, banden raakten elkaar niet. Voordeel was dat er geen gewicht gedragen hoefde te worden, alleen trekken.
Pauls
Ik rij met 0,8 à 1 bar in gewone en 0,6 à 0,8 in dubbellucht, gewicht van de strooier is wel bepalend of je hoger moet in druk. de wangen mogen elkaar zeker niet raken. Lager dan 0,8 in de trekkerband zou ik niet gaan, dan gaat ie hevig swingen op de baan.
( ik zou voor de JD gaan, die weegt zo'n 500 kg minder dan de MF, ook al zie ik liever een MF op't veld)
Pauls
@MF6465dynashift
michelin-landbouw-banden.nl/content/download/…
Hier vind je meer info over de druk in de (michelin)band en het max gewicht dat ie dan kan dragen (zonder erge schade).

Edit: ook nog op de site van Michelin een app (Michelin pressure Calculator in de Play Store) die berekend hoeveel druk in de banden moet als je enkele gegevens invult ( banden maten, front gewicht, front as gewicht, achter as gewicht, lading in de hef, wielbasis ). Hieruit berekent de app de benodigde druk bij verschillende snelheden en op enkele band of dubbellucht (maakt geen verschil tussen beide bandendrukken). mvg Paul
Loeideutz
@jammermaarhelaas @Pauls Waarom mogen de banden elkaar niet raken? Ze zitten alleen maar aan elkaar vast, ze schuren niet langs elkaar heen of zo.
Pauls
@Loeideutz Zet je banden maar eens heel zacht, je zal dan merken dat de wangen elkaar raken en op elkaar inschuren. rubber vreet de ander rubber op. Heb al verscheidene banden gezien met zwakke plekken op van het op elkaar inwerken door te veel gewicht naargelang de druk. Als je veel tussenruimte hebt is het niet dadelijk een probleem, maar je kan beter iemand ervoor waarschuwen dan dat ie achteraf komt klagen over een nieuw probleem.
MF6465dynashift
@velsje banden merken zijn pirelli, firestone en goodyear

@Pauls 6130 staat vast voor de kopeg omdat opa er mee moet rijden en het is ze vaste trekker, voor de kunstmest strooier zou de keuze tussen een jd 2250 en mf 3050 zijn maar t word de 2250

@jammermaarhelaas ik dacht dat het loopvlak voornamelijk groter werd in de lengte?
Pauls
Quote @MF6465dynashift:

@jammermaarhelaas ik dacht dat het loopvlak voornamelijk groter werd in de lengte?

Dat klopt ook, maar bij lagere druk gaat de band ook ietwat door de wangen, maar hier staat geen profiel.

Quote @MF6465dynashift:
@Pauls 6130 staat vast voor de kopeg omdat opa er mee moet rijden en het is ze vaste trekker, voor de kunstmest strooier zou de keuze tussen een jd 2250 en mf 3050 zijn maar t word de 2250

Als de JD met 4WD is een logische keuze, toch zeker als je twijfelt aan de draagkracht van de grond omdat je dubbellucht zet.
MF6465dynashift
@Pauls 2250 en 3050 zijn beide 2wd, 3050 heeft wel bredere voorbanden maar me vader wil het met de 2250 doen
jammermaarhelaas
@Loeideutz

Om te voorkomen dat ze heet lopen/kapot lopen.
jammermaarhelaas
@MF6465dynashift

Dat is waar, maar ze gaan ook "wangen" in de breedte.
MF6465dynashift
@jammermaarhelaas oke, naja we zullen zien of t geeft, me vader reed aldoor nog gewoon het hele jaar op 2 bar, dit is al ff beter, onze grootste trekker heeft 650/65r38 michelins daar wil ik later mee land klaarmaken, die kenne wel op 0,6 zegt me stage
DANOONTJE POWERR
@MF6465dynashift Ik heb nog een setje mooie banden voor je, kan je mee op 0,35 bar rijden en heb je geen dubbellucht nodig...
MF6465dynashift
@DANOONTJE POWERR oke dat moet ik even overleggen met me vader maar ik denk dat het dit jaar niks word
Pauls
@DANOONTJE POWERR Welk type band is het ?
En heb je dan speciale velgen nodig ? wat is dan zijn draagvermogen (per band) ?
Ben wel benieuwd wat het is, want 0,35 bar is echt wel laag...
DANOONTJE POWERR
@Pauls Het zijn Goodyear STR 28LR26 banden.
Het zijn maishakselaarbanden en ze moeten op een brede 26 inch velg.
Ze zijn 75 cm breed en voor licht werk kunnen ze wel op 0,35.
Heb zelfs trekkertrek gereden met 0,25 er in.
JD3010
Quote @DANOONTJE POWERR:
voor licht werk kunnen ze wel op 0,35.
:? Dat zijn toch van die banden die je drukloos kan rijden met licht werk?
DANOONTJE POWERR
@JD3010 Kan ook ja.
Ben wel eens rustig naar huis gereden toen ik er eentje van de velg had.
Woelen met 0,35 is net ff te gek. 😉
JD3010
Woelen is voor jou licht werk? Bij mij niet echt.
MF6465dynashift
@DANOONTJE POWERR ja als het aan mij lag was het wel wat maar ik ben de baas nog niet, helaas????
DANOONTJE POWERR
@JD3010 Nee, dat bedoel ik ook.
Licht werk gaat wel, woelen niet op 0,35.
DANOONTJE POWERR
@MF6465dynashift Ze zijn nog niet weg hoor.
Ik heb ook nog andere staan, die van mijn profielfoto.
Die zijn alleen een stuk hoger dus dan kom je met de voorloop niet uit.
Als ik m'n Michelins er op heb zou je ze ook eens kunnen uitproberen.
MF6465dynashift
@DANOONTJE POWERR ja dat is wel een idee, zou wel erg mooi zijn
Loeideutz
@jammermaarhelaas @Pauls Ik heb er nu 2 dagen over lopen denken, maar ik snap het nog steeds niet. Als je een band naast een andere band zet, dubbellucht, en je maakt die aan elkaar vast zodat ze samen tegelijk ronddraaien, dan kunnen ze niet langs elkaar heen schuren, omdat er geen verschil in snelheid is tussen de banden. Wat er wel gebeurt is dat, elke keer als ze aan de grond komen, elkaar raken of dus tegen elkaar aanduwen. Ik heb zelf een tractor met 16.9 banden eronder en 16.9 op een iets te smalle velg als dubbellucht. Die zitten zo dicht langs elkaar dat ze opmde grond elkaar raken, ook afhankelijk van de druk van de band en wat je erachter hebt hangen. Ik heb nog altijd geen druk of schuurplekken gezien en het is toch vaker gebeurd dat ik er de hele dag mee gereden heb, ook op volle snelheid op de weg. Je zult het niet moeten overdrijven, maar een beetje elkaar raken moet toch wel kunnen.
JD3010
@Loeideutz Zoveel kwaad kan het ook niet. Wat denk je wat er tijdens het ploegen gebeurd, dan schuurt de wang van de banden ook de hele dag tegen de ploegvoor aan. Ik heb nog geen band gezien waarvan de zijkant weggesleten is.
Loeideutz
@JD3010 Bij ploegen "schuurt" het tegen zand of klei, dat is heel wat anders. Ik denk ook niet dat het veel kwaad kan, zeker gezien mijn eigen ervaringen. Maar sommigen hier willen alles overdrijven. Was jij het niet die gisteren vreemd reageerde op iemand omdat hij aan het woelen was geweest met 0,35 in de band?
DANOONTJE POWERR
@Loeideutz Zo ziet 0,35 er uit met deze banden.
Goodyears en Voltyre allebei 0,35
jammermaarhelaas
@Loeideutz

Ik noemde het elkaar raken alleen even als aandachtspunt, wat je dan zelf doet is aan jou natuurlijk 😄
john deere 7810
@Loeideutz

en toch wrijft het tegen elkaar. of er komt zand tussen. Je zal niet de eerste zijn die zijn banden kapot rijdt hierdoor. je kunt het altijd zo zien. de letters enzo zijn er dan helemaal afgeschuurd
JD3010
@john deere 7810 Maar met ploegen zie je het niet. Bij mijn dubbellucht zie ik er niks van.
john deere 7810
@JD3010

we hebben er wel een paar lopen met de zijkanten kaal. zal wel eens een foto maken. Het kan ook wel... maar het is niet gezond voor de banden
JD3010
@john deere 7810 Ik heb zelf genoeg ruimte tussen de banden, dus het is ook niet zo dat ze constant tegen elkaar aan lopen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!